από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 

Μητσοτάκης: Λύση για όλες τις πτυχές του ζητήματος της πΓΔΜ

Για την ονομασία της γειτονικής χώρας
Μητσοτάκης: Λύση για όλες τις πτυχές του ζητήματος της πΓΔΜ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Λύση για τις πτυχές του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τις περιοχές της Μακεδονίας που επισκέπτεται. «Οποιαδήποτε λύση μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές αυτού του μεγάλου ζητήματος», τόνισε στα Γιαννιτσά και νωρίτερα στην Κρύα Βρύση Πέλλας ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Να μη μας θεωρούν δεδομένους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια λύση που δε θα είναι ικανοποιητική, δηλαδή, εάν η πρόταση λύσης δεν περιλαμβάνει λύση σε «τρία επίπεδα», όπως προέβλεπε η γραμμή που χάραξε για αυτό το θέμα η ΝΔ, ως κυβέρνηση το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσάς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του κράτους αυτού με όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι αποτελεί το «ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε» ως λύση.

«Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε :

«Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, εγκαλώντας τη ότι επιδίδεται σε «μυστική διπλωματία» και αντιπαρέβαλε στους χειρισμούς της, την στάση της ΝΔ την περίοδο 2007-2008 πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η οποία ως κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με άλυτο το ζήτημα της ονομασίας, «το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

«Εγκαλούμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 - 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω, ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη».

«Η κυβέρνηση διχάζει τους Έλληνες»


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα Λουτρά Αριδαίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο «συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη» και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα αυτό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

«Θέλω, εδώ, από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στη μυστική διπλωματία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Ζητώ επίσης από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και δεν ευνοούν την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι, για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

«Η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία. Χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες, περίπου, ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να παραποιηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας 
Μητσοτάκης: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν παραποιείται 
Μητσοτάκης: Η αριστερή τους συνείδηση... ματώνει αλλά ψηφίζουν σκληρά μέτρα 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήπιε καφέ με τον Μανώλη Γλέζο 
Μητσοτάκης με Τζιτζικώστα και τοπικούς βουλευτές σε Πιερία και Πέλλα 
Μητσοτάκης: Η ΝΔ η μόνη πολιτική δύναμη έτοιμη να αλλάξει τη χώρα 
Μητσοτάκης: Θάρρος και πίστη αρετές χρήσιμες για το 2018 [Βίντεο] 
Μητσοτάκης: Να εκφράσει ενιαία θέση για πΓΔΜ η κυβέρνηση 
Μητσοτάκης: Ελλάδα η πρώτη χώρα που λαϊκιστές κέρδισαν εκλογές 
Ντιμιτρόφ: Συμφωνήσαμε με Αθήνα κοινές ομάδες εργασίας για το όνομα 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Κουλη δεν εισαι ικανος να υποστηριξεις την ελληνικοτητα της Μακεδονιας... | 12/01/2018 12:05
  γιατι, 1ον ακολουθεις τη τακτικη και τα πιστευω του πατερα σου . 2ον γιατι ηγεισαι ενος πολιτικου κομματος το οποιο ουσιαστικα συμφωνει με την προωθουμενη απο την κυβερνηση και τα υπολοιπα κομματα 'συνθετη ονομασια' παραδιδοντας ετσι την αποκλειστικη χρηση του ονοματος αλλα και δινοντας νεα δυναμικη στον αλυτρωτισμο των σκοπιανων που με την συγκαταθεση της ελληνικης βουλης θα επισημοποιηθουν ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ αντιπροσωποι διεθνως της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ! 3ον, οταν το κομμα σου στα δικα σας ιδρυματα (ιδρ. Κ.Καραμανλη) χρησιμοποιει ατομα σαν το καθηγητη Δ.Καλλιδη του ΑΠΘ που ισχυριζεται οτι 'ο Μ.Αλεξανδρος δεν ειναι πιο σημαντικος απο τα σκουπιδια μπροστα στη πολυκατοικια μας', τι μπορεις να υπερασπιζεσαι?
  Σπυρος
  απάντηση51
   
   
  Εγω ο δηλαδη ο βαμενος Πασοκος ειμαι ακροδεξιος | 12/01/2018 00:31
  Επειδη δεν δεχομαι με κανενα τροπο να υπαρχει συνθετικο στο ονομα του κρατους Μαϊμου η Μακεδονια ΜΑΣ. Δυστυχως ομως την χωρα την διοικουν αυτα τα ιδια καθαρματα που οι γονεις τους και οι παππουδες τους οι βουλγαροσυμμοριτες κομμουνιστες τα εκαναν πλακακια με τον Τιτο να ονομαση την Βαρνταρσκα η πιο ελληνικα την Αξιουπολη της Πεονιας σε Μακεδονια.....με αποτερο σκοπο να προσαρτησει την Θεσσαλονικη. Οποτε εαν δεν ξεσηκωθει ο κοσμος να τους ριξει εδω και τωρα, τα Σκοπια θα εξασφαλισουν δια παντως το ονομα Μακεδονια και τελειωνω, οι μυστικες διπλωματικες αλλαξοκωλιες ειναι καθαρος φασισμος και καλο θα ειναι να εγερθει θεμα στη Βουλη αντι για λογακια του κωλου.
  Σαφριδης
  απάντηση130
   
   
  Ποιες πτυχές και κουραφέξαλα. | 11/01/2018 22:53
  Αυτός δεν μας έλεγε ότι έχει αυτοδυναμία και είναι έτοιμος να κυβερνήσει..; Τι θέλει τις περιοδείες και τις λύση για όλες τις «πτυχές»..; Ένα ξερό ΟΧΙ και πήγαμε σε εκλογές, εφόσον οι ΑΝΕΛ (μισή μερίδα κόμμα) τον προκαλούν και δηλώνουν ότι δεν στηρίζουν σύνθετη ονομασία. Μήπως τελικά ισχύει αυτό που λέει η άλλη «μισή μερίδα», ο Λεβέντης, ότι δηλαδή κάποιος τους έχει βάλει όλους στο τσεπάκι του. Εκείνες οι δημοσκοπήσεις της MRB και του ΠΑΜΑΚ πήγανε περίπατο ή μήπως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο υποκλυσμός είναι μια ενοχλητική αλλά αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. Αλλά ούτε και αυτοί που ξεκινήσανε στο παρελθόν αυτή την ενοχλητική και βλακώδη ιστορία ακούγονται, άκρα σιωπή.
  Αυτά τα ολίγα, η συνέχεια επί της οθόνης.
  απάντηση111
   
-