Ψηφίστηκε (με 146 «υπέρ) η τροπολογία Κοντονή για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, μετά από μια μαραθώνια συζήτηση και μετά από την απαλοιφή εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή της παραγράφου 2 της ρύθμισης που προέβλεπε ότι αυτεπάγγελτη δίωξη θα ασκείται και στην περίπτωση απειλής σε συμβολαιογράφο που διενεργεί πλειστηριασμό.

Η κίνηση αυτή εκτόνωσε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί και ανησυχίες για την επίμαχη ρύθμιση, η οποία, όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη που προηγήθηκε παρουσία του κ. Κοντονή, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, θα ενισχύσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΚΚΕ. Μάλιστα φέρεται σε επικοινωνίες του να είχε διατυπώσει την άποψη ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε, χωρίς όμως και να διαψευστεί. Πάντως η κίνηση του κ. Κοντονή να απαλείψει την παράγραφο για τη απειλή σε συμβολαιογράφο, εκτόνωσε την κατάσταση καθώς έκανε αποδεκτό το αίτημα των βουλευτών προκειμένου να βελτιωθεί η ρύθμιση και να διευκολυνθούν να την ψηφίσουν. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν την τροπολογία, ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι επέλεξαν το «παρών». ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν. Από τους επτά απόντες του ΣΥΡΙΖΑ μόνο η απουσία του Ι. Μιχελογιαννάκη θεωρήθηκε ως συνειδητή αποχή από τη ψηφοφορία καθώς νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας δηλώνοντας ότι «το DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων».

Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν με ανακούφιση την απαλοιφή της συγκεκριμένης παραγράφου από την τροπολογία χειροκροτώντας, ωστόσο απαίτησαν και έγινε δεκτό να συνέλθει η Κ.Ο. του κόμματος μετά τις εορτές προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει προτάσεις για περαιτέρω νομοθετική θωράκιση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, όπως ειπώθηκε. Ο Ν. Φίλης αναφερθείς στο θέμα είπε ότι υπάρχουν περιθώρια επέκτασης της προστασίας για μικρούς δανειολήπτες που δεν έχουν δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.