«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι, υπάρχουν μόνο τα κόμματα που συμφώνησαν στη δημιουργία του νέου φορέα». Η άποψη αυτή, που εκφράζεται πλέον ανοιχτά από τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, ρίχνει τη σκιά της στις προσυνεδριακές διαδικασίες και είναι η αιτία για τις πρώτες επικρίσεις που δέχεται η Φώφη Γεννηματά μετά την επιτυχημένη διαδικασία για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα.

Οχι στην εσωστρέφεια

Η έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών που σηματοδοτεί η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου δεν θα έχει μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα. Θα ακουστούν, αν και διατυπωμένες σε ήπιους τόνους, ενστάσεις. Κυρίως ότι «η λογική υπάρχουν κόμματα και όχι υποψήφιοι αγνοεί το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας στην οποία πήραν μέρος 210.000 πολίτες». Ωστόσο, παρά τις αψιμαχίες και το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, ουδείς είναι διατεθειμένος να έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση και να χρεωθεί την επιστροφή στην προ επταμήνου κατάσταση εσωστρέφειας.
Η Φώφη Γεννηματά έχει πλήρη επίγνωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην πορεία προς το συνέδριο. Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε στη σύνθεση των οργάνων που θα αναλάβουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και στο σώμα του ιδρυτικού συνεδρίου να αποτυπωθεί η συνύπαρξη του «παλιού» με το «νέο» και ο σεβασμός στα κόμματα και στις κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, αλλά και στην εντολή των πολιτών που συμμετείχαν στην εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα.
Ωστόσο η «τάση των κομμάτων να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το εκλογικό αποτέλεσμα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, δημιούργησε μια σειρά από ζητήματα. Τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσαν ενστάσεις για τη σύνθεση των οργάνων, οι οποίες για να ξεπεραστούν χρειάστηκε μια σειρά «διμερών διαπραγματεύσεων» τις οποίες ανέλαβε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Διαφωνίες σε χαμηλούς τόνους

Με την πλευρά Καμίνη φαίνεται ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση, καθώς η εκπροσώπησή της στην 36μελή συντονιστική γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) αυξήθηκε από ένα σε τρία άτομα. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, αντιμετωπίζεται ως ένα στέλεχος του κόμματος που λόγω της σημαντικής εκλογικής του επίδοσης εξασφάλισε μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η πλευρά Ανδρουλάκη δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη γραμματεία της ΚΟΕΣ με δύο άτομα, αλλά και από την «εμμονή» αποκλεισμού από τις διαδικασίες στενών συνεργατών του, όπως του Στέφανου Ξεκαλάκη που είναι και ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης κρατά, προς το παρόν, χαμηλά τους τόνους. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής αναμένεται να αφήσει αιχμές για το κατά πόσον υπάρχει σεβασμός στο εκλογικό αποτέλεσμα και να επικεντρωθεί, όπως λέγεται, στη «μεγάλη εικόνα». Στις αλλαγές δηλαδή που συντελούνται σε Ευρώπη και Ελλάδα και στην ανάγκη οι αλλαγές αυτές να έχουν τη σφραγίδα της αναγεννημένης δημοκρατικής παράταξης.
Ενδεικτικό πάντως της μεγαλύτερης σημασίας που δίδεται στα κόμματα σε σχέση με τους υποψηφίους, κάτι που ξεκαθάρισε ο κ. Κεγκέρογλου στις επαφές που είχε, είναι ότι η πλευρά Μανιάτη δεν έχει εκπροσώπηση στη γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης κλήθηκε να αναλάβει τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι λόγω της συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία αλλά λόγω της ταύτισής του με τη «Διαύγεια».

Ανοιχτά μέτωπα

Αν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα δυσανασχετούν με την «προνομιακή μεταχείριση των κομμάτων», με τη σειρά τους τα μικρά κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ποσοστό της δικής τους εκπροσώπησης στο συνέδριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, το 50% των περίπου 4.000 συνέδρων (ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί) θα εκλεγεί από το μητρώο μελών που θα «ανοίξει», προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και δεν δήλωσαν μέλη αλλά φίλοι του νέου φορέα, καθώς και σε όσους πολίτες θέλουν, να πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Οι κάλπες θα στηθούν στις 4 Μαρτίου στα σημεία στα οποία στήθηκαν και στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής.

Αντιδράσεις για τους συνέδρους

Οι σύνεδροι θα εκλεγούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά καλλικρατικό δήμο και θα υπάρχει ποσόστωση που θα διασφαλίζει την εκπροσώπηση των γυναικών σε ποσοστό 30%. Τα μικρά κόμματα εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων που θα εκλεγούν θα πρόσκειται στη Φώφη Γεννηματά και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξε η πρόταση το ποσοστό των διορισμένων συνέδρων που αντιστοιχεί στα κόμματα να καθοριστεί μετά την εκλογική διαδικασία, ώστε το σώμα του συνεδρίου να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενο από το ΠαΣοΚ.
Η πρόταση δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή. «Δεν μπορούμε με το ζόρι να κάνουμε το ΠαΣοΚ μειοψηφία» είναι ο αντίλογος. Στο 50% των διορισμένων συνέδρων, πέραν αυτών που θα διορίσουν αναλογικά τα κόμματα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν επίσης οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ψηφίσει στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής.

Σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση

Στην ομιλία της, με την οποία θα σημάνει την έναρξη της πορείας προς το συνέδριο, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ασκήσει σκληρή, εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας της τη Δευτέρα στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει έξοδος από την επιτροπεία, όπως υποστηρίζει, αλλά είσοδος σε ένα νέο μνημόνιο που αλυσοδένει τη χώρα στερώντας της κάθε προοπτική ανάπτυξης.
«Η πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την έξοδο από τη κρίση» θα επισημάνει. Η Φώφη Γεννηματά θα εστιάσει την κριτική της και σε θέματα όπως το Σκοπιανό, στο οποίο θα αναδείξει την επικίνδυνη για τη χώρα διγλωσσία της κυβέρνησης, αλλά και στο θέμα που ανέκυψε με τον χειρισμό του θέματος των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο. Θα επιμείνει επίσης στη με κάθε θυσία διασφάλιση του αυτόνομου ρόλου του νέου φορέα στο πολιτικό σκηνικό.
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, η κυρία Γεννηματά θα τονίσει πως πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα της παράταξης. Θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στον δρόμο προς το συνέδριο αλλά θα τονίσει ότι σε αυτή τη δύσκολη πορεία «έχουμε δεσμευθεί να πάμε όλοι μαζί». Η επικεφαλής του νέου φορέα θα αναφερθεί «στο τι κόμμα θέλουμε να φτιάξουμε» εστιάζοντας στις προγραμματικές του θέσεις αλλά και στο μοντέλο οργάνωσής του που θα πρέπει να παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα.
Εφ’ όλης της ύλης θα είναι οι ομιλίες των Γιώργου Παπανδρέου, Σταύρου Θεοδωράκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, που αναμένεται να εστιάσει στις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και στο Σκοπιανό, τονίζοντας τη θέση «υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων» και υπογραμμίζοντας ότι «η θέση μας δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός άλλου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ