Για πλήρη υποταγή στις εντολές των δανειστών κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «προκαταβολή» τα μέτρα των 1,8 δισ. που ψηφίστηκαν στον Προϋπολογισμό για το 2018. «Και τώρα ήρθε η ώρα για την αποπληρωμή με την ψήφιση όλων όσων σας ζήτησε η τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης» συμπλήρωσε στην έναρξη της τοποθέτησής της.

«Αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτικής τους, χωρίς καν να «βρέξουν τα πόδια τους»» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, προβάλλει πια, η αληθινή ταυτότητα και φύση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που γιγαντώθηκε μέσα από τη λαϊκή οργή, που καπηλεύτηκε την ελπίδα, σφραγίζει με την -εμβληματική πια- αποτυχία του, το τέλος της εποχής της αυταπάτης. Μια ευκαιριακή πολιτική συμμαχία».

«Ένα συγκυριακό δημιούργημα της βαθιάς κρίσης. Που ευτελίζει τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς. Που προσπαθεί να «κανιβαλίσει» κάθε τι το προοδευτικό, να το εξισώσει με αδηφάγες πολιτικές λιτότητας και στείρας δημοσιονομικής προσαρμογής» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως «ό,τι δεν μπορούσε ή δεν τολμούσε να ζητήσει η συντηρητική Ευρώπη και το ΔΝΤ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρειάστηκαν δύο εκλογές και 17 ώρες διαπραγμάτευσης για να τα πετύχει», τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί ακόμα και για μικρές οφειλές στο Δημόσιο, την ώρα που ψηφίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ μπαίνει «χέρι» και στην απεργία.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για κυνισμό της κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα της δημογραφικής κρίσης βάζει κόφτη στα επιδόματα 67.000 τρίτεκτων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ μειώνει τη φορολογία στους μεγαλοϊδιοκτήτες των επιχειρήσεων του τζόγου.

«Απόψε βιώνουμε την ολοκλήρωση της «Τριλογίας της Εξαπάτησης», με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρόθυμους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στο πρώτο επεισόδιο μας λέγατε πως θα σκίσετε τα μνημόνια, πως θα τα καταργήσετε όλα με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Στο sequel μας φέρατε τον Σεπτέμβρη του ’15 το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα. Και τώρα, προβάλετε στα προσεχώς ως τρίτη συνέχεια, την δήθεν καθαρή έξοδο» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, συμπληρώνοντας πως «την ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει ήδη «φροντίσει» με την έξοδο από το τρίτο -δικό του- μνημόνιο, έχουμε είσοδο στο τέταρτο άτυπο μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει και προκαταβολικά νομοθετήσει».

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. «Ποιος στ’ αλήθεια πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με: τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, την διαιώνιση των capital controls και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, την Ελλάδα να είναι στον πάτο του καταλόγου των ευρωπαϊκών χωρών στην προσέλκυση επενδύσεων, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες να δοκιμάζονται, τους νέους ανθρώπους να συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την χώρα;» υποστήριξε.

«Είναι ώρα τώρα να αλλάξουμε πορεία. Αλλά αυτό προϋποθέτει μια άλλη πολιτική, μια εναλλακτική πρόταση, προοδευτικής διακυβέρνησης που θα προωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα, θα μεριμνά σταθερά για την δίκαιη διανομή του με την στήριξη της μεσαίας τάξης και την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων, θα καταπολεμά οριστικά το πελατειακό κράτος, θα στηρίζει και θα αναβαθμίζει τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, την ποιότητα της Δημοκρατίας μας» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να «έχει την αξιοπιστία να προχωρήσει σε αλλαγές στους όρους της συμφωνίας με τους εταίρους μας, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».