Ολα άλλαξαν, όλα είναι διαφορετικά εφέτος στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στην Κύπρο. Το κυπριακό ελάχιστα συζητήθηκε, η οικονομία, τώρα που η Κύπρος βρίσκεται εκτός Μνημονίου και με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης δεν πολυαπασχολεί τους ψηφοφόρους. Ο μεγαλύτερος φόβος των υποψηφίων είναι η αποχή. Και μάλιστα η αποχή των νέων. Γι΄αυτό τα επιτελεία τους προσέθεσαν στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις τραγουδιστές, όχι όποιους- όποιους, αλλά δημοφιλείς τραγουδιστές από την Ελλάδα. Ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδήσει για τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Νατάσα Μποφίλιου για τον εκλεκτό του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ποιος θα αντιμετωπίσει τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς ή ο Νικόλας Παπαδόπουλος γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το ερώτημα είναι θα διατηρήσει την εκλογική του δύναμη το ΑΚΕΛ ( η οποία εξακολουθεί να είναι υπολογίσημη) και θα μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Τι θα γίνει όμως εάν στον δεύτερο γύρο περάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει τον κ. Παπαδόπουλο; Αυτά είναι τα κύρια ζητούνενα των κυπριακών εκλογών, όπως βεβαίως και η προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων.
Ετσι τα επιτελεία των υποψηφίων για την προσέλκυση νέων ψηφόρων διοργανώνουν μεγάλες συναυλίες στις τελικές συγκεντρώσεις και κλιμάκωση τής από πόρτα σε πόρτα εκστρατείας τους. Ηδη στη Λευκωσία ακούγεται το γνωστό «Κορίτσια ο Σάκης», μεσούσης της προεεκλογικής περιόδου.
Στις 22 Ιανουαρίου είναι, προγραμματισμένο και το ντιμπέιτ των πέντε βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι κρίσιμο για όλους τους υποψηφίους, με βασικό ζητούμενο να μην δεχτούν αυτογκόλ, και αν το καταφέρουν να κάνουν και τη διαφορά.
Οι υποψήφιοι έχουν ήδη παρουσιάσει τμηματικά ή συνολικά τις προτάσεις τους και πλέον εστιάζουν στο να πείσουν όσους μπορούν να πείσουν και στην αποφυγή αυτογκόλ που μπορεί να στοιχίσουν.
Θα μπορούσε και να είναι τρολιά, όπως σημειώνουν τα κυπριακά ΜΜΕ, μα δεν είναι. Ο Σάκης Ρουβάς ήταν η πρώτη σκέψη στο επιτελείο Αναστασιάδη για τον καλλιτέχνη που θα ενίσχυε διά της παρουσίας του την κορυφαία προεκλογική συγκέντρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι αντιμετώπισαν την προοπτική με σκεπτικισμό, αλλά τελικά το επιτελείο επέμεινε στην αρχική του επιλογή. Εγγυημένη η επιτυχία, λένε, ειδικά στη νεολαία και ειδικότερα στα κορίτσια (ψηφοφόρους). Η κορυφαία προεκλογική συγκέντρωση του επιτελείου Αναστασιάδη θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου, στο στάδιο «Ελευθερία», σε ρυθμούς Σάκη Ρουβά.
Σε άλλες συγκεντρώσεις του κ. Αναστασιάδη έχουν προβλεφθεί… κοκτέιλ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σε άλλες μόνο… ομιλίες. Συνολικά το επιτελείο Αναστασιάδη θέλει να κινητοποιήσει εφτά χιλιάδες πολίτες για τις ανάγκες της καμπάνιας τις τελευταίες τρεις βδομάδες, περιλαμβανομένης και της ημέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Σάκη ο Αναστασιάδης; Μποφίλιου ο Μαλάς

Το επιτελείο Μαλά θα κορυφώσει την προεκλογική του εκστρατεία με μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος» στη Λευκωσία. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος θα αναλάβουν οι καλλιτέχνες:
Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Βούλλα Κωνσταντίνου και Νικόλας Φιλήτας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα δρομολογηθούν λεωφορεία από όλες τις επαρχίες, αφού στόχος είναι ένα ασφυκτικά γεμάτο στάδιο «Ελευθερία».

Νικόλας σούπερ σταρ

Ο έτερος υποψήφιος Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου δεν έχει την ανάγκη ούτε των τραγουδιστών , ούτε των συναυλιών. Ο ίδιος θα είναι ο… σταρ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Εχει προγραμματίσει συνολικά πέντε συγκεντρώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», «στάρ» θα είναι ο ίδιος ο υποψήφιος και δεν θα επιστρατευτεί κάποιος καλλιτέχνης για να ενισχύσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.
Και ο Λιλλήκας χωρίς συναυλίες
Το επιτελείο Λιλλήκα δεν πρόκειται να διοργανώσει συναυλίες για λόγους οικονομικούς. Θα πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις εντός Ιανουαρίου.