Οι πρώτοι μήνες του 2018 αναμένονται ιδιαίτερα τεταμένοι πολιτικά, καθώς στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται να ασπάζονται τη ρήση «να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος» του κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τζου. Και η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε προφανή αδυναμία, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις και την πίεση που δέχεται, επιχειρεί την αντεπίθεσή της, δείχνοντας «τα δόντια της» σε όσους θεωρεί αντιπάλους της.
Η αρχή είχε γίνει με την προσπάθειά της να αλλάξει το κλίμα που διαμορφώθηκε με την υπόθεση-σκάνδαλο της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για πώληση πολεμικού υλικού. Κεντρική επιλογή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι να συγκρουστεί προσωπικά κυρίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η πρώτη σύγκρουσή τους αναμένεται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στη συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, όπου θα έχουν την τιμητική τους διάφορες υποθέσεις, όπως τηςSiemens, του ΚΕΕΛΠΝΟ, τηςNovartis, αλλά και τωνParadisePapers. Τη μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα με σαφή στόχο να ψαλιδίσουν την πρωτιά της επιλέγουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικό άξονα τη Δικαιοσύνη και διάφορες αμαρτωλές υποθέσεις από το παρελθόν για τις οποίες, όπως λένε, βαρύνεται ο δικομματισμός.

Στρατηγική της έντασης

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν γίνει πολύωρες συσκέψεις για τη χάραξη της πορείας τους, καθώς έχουν αποφασίσει ότι η στρατηγική της έντασης τους εξυπηρετεί πολλαπλά. Ο Πρωθυπουργός εμμένει στην άποψη ότι δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από συγκεκριμένα συστήματα.
Υποστηρίζουν ότι αυτή η επιχειρηματολογία ουσιαστικά τούς βοηθάει στην εξυπηρέτηση του δικού τους σχεδίου που είναι, πρώτον, να πάει όσο πιο μακριά γίνεται η παρούσα κυβέρνηση και, δεύτερον, να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα με τη ΝΔ.
Παράγοντες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι επιχειρείται «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης με στόχο να πληγούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά σε υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, άλλες που έχουν απασχολήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά και των ParadisePapers(η κυβέρνηση δείχνει εμμονή με αναφορές στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι), ενώ ήδη έχει διατάξει έρευνα η επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη.
Συγκεκριμένα για το ΚΕΕΛΠΝΟ ετοιμάζονται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ερευνών των μεικτών κλιμακίων. Αν και κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν παρασκηνιακά ότι εμπλέκονται πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠαΣοΚ στην υπόθεση της Novartis, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

«Αρτος και θεάματα»

Επί της ουσίας επενδύουν στη λογική «άρτος και θεάματα» και γι’ αυτό αναμένουν με ενδιαφέρον τις διώξεις που έχουν προαναγγείλει για διάφορες υποθέσεις. Μεταξύ αυτών αναμένονται διώξεις τραπεζικών στελεχών για δάνεια σε κόμματα και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη δημιουργία της ομάδας «κομάντος» του ελεγκτικού μηχανισμού που θα υπάγεται αποκλειστικά στον οικονομικό εισαγγελέα.
Θιασώτες της σκληρής γραμμής είναι, εκτός από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και «alterego» του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στην ίδια γραμμή είναι και ο Θανάσης Καρτερός, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, ενώ πιο ήπιος και διαλλακτικός εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Σημαντικό ρόλο στο σύστημα είχε μέχρι πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σήκωσε ψηλά τη σημαία των επιθέσεων. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το θέμα με τα «πόθεν έσχες» των δικαστών και η σκληρή αντιπαράθεση των δύο εξουσιών, με αποτέλεσμα οι σχέσεις τμήματος της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης να είναι σε οριακό σημείο. Μένει να φανεί εάν και κατά πόσον το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νηνεμία και γεφύρωση του χάσματος, ίσως και μέσω του διορθωτικού ανασχηματισμού.
Ενδιαφέρουσα όμως είναι η πιο έντονη ενεργοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίοςπροσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και γέφυρες προς διάφορες πλευρές.

Η νεότερη γενιά

Στη λογική της μετωπικής σύγκρουσης με τους «εχθρούς» της κυβέρνησης είναι και μια νεότερη γενιά κυβερνητικών παραγόντων με δυναμική παρουσία, οι οποίοι ναι μεν δεν συμμετέχουν στις κλειστές συσκέψεις, αλλά αποτελούν τακτικούς συνομιλητές του συστήματος εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γ.γ. της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά., ενώ πιο ήπιους τόνους τηρούν άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Λιάκος.
Με πιο μετριοπαθή λογική κινούνται πιο ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες παραστάσεις σε πολιτικές συγκρούσεις του παρελθόντος, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι προτάσσουν τη σύγκρουση σε ιδεολογικό και προγραμματικό πεδίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ