Μνήμες «17 Νοέμβρη» ξύπνησε σε όσους ασχολούνται με την τρομοκρατία η επίθεση στο Εφετείο από την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Ο τρόπος δράσης της ΟΛΑ με λίγες και προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες, ο οπλισμός και η προκήρυξη με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα «μυρίζουν» παλαιά τρομοκρατία. Οι ειδικοί μιλούν για αναγέννηση του φαινομένου από μια οργάνωση η οποία δεν έχει πρόθεση μόνο να σπείρει τον φόβο αλλά επιδιώκει να κάνει ωμή πολιτική παρέμβαση. Το ερώτημα «μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει;» δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, ωστόσο έμπειρα πολιτικά πρόσωπα εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας, ιδίως αν προκηρυχθούν εκλογές. Προβληματισμός υπάρχει και στις ξένες πρεσβείες επειδή, πέραν των άλλων, έχει αφεθεί ανεξέλεγκτος ο χώρος που περιβάλλει τέτοιες οργανώσεις, ενώ τα Εξάρχεια έχουν μετατραπεί σε άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις. Η έντονη αντίδραση της πρεσβευτού του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπα για την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία από τον Ρουβίκωνα είναι ενδεικτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντοτε δυσκολία να καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, δηλαδή την τρομοκρατία. Ωστόσο η διπλή γλώσσα που χρησιμοποίησε από την πρώτη ώρα που ανέλαβε την κυβέρνηση φέρνει τώρα σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε η φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, που έληξε ύστερα από 19 ημέρες με επέμβαση των ΜΑΤ και γερό κατσάδιασμα του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση από τα μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, προδιέγραψε αυτά που ακολούθησαν. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατάργησε τις φυλακές τύπου Γ, οι λεγόμενοι δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ έταζαν καλύτερες μέρες στα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», και τα Εξάρχεια πήραν φωτιά. Ο αναρχικός χώρος κήρυξε πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι συνθηκολόγησε και συμβιβάστηκε για την εξουσία συνεργαζόμενος με την Aκρα Δεξιά, ενώ βουλευτές και υπουργοί χαρακτήριζαν τους κάθε λογής καταληψίες, ακόμα και αυτούς που καταλάμβαναν γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, «πράκτορες ξένων υπηρεσιών» και «βαλτούς από τη Δεξιά». Ετσι οι σχέσεις στοργής με έναν χώρο ο οποίος με τους τραμπουκισμούς των κουκουλοφόρων του ενίσχυε το επαναστατικό(;) προφίλ του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σχέσεις οργής.
Ενα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε να έχει ιδεολογική συγγένεια ή και απλή συγγένεια με τον ακροαριστερό χώρο, ακόμα και με τις πιο ακραίες τάσεις του. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τι γινόταν τον Δεκέμβριο του 2014 όταν έκανε απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο «Politico» ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την Ακρα Αριστερά. Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους και δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για αυτή τη βία όσο κυβερνά. Δεν έχω δει τίποτα που να με πείθει ότι πραγματικά θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα. Αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ιστορικό ατόπημα». «Αυτός ο τόπος έχει ιστορία και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία. Γνωρίζει αυτός ο λαός πώς προέκυψε η δικτατορία. Μετά βεβαίως και υπήρξε και από την πλευρά της Ακρας Αριστεράς, φαντάζομαι αναφέρεστε στη «17 Νοέμβρη». Δεν υπήρξε για εσάς η δολοφονία Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία Πέτρουλα, η δολοφονία Τεμπονέρα; Λυπάμαι αλλά επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου» είπε ο Πρωθυπουργός. «Φυσικά δεν είναι όλοι οι αριστεροί τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της Ακρας Αριστεράς. Αγνοείτε παντελώς την ιστορία της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αναγέννηση της τρομοκρατίας, όχι μόνο για τις αναφορές στην οικογένεια Μητσοτάκη και στη Siemens που υπάρχουν στην προκήρυξη. Στις 14 Ιανουαρίου 2013 η ΟΛΑ πραγματοποίησε επίθεση με Καλάσνικοφ στα τότε γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Σύμφωνα με την προκήρυξη ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε βολή με αντιαρματική ρουκέτα (RPG). «Δυστυχώς για εμάς όσο και το πλειοψηφικό τμήμα του ελληνικού λαού… μια αστοχία υλικού δεν επέτρεψε στη θέση του πρωθυπουργικού γραφείου να χάσκει μια τεράστια τρύπα» έγραφαν οι τρομοκράτες. Τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν δεχθεί και τα γραφεία του ΠαΣοΚ, η τελευταία έγινε λίγο πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ και τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησαν την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Αγωνία ότι η ΟΛΑ αποτελεί μετεξέλιξη της 17Ν

Είναι προφανές ότι το, επίμονο στην Ελλάδα, φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις καταδίκης του. Χρειάζεται διακομματική συναίνεση και συνεννόηση. Η πρόσφατη προκήρυξη της ΟΛΑ έχει αφυπνίσει πολλούς παράγοντες και απασχολεί έντονα την ΕΛ.ΑΣ. «Το κείμενο αυτό φέρει ιστορική μνήμη. Ο συντάκτης του δεν μπορεί να είναι νεαρής ηλικίας. Φαίνεται να έχει βιωματική σχέση με την τρομοκρατία» αναφέρει πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η οργάνωση αυτή, εκτιμά η ίδια πηγή, είναι επικίνδυνη, με κάποια μέλη της να έχουν κάνει φυλακή, σχεδιάζει προσεκτικά, κάνει λίγα χτυπήματα, έχει βαρύ οπλισμό και τεχνογνωσία κατασκευής βομβών. Η ΟΛΑ μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Eurobank, στον ΣΕΒ, στην οικία του γερμανού πρέσβη και στην πρεσβεία του Ισραήλ.
«Επιχειρησιακά είναι κομμάτι της παλαιάς τρομοκρατίας» επισημαίνει η πηγή που ασχολείται επί χρόνια με την τρομοκρατία. Αυτό που δεν εκφράζεται αλλά υπάρχει πίσω από τις λέξεις είναι η έκδηλη αγωνία ότι η ΟΛΑ αποτελεί μετεξέλιξη της 17Ν, ότι έχει στα μέλη της ιδεολογικούς πατέρες της παλαιάς τρομοκρατίας και ότι έχει κληρονομήσει επιχειρησιακή τεχνογνωσία δοκιμασμένη στην πράξη.
Αν ισχύουν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε μπαίνουμε σε μια νέα εποχή τρομοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια και όχι ως κυνήγι μεμονωμένων χτυπημάτων ή ομάδων. «Επανήλθε η τρομοκρατία με εφιαλτικό τρόπο» υπογραμμίζει έμπειρος πολιτικός, και δεν κρύβει την ανησυχία του, όπως και άλλοι συνάδελφοί του από διάφορα κόμματα, για αυτό που έχουν διαγνώσει όλοι: ότι η ΟΛΑ θέλει να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις, ενδεχομένως με εκδικητικό τρόπο. Εχοντας κατατάξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη «συμμορία των αφοσιωμένων υπηρετών του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης» και με τη ΝΔ να προειδοποιεί πως όταν έρθει στην εξουσία θα επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ και θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου, το τοπίο γίνεται εκρηκτικό. Ιδίως αν συνδυαστεί με την εύθραυστη οικονομία της χώρας και την ευαισθησία όλης της Ευρώπης απέναντι στην κάθε είδους τρομοκρατία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ