Στη Νέα Υόρκη «γράφεται» την Τετάρτη, το επόμενο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους πρέσβεις της Αθήνας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάθιου Νίμιτς ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την πρόταση που θα καταθέσει, η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας. Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό παλαιότερων προτάσεων αλλά εξήγησε ότι οι συνθήκες για τη συζήτηση είναι διαφορετικές.

«Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει» τόνισε, αποφεύγοντας να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του.

Ο αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επιτύχουν μια πιο θετική προσέγγιση στο μακεδονικό ζήτημα, η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, όπου κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ελπίδα το επόμενο κοινοβουλευτικό «ραντεβού» να αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, δείχνοντας τη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στο θέμα.

Ο «σκόπελος» Καμμένου

Ως σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζητά δημοψήφισμα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται να μην συντάσσεται με τη λύση που φαίνεται να προωθείται και, αντίθετα στα όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να δημιουργεί πρόβλημα, ζητώντας δημοψήφισμα.

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά με παρέμβασή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, τονίζοντας πως «τυχόν συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν».

Νωρίτερα πάντως σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανήλθε στο θέμα της γειτονικής χώρας, φέρνοντας στο προσκήνιο παλαιότερη πρότασή του να μετονομαστεί σε «Βαρντάσκα».

Ο ρόλος Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει καταστήσει σαφές ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξέφρασαν την κοινή προσδοκία για παρουσία ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας.

Ωστόσο, σε χθεσινή του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ένα -όχι και τόσο νέο- χαρτί: την αρχή της μη αποκλειστικότητας. Ο ίδιος τόνισε ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους».

Σε άλλη του συνέντευξη του στο Reuters, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε τονίσει πως με τον Νίκο Κοτζιά θα πάρουν πάνω τους τη διαδικασία, συγκροτώντας ομάδες εργασίας για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις -παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον Μάθιου Νίμιτς.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κατρούγκαλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε ότι έχει αποφασιστεί μια παράλληλα διαδικασία για να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και των αντίστοιχων υποστηρικτικών ομάδων των ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η επικοινωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνεχιστεί.