Διαβουλεύσεις για διμερή θέματα καθώς και για ζητήματα «περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος» θα έχουν την Παρασκευή στην Άγκυρα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ των δύο χωρών που δώθηκαν στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, και ο Τούρκος ομόλογός του, πρέσβης Ουμίτ Γιαλτσίν.
«Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές αναμένεται να είναι και το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της στάσης της Τουρκίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μετά από μια λύση.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ στις 18 Δεκεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε να μπει σε διερευνητικό διάλογο με την Ελλάδα για το Κυπριακό πριν από μια νέα διάσκεψη.
Στην ατζέντα των δύο χωρών βρίσκονται πολλά άλλα θέματα, όπως το αίτημα της Τουρκίας για επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάνης, το μεταναστευτικό, ο χειρισμός από την Ελλάδα των αιτούντων άσυλο τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει πάντως στις επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας και επέκρινε την χώρα μας ότι «όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν τα καθήκοντα των εκλελεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλελεγμένους μουφτήδες» της Δυτικής Θράκης σε σχέση με τη νομοθεσία για την προεραιτική εφαρμογή της Σαρία. Σε απάντησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε πως η ρύθμιση αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.