Η διαγραφείσα από τον Κ. Μητσοτάκη πρώην βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα αποσαφήνισε την θέση της όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, για το οποίο είχε δηλώσει προ ημερών ότι το σκεφτόταν αν θα το ψήφιζε.

«Το πολυνομοσχέδιο είναι συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, το σκέφτομαι, το μελετώ δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα το ψηφίσω», είχε πει μιλώντας το Πρώτο Πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό στην Βουλή, υπάρχουν τρεις θεμελιώδεις αντινομίες οι οποίες δεν της επιτρέπουν να προσχωρήσει (σ.σ. στο στρατόπεδο του «ναι»). «Ασφαλώς θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, εκείνο όμως στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι αν αποδεχόμαστε την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. ή όχι», είπε, διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι δογματική, αλλά μελετώντας την φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου διαπίστωσα τρεις θεμελιώδεις αντινομίες που δεν μου επιτρέπουν να προσχωρήσω».

Οι τρεις αυτές αντινομίες είναι: πρώτον, αντιστρατεύεται την βασική φιλοσοφία του κράτους δικαίου (διάταξη για ΤΑΙΠΕΔ με την ασυλία που επιφυλάσσει στους τεχνοκράτες του), υπολειπόμενη συνταγματική προστασία της πρώτης κατοικίας, μείωση οικογενειακών επιδομάτων ενώ θα έπρεπε να ενισχύεται η οικογένεια από το πρώτο παιδί. «Αυτά δεν μου επιτρέπουν να προσχωρήσω παρότι αναγνωρίζω ότι η χώρα πρέπει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση», τόνισε ξεκαθαρίζοντας: «Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να προσχωρήσω στη λογική σας».

Αναφερθείσα εξάλλου στο Σκοπιανό, είπε ότι «τώρα είναι η στιγμή για να μπορέσει η χώρα να επιτύχει το εθνικά ωφέλιμο, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση» και υποστήριξε ότι πρέπει να προκύψει ονομασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση ομοσπονδιακού κράτους.