από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Προς λύση στο Σκοπιανό με επιστροφή στο «πακέτο Πινέιρο»

Το όνομα «Νέα Μακεδονία» ακούγεται ως πιθανή συμβιβαστική λύση – Τι ζητεί η Αθήνα, τι θέλει η πΓΔΜ
Προς λύση στο Σκοπιανό με επιστροφή στο «πακέτο Πινέιρο»
Ο Νίκος Κοτζιάς ανταλλάσσει χειραψία με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Ιανουάριο και Μάρτιο θα γίνουν νέες συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η νέα προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού ξεκίνησε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση του αειθαλούς Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και την πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Η διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είχε επί τουλάχιστον δύο χρόνια παγώσει, αλλά πλέον οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν ορίσει το 2018 ως έτος-κλειδί εντός του οποίου θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.Πιέσεις και γεωστρατηγική


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες «έχει κυκλωθεί» στο ημερολόγιο των δύο κυβερνήσεων ως κομβικό χρονικό σημείο, χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι και το καταληκτικό. Η επιθυμία όμως των Σκοπίων, αλλά και τρίτων παικτών όπως Αμερικανών και Γερμανών, να προωθηθεί η είσοδος της πΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία διαμορφώνει ένα περιβάλλον ελαφράς - προς το παρόν - πίεσης προς την Αθήνα που θα ήθελε πάντως να βρει μια λύση που θα επιτρέψει την επικέντρωσή της προς την απειλή εξ Ανατολών. Σε επίπεδο ΝΑΤΟ πάντως υπάρχει αυξημένη κινητικότητα σε όλο το μέτωπο των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου «να σφραγιστεί στρατηγικά» η περιοχή προς όφελος των δυτικών συμφερόντων. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένει κανείς τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ώστε να διαφανούν τα περιθώρια σύγκλισης. Το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου θα είναι, όπως φαίνεται, καθοριστικό καθώς θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Στο παρασκήνιο, το όνομα «Νέα Μακεδονία» διακινείται εδώ και αρκετό καιρό από ορισμένες πλευρές ως μία πιθανή συμβιβαστική λύση. Πρόκειται για ένα σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά μια βαθιά ιστορική ειρωνεία. Και τούτο διότι ήταν ακριβώς αυτό το όνομα που η Αθήνα είχε απορρίψει το 1992 στο πλαίσιο του «πακέτου Πινέιρο» (είχε λάβει το όνομά του από τον πορτογάλο τότε υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΟΚ που το είχε εμπνευστεί), κίνηση που έχει έκτοτε χαρακτηριστεί ως μια «μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Οπως προέκυψε από τα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον σκοπιανό ομόλογό του Βάσκο Ναουμόσκι, η πρώτη επαφή επικεντρώθηκε σε θέματα μεθοδολογίας. Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο κ. Νίμιτς, «έπειτα από τόσα χρόνια, κανένα νέο μαγικό όνομα δεν μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί από πουθενά και να λύσει το ζήτημα. Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχουν αποφασίσει να διατηρούν στενή εποπτεία επί της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτόν έχουν μάλιστα τοποθετήσει πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους στο πλευρό των διαπραγματευτών. Η ενεργός ανάμειξη των δύο υπουργών και η διαφαινόμενη επιθυμία για την πραγματοποίηση ακόμη και συνάντησης μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν καταδεικνύουν ότι η πολιτική βούληση για επίλυση είναι παρούσα. Ο κ. Ντιμιτρόφ έχει επιπλέον χειριστεί το θέμα από διάφορες θέσεις καθώς στο παρελθόν υπήρξε διαπραγματευτής, ενώ και ο κ. Κοτζιάς προφανώς θα θυμάται την απόπειρα επίλυσης του θέματος επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, όταν ο ίδιος ήταν σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Τότε, το 2001, οι δύο χώρες είχαν φθάσει πολύ κοντά στη λύση, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην πΓΔΜ δεν επέτρεψε μια ευτυχή κατάληξη.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες παράμετροι που πρέπει να προσμετρηθούν στην εξίσωση του ονοματολογικού. Ο κυριότερος αφορά στο «πάρε-δώσε» που θα γίνει ανάμεσα στα «συστατικά» μιας λύσης και τα οποία είναι γνωστά. Πρόκειται για τον προσδιορισμό που θα επιλεγεί, το πού θα τοποθετηθεί στο όνομα, το εύρος χρήσης, τα παράγωγα και φυσικά η ταυτότητα και η γλώσσα της πΓΔΜ. Εμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι εσχάτως έχει εξαφανιστεί από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση η έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού και σε συνδυασμό με τη φημολογία περί «Νέας Μακεδονίας» πολλοί σπεύδουν να προκαταλάβουν ότι ο πυρήνας του θέματος έχει λυθεί.
Τα ευαίσθητα ζητήματα

Το σημείο-κλειδί για την Αθήνα όμως βρίσκεται στην έκταση του εύρους χρήσης, ώστε τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο ο αριθμός των κρατών που θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με τη νέα ονομασία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος. Επιπλέον, το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας θεωρείται κρίσιμο από τη σκοπιανή πλευρά. Διπλωματικές πηγές της πΓΔΜ έλεγαν ότι ιδιαίτερα στο θέμα της γλώσσας η θέση της χώρας είναι ισχυρή και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Στο δε θέμα της ταυτότητας, το μείζον ζήτημα για την Αθήνα είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον εκδήλωση αλυτρωτικών τάσεων. Αν βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθεί η ευαισθησία της Αθήνας στο ζήτημα αυτό, οι ελπίδες για λύση θα αυξηθούν σημαντικά.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  θἐλω καλόπιστες απαντήσεις | 03/01/2018 01:37
  Για μένα το καλύτερο θα ήταν ένα σύνθετο όπως σλαβομακεδονία. Θα ήταν το μόνο που θα τους απέκοπτε από την αρχαία και την ελληνική Μακεδονία.
  xxx
  απάντηση20
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ.ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ», ΤΟ ΒΗΜΑ 17/12/2017. | 24/12/2017 11:38
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ.ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ», ΤΟ ΒΗΜΑ 17/12/2017. Α. Πιέσεις και Γεωστρατηγική. Πάντα η Ελλάδα (Αθήνα), πιέζεται και πάντα η Ελλάδα πρέπει να δώσει κάτι. Πιέζεται να μην εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ . Να λυθεί το πρόβλημα και να « επικεντρωθεί προς την απειλή έξ Ανατολών». Ποιά απειλή ; Απ' την Τουρκία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχο, εννοείται. Δηλαδή να βάλουμε άλλον ένα εχθρό μας στο ΝΑΤΟ!!! Β. Το όνομα «Νέα Μακεδονία» φέρεται ως πιό πιθανό γιά τα Σκόπια, όνομα που είχε προταθεί στο Πακέτο Πινέϊρο, το 1992, ( και είχε ἀπορριφθεῖ από την Ελλάδα), καί «έχει έκτοτε χαρακτηριστεί ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία». Ευκαιρία για ποιούς ; Ὀχι βέβαια για μας. Έμείς πιστεύουμε ότι ήταν μιά πολύ σωστή απόφαση. Γ. «Ὑπάρχουν καί άλλες παράμετροι, π.χ. το πού θα τοποθετηθεί ο προσδιορισμός στο όνομα, το εύρος χρήσης, τα παράγωγα και φυσικά η ταυτότητα και η γλώσσα της ΠΓΔΜ». Δηλαδή πώς θα βαφτίσουμε τα σλαβικά, Βορειομακεδονικά ή Νεο Μακεδονικά ; Βέβαια όλα αυτά μπορούν να λυθούν πολύ πιό εύκολα με ένα όνομα που δεν θα περιέχει την λέξη Μακεδονία. Δ. «Τα ευαίσθητα ζητήματα. Σημείο-κλειδί για την Αθήνα είναι το εύρος χρήσης, ώστε τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο!!! ο αριθμός κρατών που θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με την νέα ονομασία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος». Δηλαδή 30 40 η 50 χώρες, και οι υπόλοιπες θα μπορούν να την ονομάζουν όπως θέλουν, ακόμα και Δημοκρατία της Μακεδονίας; «Επιπλέον, το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας θεωρείτε κρίσιμο από την σκοπιανή πλευρά. Στο θέμα της ταυτότητας, το μείζον ζήτημα για την Αθήνα, είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον εκδήλωση αλυτρωτικών τάσεων( !!!). Αν βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθεί η ευαισθησία της Αθήνας στο ζήτημα αυτό, οι ελπίδες για λύση θα αυξηθούν σημαντικά». Δηλαδή θα τούς πούμε και ευχαριστώ; !!! Αν μας υποσχεθούν ότι στο μέλλον δεν θα διεκδικήσουν την «Μακεδονία του Αιγαίου» καί την «Σολούν»(βλέπε Θεσσαλονίκη), τότε θα είνα
  Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής
  απάντηση10
   
   
  “Νέα Μακεδονία”, το μη χείρον βέλτιστον | 18/12/2017 19:06
  Κατ αρχήν να πω οτι είμαι Μακεδόνας. (Γνήσιος εννοείται, όχι κάλπικος -- γεννημένος στην αληθινή Μακεδονία.) Το “Νέα Μακεδονία” είναι κακό μεν, αλλά καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα ονόματα που έχουν ελπίδα για λύση. Προσωπικά θα προτιμούσα το “Παιονία”, αλλά αυτό είναι απόλυτα ανέφικτο, γιατί δεν θα το δεχτεί κανένας άλλος εκτός από μας, και τελικά τα Σκόπια θα συνεχίσουν να λέγονται απλά “Μακεδονία” από όλο τον κόσμο. Μια λύση πρέπει να είναι για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ χρήση, κι όχι μόνο για μας τους Έλληνες. Το “Νέα” δηλώνει οτι η αρχική Μακεδονία είναι κάπου αλλού, όπως το ίδιο δηλώνει το “Νέα” μπροστά από το “Υόρκη”. (Η αρχική York είναι στην Αγγλία.) Όμως λέγε-λέγε, το “Νέα” φοβάμαι πως μπορεί να καεί.
  Χ.Φ.
  απάντηση12
   
   
  kai μετά θα αποκαλούνται απλά Μακεδονία | 18/12/2017 16:35
  με την υπογραφή μας, εύγε..
  Katsikis
  απάντηση71
   
   
   
  Όπως .. | 18/12/2017 15:20
  .. Νέα Σμύρνη, Νέα Ελβετία, Νέα Φιλαδέλφεια κλπ και φυσικά, κανένας Ελβετός ή Τούρκος δεν το βρίσκει προσβλητικό. Όμως οι πάντες ανά την Υφήλιο χαμογελούν ειρωνικά όταν ακούν τους Έλληνες να αποκαλούν την Ιστανμπούλ, Κωνσταντινούπολη!
  περιηγητής
  απάντηση48
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ | 18/12/2017 15:01
  με συνιστώσες δημοκρατίες Nova Makedoniya και Illirda (των αλβανών) θα ήταν η ορθή λύση αφού προηγηθεί καθαρή και αβίαστη απογραφή των εθνικοτήτων που διαμένουν στη χώρα...Το πρόβλημα δεν είναι διμερές-η Βουλγαρία και η Αλβανία έχουν εξίσου σημαντικό λόγο στην επίλυση όχι μόνο της ονομασίας αλλά και της όλης οντότητας της πΓΔΜ.
  Β. Χρήστου
  απάντηση51
   
   
  ΠΡΟΔΟΣΙΑ! | 18/12/2017 12:35
  Η Δικαιολογια της βλακειας δεν ειναι επαρκης για τη περιπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κομμουνιστες υπουργοι του (οι καρεκλοκεναυροι ΑΝΕΛ δεν υπολογιζονται γιατι απλα θα πουλουσαν και την μανα τους για να ειναι στην εξουσια) ποτε δεν εκρυψαν την διαθεση τους να χαριστουν το ονομα 'Μακεδονια' στα Σκοπια! Τρεχει στο dna τους απο την εποχη του συμμοριτοπολεμου οταν οι εγκληματιες προγονοι τους (Βελουχιωτηδες, Σαραφηδες, Ζαχαριαδηδες, κλπ) ειχαν ηδη χαρισει το ονομα 'Μακεδονια' κρυφα στους Γιουγκοσλαβους κομμουνιστες για να εχουν την συμμαχια τους! Ολοι ξερουμε τι θα συμβει απο την συμφωνια και μετα. Ειναι ζητημα χρονου να καρπωθουν εκτος του ονοματος Ιστορια και εδαφη οι σκοπιανοι! Ο Πολεμος θα ερθει..
  Σπυρος
  απάντηση83
   
   
  Nova Makedonia ή Severna(Βόρεια)Makedonia | 18/12/2017 08:08
  Σωστό το άρθρο αλλά έχετε χάσει τελευταία νέα. Το VMRO για το οποίο ο Γκρούεφσκι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στο έκτακτο συνέδριο στις 23/12,έχουν συλληφθεί υπουργός κ βουλευτές του ανακοίνωσε προχθές ότι θα αποδεχθεί λύση ΜΟΝΟ με δημοψήφισμα,ούτε αποφάσεις πολιτικών,ούτε μέσω βουλής. Παρότι αποδυναμωμένο το VMRO το δημοψήφισμα με πράκτορες πολλών χωρών να δρουν στη χώρα δε θα είναι περίπατος για κανένα
  Βουλγαρία 2017
  απάντηση83
   
-