Σε νέες παράνομες NAVTEX προχώρησε η Τουρκία, η οποία δέσμευσε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να προχωρήσει ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού με πραγματικά πυρά. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Κύπρο, αλλά και στις εταιρίες που έχουν εμπλακεί με την αναζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή, ότι έχει σκοπό, αν όχι να εμποδίσει, να δυσκολέψει το έργο τους.

Παρά το γεγονός ότι από τη Δευτέρα βρίσκονταν σε ισχύ τέσσερις NAVTEX, εκδόθηκαν νέες, οι οποίες έχουν ισχύ ως τις 25 Δεκεμβρίου και δεσμεύουν περιοχές μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, όμως και περιοχές στα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Με τη νέα NAVTEX 1352/17 γνωστοποιείται η δέσμευσή μιας πολύ μεγάλης περιοχής που καλύπτει σχεδόν όλη την Κυπριακή ΑΟΖ με σκοπό «άσκηση πολεμικού πλοίου με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής».

Η περιοχή δεσμεύεται για τη συγκεκριμένη άσκηση την περίοδο 18-23 Δεκεμβρίου όταν και προγραμματίζεται να καταφθάσει στην περιοχή το πλωτό γεωτρύπανο που έχει μισθώσει εταιρία με σκοπό την έναρξη γεωτρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον αφορά την προηγούμενη NAVTEX (1350/17) η οποία και πάλι δέσμευε της περιοχές για το διάστημα 18-25 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται άσκηση επιχειρήσεων «επιφάνειας και βυθού για προστασία και ανακατάληψη κρίσιμων υποδομών…».