«Γιατί βιάζεστε να φύγουμε; Τι έχετε πάθει;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018. Η παρέμβασή του περί κυοφορούμενου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου σχολιάστηκε και έγινε αντικείμενο συζητήσεων στα πηγαδάκια που στήθηκαν στην, κατά τα λοιπά, υποτονική συζήτηση που κορυφώνεται μεθαύριο Τρίτη, τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία. Η κριτική της αντιπολίτευσης ερμηνεύτηκε από τον ίδιο ως «ακραία πολιτική υστερία» και «κρεσέντο αντιπολιτευτικής καταστροφολογίας». «Κυοφορείται –και το λέω ευθέως –η συγκρότηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού μετώπου πάνω σε σαθρά υλικά, σε πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση που δίνονται τέτοια συγκροτημένα «μετωπικά» χαρακτηριστικά στην πολιτική διαμάχη, η οποία εξελίσσεται και θα οξύνεται περαιτέρω στην πορεία προς τις εκλογές, στο πλαίσιο του δόγματος που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 «ή εμείς ή αυτοί». Ορισμένοι ερμήνευσαν την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως μια προσπάθεια να δημιουργηθούν (επικοινωνιακά) αναχώματα στην πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση και η οποία οξύνεται όσο «τρέχουν» τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, με «αγκάθια» όπως ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας, οι πλειστηριασμοί – «κόκκινα» δάνεια, η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα οικογενειακά επιδόματα, η πορεία αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Ενώ έπονται και τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, από την οποία θα κριθεί και το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης της χώρας, αλλά και η τυχόν επίσπευση υλοποίησης δυσάρεστων μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου.

Αιχμή προς ΔΗΣΥ

Ανθρωποι οι οποίοι συνομιλούν με τον Πρόεδρο της Βουλής θεωρούν ότι η αναφορά του περί αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού μετώπου, «με τη συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων», ήταν πέραν των άλλων μια αιχμή προς τη ΔΗΣΥ. «Ηταν ένα «καμπανάκι» ότι η ακραία αντιπολίτευση είναι εκτός της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση για τη χώρα, στην πορεία εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες σχολίαζαν ότι «η προσχώρηση της ΔΗΣΥ στη «γραμμή Βενιζέλου» για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά φιάσκο».
Την άποψη αυτή περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Βούτσης στη Βουλή, λέγοντας ότι «το παρόν σενάριο, που ενσωματώνει όλο το προηγούμενο αφήγημα και στο οποίο ενθέρμως και απροσχημάτιστα έχει προσχωρήσει πλέον και η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πάνω στη γραμμή να φύγει τώρα η κυβέρνηση και να υποστεί στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει μια εντελώς αυθαίρετη και πολλαπλά διαψευδόμενη από τους εγκυρότερους διεθνείς παράγοντες αδυναμία δήθεν καθαρής εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιτηρήσεις και όλα τα άλλα τα οποία παρακολουθούμε αυτές τις μέρες» είπε ο κ. Βούτσης στη Βουλή.

«Φύλλο συκής»

Ολη αυτή η συζήτηση προφανώς αφορά την επόμενη ημέρα και το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τις πολιτικές συμμαχίες που θα προκύψουν –αναλόγως, βεβαίως, των ποσοστών που θα βγάλει η κάλπη. Είναι αυτό που περιέγραψε ο κ. Βούτσης ως «νέα προοδευτική συμμαχία σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα, μια νέα –ακόμα ευρύτερη –προοδευτική συνεργασία διακυβέρνησης της χώρας μετά το 2019». Ο Πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι η θέση της ΔΗΣΥ περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας συνιστά στην πραγματικότητα «φύλλο συκής και πρόσχημα για μέτωπο με τη ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι ως πρόταση «κινείται έξω από τις εξελίξεις και τις συντελούμενες διεργασίες στον ευρωπαϊκό χώρο εντός και της σοσιαλδημοκρατίας». Ο ίδιος άλλωστε τοποθετεί στην ευρεία αυτή προοδευτική συμμαχία «όσους συνομολογήσουν το «μετά»» (δηλαδή μετά τη μεταμνημονιακή εποχή), εντάσσοντας σε αυτούς και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες «πρέπει να απαντήσουν αν τάσσονται με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας και με ποιες δυνάμεις θα συνομολογήσουν αυτόν τον στόχο», όπως λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η πρότασή του στην ευρεία προοδευτική συμμαχία, η οποία θα υπηρετήσει το σχέδιο «μετα-Ελλάδα» στη μεταμνημονιακή εποχή, έχει απεύθυνση προς όλους τους άλλους πλην της ΝΔ και βεβαίως της Χρυσής Αυγής.

Το «αγκάθι» της απεργίας

Προς το παρόν, πάντως, το κυβερνών κόμμα έχει να διαχειριστεί τα αντιδημοφιλή μέτρα, με σημαντικότερο «αγκάθι» το ζήτημα των απεργιών, το οποίο άνοιξε την «πύλη της Κολάσεως» όσον αφορά τις σφοδρές αντιδράσεις συνδικάτων και κομμάτων, κυρίως του ΚΚΕ, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι κάθε απόπειρα περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία θα τύχει αμείλικτης απάντησης. Για αυτό ο κ. Βούτσης θεώρησε αναγκαίο να αποσαφηνίσει ότι «δεν είναι δικιά μας έμπνευση, ούτε μέτρο το οποίο θα θέλαμε να επιβληθεί». Παρά ταύτα –και αυτό απηχεί τον προβληματισμό που επικράτησε στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –ο κ. Βούτσης δεν δίστασε να πει: «Είναι μέτρο το οποίο θεωρούμε θετικό; Εγώ λέω όχι –και όχι μόνο εγώ –και θα τα συζητήσουμε όταν είναι να τα συζητήσουμε. Είναι αυτό όμως. Δεν είναι άλλο. Και αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε, να το διεκδικήσουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ