Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλου τμήματος των Εισαγγελέων και Δικαστών και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Ως εκ τούτου το μέτωπο της κυβέρνησης και τμήματος της Δικαιοσύνης αναμένεται να παραμείνει ανοικτό με ότι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες μεταξύ των δυο εξουσιών.

Το κλίμα είναι άκρως επιθετικό, οι τόνοι έχουν ανέβει υπέρμετρα, ενώ η σύγκρουση μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας δεν έχει προηγούμενο από το 1989 και μετά και ειδικά σε ιδιαίτερα φορτισμένες πολιτικά περιόδους, όπως αυτή του Ειδικού Δικαστηρίου το 1991.

Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει στο σύνολό της την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά για όλους τους υπόχρεους, πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις των δυο εξουσιών.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ακαριαία και το μήνυμα που εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ήταν «να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος». Η απάντηση δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω και απλά θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα ο δικαστικός κόσμος θα αλλάξει ρότα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είδαν και με καλό μάτι το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την προχθεσινή γενική συνέλευσή της.

Με το ψήφισμα εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και defacto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Μέσω αυτού επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση του δικαστικού σώματος «για αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος».

Στη σκιά των αντιδράσεων σημαντικού τμήματος της δικαιοσύνης που μιλά για «ωμές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης», η κυβέρνηση δεν κάμπτεται και επιμένει ότι θα επανέλθει στο θέμα και ότι όλοι θα ελεγχθούν για όλα.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προ ημερών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3 κάλυψε πλήρως όσοι ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας σε μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές που κατά καιρούς επιτίθενται σε δικαστικούς λειτουργούς. «Όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα του μέσου έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας

Το αξιοσημείωτο στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής είναι ότι, αυτή η κριτική που κατά καιρούς ασκείται σε δικαστικές αποφάσεις, γίνεται για την προστασία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης. Και αυτό διότι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο απηχούν τις απόψεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και μάλιστα επιθετικά μιλάνε για «κόμμα δικαστών» που δεν είναι λίγες οι στιγμές που αυτονομείται και δημιουργεί και πολιτικά ζητήματα με τις αποφάσεις του.

Εξάλλου, στην κυβέρνηση δεν έχουν δει με καλό μάτι πολλές αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπως π.χ. με την προ καιρού απόφαση-βόμβα του ΣτΕ να θέσει, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά στο αρχείο την υπόθεση με τα CD και τις λίστες των μεγαλοκαταθετών, καθώς παραγράφονται χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά σε διάφορες υποθέσεις, όπως την συγκεκριμένη, αλλά και αυτή των Paradise Papers, και μένει να φανεί πως θα κινηθεί η δικαιοσύνη και στην υπόθεση της Novartis, στην οποία επίσης επενδύει πολλά η κυβέρνηση για να πλήξει την ΝΔ.

Στην άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο γίνεται, αξιοποιεί κάθε εργαλείο, και ως εκ τούτου μιλάνε, αν και αόριστα και χωρίς ονόματα, για «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης και αξιοποίηση «υποσυστημάτων της» για προφανείς πολιτικούς λόγους.

Τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπου έχει καταγραφεί και σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου, είναι πρωτοφανή. Γι’ αυτό και οι επιθέσεις του Στ. Κοντονή προκάλεσαν την οργή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ η Νέα Δημοκρατία, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώνονται σειρά ερωτημάτων για τις κινήσεις της κυβέρνησης και της ζητούν να σταματήσει τα παιχνίδια με τη δικαιοσύνη. Ειδικά από τη ΝΔ επιμένουν στην άποψη, ότι «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του».