Με τη συνοδεία των τοπικών βουλευτών και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα θα περιοδεύσει στους νομούς Πιερίας και Πέλλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Μακεδονικό, με τους «μακεδονομάχους» να ανασυντάσσονται και τους γαλάζιους βουλευτές να προβληματίζονται για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, οι παρουσίες αυτές έχουν τη σημασία τους.

Αύριο Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί στο Νομό Πιερίας, το Αιγίνιο, τον Κολινδρό, την Κατερίνη, την Βροντού, την Καρίτσα, το Λιτόχωρο – Δίον και τη Λεπτοκαρυά. Την Πέμπτη, θα μεταβεί στο Νομό Πέλλας και θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, την Αριδαία, την Σωσάνδρα, τους Πρόμαχους, τα Λουτρά Πόζαρ, το Μαυροβούνι, την Σκύδρα και την Κρύα Βρύση.

Δεν πρόκειται για μια εύκολη επίσκεψη, καθώς η Αριδαία είναι μια περιοχή στην οποία το Ουράνιο Τόξο είναι πολύ δραστήριο, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ η επίσκεψη αυτή έχει ουσιαστικό αλλά και έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι για τη ΝΔ η «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις

1. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

2. Ενα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)

3. Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Εξυπακούεται ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ.

«Από τη στιγμή που θα προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος και συμπλήρωσε ότι «ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες προϋποθέσεις». Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο», όπως γράφτηκε, και επανέλαβε ότι η ΝΔ «ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή εξασθενεί την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας

«Η ΝΔ», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης, «ήταν και είναι πάντα μια υπεύθυνη Παράταξη. Και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του. Και τον υπουργό Εξωτερικών να λέει, χθες, ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν τη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση».

Υπενθύμισε ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή και είναι αυτή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. «Αυτή προφανώς είναι και η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης (στο erga omnes) αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων».

Επιπλέον άσκησε κριτική στους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην διαπραγμάτευση που κάνει. «Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σήμερα, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με το 2008. Στα Σκόπια έχει εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση. Στα λόγια δείχνει πιο διαλλακτική και αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αλλά και η Ελλάδα είναι διαφορετική. Με μια κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αδυνατεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για λογαριασμό της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον ελληνικό λαό, υπεύθυνα και ειλικρινά για όλα τα δεδομένα. «Τι συζητά ακριβώς; Τι διαπραγματεύεται; Δίχως πλήρη γνώση των παραμέτρων, καμία υπεύθυνη τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και κάτι τελευταίο: Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα».

Σε ότι αφορά την πορεία της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης» και «χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων» και κάλεσε όλες και όλους να συμπορευτούν με τη ΝΔ ώστε να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να έρθει στα πράγματα μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κοινωνικής αλλαγής. «Αυτό αποτελεί πλέον πατριωτικό καθήκον, διότι δυστυχώς η χώρα μας αποδυναμώνεται συστηματικά. Γιατί μια αποδυναμωμένη χώρα με μειωμένη αξιοπιστία και δυνατότητες, πέρα από οικονομικά, καθίσταται και γεωπολιτικά ευάλωτη», τόνισε. «Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, όμηρος μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα προϋποθέτει εξαιρετικά κρίσιμους χειρισμούς, «που δεν επιτρέπεται να αφεθούν στο έλεος μιας ανίκανης, μιας αδίστακτης, μιας ανεύθυνης κυβέρνησης, που – θυμίζω για άλλη μια φορά – έχει δεσμεύσει την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Η νέα χρονιά η οποία μας ξημερώνει έχει 2 δισ. επιπλέον μέτρα. 900 εκ. νέοι φόροι. Μειώσεις στις συντάξεις. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Και φυσικά, επέκταση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και έχει μετά ο κ. Τσίπρας το θράσος να λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα νέο μέτρο. Η κυβέρνηση νομίζει ότι ασκεί ψηφοθηρία κάνοντας παιχνίδια με τα επιδόματα και το ασφαλιστικό στην πλάτη της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία, ενθαρρύνοντας και τις αδήλωτες αποδοχές, αλλά και τη μαύρη εργασία. Αποτρέπει – για να μην πω διώχνει – τις επενδύσεις. Διότι προτιμά μια πολιτική επιδομάτων από μια πολιτική ανάπτυξης. Το 2017 απολογιστικά είχαμε μια ανάπτυξη ασήμαντη, σίγουρα πολύ κατώτερη των προσδοκιών».

Το «φύλλο πορείας» της χώρας, συνέχισε, είναι, δυστυχώς, ήδη γραμμένο. «Eίναι ψηφισμένο και προκαλεί θλίψη και ντροπή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συντάξεις κόβονται κι άλλο μέχρι 18%. Την 1η Ιανουαρίου του 2020, μειώνεται και το αφορολόγητο, αν δεν απαιτηθεί αυτό να γίνει νωρίτερα από τους δανειστές. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας και η συμπολίτευση έχουν μαυρίσει από τώρα τις επόμενες χρονιές. Αυτή είναι η περίφημη «καθαρή», η «αυτοδύναμη» – όπως την αποκαλεί τελευταία – έξοδος, ο κ. Τσίπρας. Το να βγει τάχα η χώρα από το πρόγραμμα, έχοντας στην πραγματικότητα αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια. Το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια πολιτική. Δεν ξέρει, δεν θέλει, δεν μπορεί. Διότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση των επενδύσεων δεν γίνεται. Και προφανώς ούτε η Παιδεία μπορεί να μεταρρυθμιστεί, με πολιτικές τύπου Γαβρόγλου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πελατειακό κράτος, με γερασμένες ιδεοληψίες, ακόμη δυστυχώς και στις εκδρομές των μαθητών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει. Πρέπει να δυναμώσουμε αυτούς που δεν μπορούν σε μια Ελλάδα, όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. Όχι να εμποδίζονται συνέχεια αυτοί που μπορούν σε μια Ελλάδα που δυστυχώς διαρκώς μικραίνει, που διαρκώς τη μικραίνει η νοοτροπία του Τσίπρα, του Καμμένου και του Τσακαλώτου», είπε.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε σε κάθε τομεάρχη την πολιτική ευθύνη μιας περιφέρειας προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα της περιοχής, να συμβάλλει στην περαιτέρω εξειδίκευση των περιφερειακών και τοπικών προγραμμάτων της ΝΔ, ακόμα και να προτείνει υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές. «Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώσουμε και ένα πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραμματικό μας λόγο. Αλλά και να εντοπίσουμε τους κατάλληλους πρεσβευτές αυτού του προγράμματος σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου», είπε. Και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα την ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και το εκλογικό σύστημα με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν. «Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε οι πολίτες τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές σε δήμους και σε περιφέρειες, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη παιχνίδι στις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω το αυτονόητο: Εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 – όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος – και με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα», διευκρίνισε.