Η διάταξη για τις απεργίες που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, ώθησε στα άκρα τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ δοκίμασε τις ψυχολογικές αντοχές και ανοχές κάποιων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Ι. Θεωνάς, ο οποίος διαφώνησε, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα την καταψηφίσει.
Είναι η πρώτη φορά κατά την τριετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που η σύγκρουση με το ΚΚΕ είναι τόσο σκληρή, και αυτό διότι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λήψη απόφασης από τα πρωτοβάθμια σωματεία σχετικά με την κήρυξη απεργίας συνιστά για τον Περισσό υπέρβαση κάθε ορίου.

«Πολιτική αλητεία»

Το έδειξαν άλλωστε αυτό οι άγριες διαθέσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που εισέβαλαν στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και χτυπώντας το χέρι στο γραφείο της αξίωσαν να πάρει πίσω την επίμαχη διάταξη.

«Το μήνυμα παραδόθηκε: κάτω τα ξερά σας από την απεργία» ήταν η απάντηση του Περισσού στην οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθόδους του ΠΑΜΕ, τις οποίες μάλιστα παρομοίασαν με τις πρακτικές του «Ρουβίκωνα» και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδη να κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία»

«Πολιτική αλητεία είναι όσα κάνει η κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του ΚΚΕ διά στόματος Χρ. Κατσώτη, ο οποίος μάλιστα διερωτάτο: «Τι θα μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα μας συλλάβει; Θα μας στείλει εξορία;». Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα κυριάρχησε στη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή και θα κορυφωθεί αύριο με την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ενώ στην αντεπίθεση πέρασε η υπουργός Εργασίας κατηγορώντας τον Περισσό ότι με τις θέσεις του «σκορπάει την ηττοπάθεια μεταξύ των εργαζομένων».

Γραμμή άμυνας

Οι εξηγήσεις πάντως που έδωσε σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία έδειξαν να ανακουφίζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως γραμμή άμυνας διατυπώνουν το επιχείρημα ότι αν περνούσε από το χέρι της κυβέρνησης δεν θα έφερνε ποτέ μια τέτοια διάταξη προς ψήφιση, η οποία ήταν απαίτηση των δανειστών και έγινε αποδεκτή προκειμένου να φύγουν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης άλλα πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, το λοκ-άουτ κ.ά.
Φαίνεται επίσης ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πείστηκαν από την κυρία Αχτσιόγλου και για την ουσία των αλλαγών που επιφέρονται και οι οποίες, όπως τόνισε, δεν μεταβάλλουν τον τρόπο λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας, η οποία θα λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και όχι με το 50%+1.

Οι παριστάμενοι

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόβλεψη για συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στη γενική συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας (απαιτούνταν το 1/3) έχει να κάνει με το ποσοστό που πρέπει να παρίσταται και όχι με το ποσοστό που θα αποφασίζει. Ετσι, για παράδειγμα, σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο με 80 εγγεγραμμένα μέλη τα οποία είναι ταμειακώς εντάξει, θα πρέπει να παρευρίσκονται στη συνέλευση τουλάχιστον οι 40, εκ των οποίων αν οι 20 ψηφίσουν υπέρ της απεργίας, τότε θα κηρυχθεί απεργία. «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας;» διερωτήθηκε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών η κυρία Αχτσιόγλου, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να της φωνάζουν: «Δεν ντρέπεσαι;».
Ενδεικτική των έκρυθμων διαθέσεων που επικρατούν είναι η επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλου κατά του συνδικαλιστή του ΚΚΕ που πρωταγωνίστησε στην εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της υπουργού: «Πραγματικά, είναι επαναστάτης φασίστας. Είναι καθαρώς φασιστική λογική και φασιστική νοοτροπία» είπε, διερωτώμενος «πότε έχει κάνει το ΚΚΕ τέτοια πράγματα». «Τι είναι αυτό που κάνουν τώρα, προσπαθούν να πάνε στην αυτοδικία, δηλαδή θα πλακωνόμαστε μεταξύ μας στις πλατείες;» σημείωσε.

Απειλές και πιέσεις

Στον Περισσό είναι εξοργισμένοι με αυτή «τη νέα παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων», καθώς, όπως διακηρύσσουν, επιβάλλονται νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ χαρακτηρίζουν προκλητική την προσπάθεια της κυβέρνησης «να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της ανατροπής αυτής». Θεωρούν μάλιστα πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η κίνηση αυτή «εστιάζει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, δηλαδή μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις», ενώ φοβούνται και κλαδικές προεκτάσεις στο θέμα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας, αφού «πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά που να εξαιρεί με σαφήνεια τα κλαδικά συνδικάτα από το νέο αντιαπεργιακό χτύπημα». Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι με τη διάταξη αυτή «ανοίγει ο δρόμος για συνολικό «ξήλωμα» του απεργιακού δικαιώματος».

«Δεν έχετε δει τίποτα» – «Να δεις τι σου ’χω για μετά»

Στη σύγκρουση με το ΚΚΕ πήρε θέση και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε». Ωστόσο αντέτεινε ένα επιχείρημα που εξόργισε ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ: «Από τη μια μεριά δεν είναι θετικό, γιατί πέρασε και το χάσαμε, και προσπαθήσαμε να μη χάσουμε ούτε αυτό», αλλά από την άλλη, όπως είπε, «δεν μου φαίνεται καταστροφικό, αλλά μου φαίνεται ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια σοβαρή συζήτηση για το πώς ενεργοποιείς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα συνδικάτα». «Κάθε εμπόδιο για καλό…» συνέστησε μάλιστα στους εμβρόντητους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ αποτιμώντας συνολικά το πολυνομοσχέδιο δήλωσε ότι δείχνει πως η κυβέρνηση έχει αφήγημα για το πώς θα βγούμε το 2018 από την κρίση και επιπλέον ότι έχει αρχίσει να υπάρχει «ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί (αυτές) είναι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», προϊδεάζοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «You haven’t seen anything yet» («Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη»). «Να δεις τι σου ’χω για μετά» του διαμήνυσε την επόμενη ημέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Οσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία ο παλαιός συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ και άλλοτε στέλεχος του ΚΚΕ κ. Θεωνάς (αποχώρησε από το κόμμα το 2000 διαφωνώντας με τη διαγραφή του Μ. Κωστόπουλου) για το θέμα της απεργίας, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καταψηφίσει. Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ θορυβήθηκαν, καθώς με τις δηλώσεις του (στον Σκάι) δεν έκρυψε την αντίθεσή του λέγοντας ότι είχε επιχειρηθεί και παλαιότερα και υπήρξαν αντιδράσεις, «και τώρα πρέπει να έχει την ίδια τύχη για να μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να αποφασίζει ελεύθερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ