Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό της FYROM Ζόραν Ζάεφ, όχι μόνον να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, αλλά και να περάσει στη συμπρωτεύουσα μαζί του την Πρωτοχρονιά. Ισως, εδώ στην Ελλάδα, να μην το είχαμε αντιληφθεί αυτό (αφού κανείς δεν ανακοίνωσε το παραμικρό) εάν δεν έβγαινε ο σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλ Μπόσνγιακοβσκι, να το ανακοινώσει: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζάεφ θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη» δήλωσε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλ Μποσνιάκοφσκι.

Πώς μας προέκυψε αυτό; Τη στιγμή μάλιστα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε παλαιότερες δηλώσεις του (όταν αποκάλεσε την FYROM «Μακεδονία) έλέγε πως οι δήμαρχοι δεν ασκούν εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια, στις 16 Νοεμβρίου ο κ. Μπουτάρης είχε προσκαλέσει τον κ. Ζάεφ να περάσει την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας, την Τετάρτη, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλ Μπόσνγιακοβσκι, επιβεβαίωσε την πληροφορία, πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ, θα βρεθεί incognito, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, για ρεβεγιόν μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σκοπιανός πρωθυπουργός, επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα για… διακοπές ή για πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Νίκολα Γκροέφσκι, επέλεγε πάντοτε επιδεικτικά προορισμούς σε άλλες χώρες, συνήθως στην Τουρκία, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η επίσκεψη πάντως του σκοπιανού πρωθυπουργού, έστω και ανεπίσημη συμπίπτει με τις διεργασίες που γίνονται και θα κλιμακωθούν σε λίγες ημέρες για το όνομα του γειτονικού κράτους, με τα πολιτικά κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους για το Σκοπιανό.

Τι λέει ο κ. Μπουτάρης

«Δεν το κάλεσα εγώ, στην ουσία αυτοπροσκλήθηκε», ανάφερε στο «Βήμα» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε. Και εξηγεί: «Οταν επισκέφθηκα τον Νοέμβριο τα Σκόπια, τον συνάντησα και μου είπε πως θέλει να περάσει την πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη. Του είπα να έρθεις, έχει καλό καιρό, θα περάσεις ωραία… Πού να φανταστώ ότι αυτό θα το εκλάμβανε ως επίσημη πρόσκληση. Μαθαίνω τώρα ότι έκλεισαν δωμάτια στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» καμιά 15ριά άτομα φίλοι του σκοπιανού πρωθυπουργού. Δεν ανακατεύτηκα σ΄αυτό. Και εάν μου τηλεφωνήσει θα πάω να τον δω, εάν όχι ας περάσει την πρωτοχρονιά με τους φίλους του».

Ο κ. Μπουτάρης επαναλαμβάνει ότι οι επισκέψεις πρωθυπουργών γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και όχι από τους δημάρχους. Λέει ωστόσο ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη χιλιάδες σκοπιανοί για να πάνε στα… μπουζούκια ή να κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική.
.