Την αισιοδοξία του ότι, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου, θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για να αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα βάλει το δικό της «λιθαράκι» σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με την Τριμερή ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή στα θέματα της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών, και επισήμανε ότι η στρατηγική των συνεργασιών έχει δώσει αποτελέσματα.

Στη σημασία της Τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας αναφέρθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Ιορδανία έχει να προσφέρει στο προσφυγικό, στα ζητήματα της τρομοκρατίας και στο θέμα του Ιράκ.

Μετά την Τριμερή Σύνοδο και το γεύμα εργασίας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπνάλα Β΄.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Λευκωσία
10:00 ‘Αφιξη πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο -Επίσημη υποδοχή, κατάθεση στεφάνου
10:10-10:30 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
10:40 Απονομή τιμητικής διάκρισης στον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Ζήνων από τον Έλληνα πρωθυπουργό
11:55-12:25 Κατ’ ιδίαν συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας και Βασιλιά Ιορδανίας
12:30-13:15 Διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής
13:15 Δηλώσεις στα ΜΜΕ
13:40 Υπογραφές συμφωνιών
14:00 Γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών
15:15 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με βασιλιά Ιορδανίας