Αποστολή Βρυξέλλες

Αν οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2017 θα ήταν απλώς μία επίδειξη ενότητας, λόγω και της πολυαναμενόμενης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, έκαναν λάθος. Η αψυχολόγητη, όπως αποδεικνύεται, κίνηση του Ντόναλντ Τουσκ να θέσει ζήτημα κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και να χαρακτηρίσει το μέτρο αναποτελεσματικό προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επανέφερε στην επιφάνεια την ευαισθησία του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σσ. ο οποίος έπειτα και από την αρχική σκληρή απάντηση της Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου υποχρεώθηκε να αλλάξει μερικώς το αρχικό σημείωμα που επρόκειτο να διανείμει), ενώ και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επιλογή του κ.
Τουσκ «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η κίνηση Τουσκ είναι ότι ευνοεί την υπονόμευση των αρχών της ΕΕ από ορισμένες χώρες και ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς αν μία χώρα θα δεχθεί κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες. Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργός, η χώρα μας δέχθηκε να εφαρμόσει κανόνες και πολιτικές με τους οποίους διαφωνούσε και ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό. Επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενώ προσέθεσε ότι η χρηματοδότηση τρίτων χωρών θα πρέπει να συνδέεται με την ικανοποίηση όρων όπως πχ η αποδοχή των επιστροφών.

Η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «επιλεκτική αλληλεγγύη» ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται σκληρότατη κριτική για τη στάση της στο Προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας και η πιθανή διακριτική μεταχείριση ορισμένων χωρών έναντι άλλων της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Οπως διευκρίνισε η αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην υιοθέτηση κανόνων
που αφορούν στη μετανάστευση αλλά απαιτείται και «εσωτερική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «οι διαφωνίς συνοδεύονται από συναισθήματα τα οποία κάνουν ακόμη δυσκολότερη την εξεύρεση κοινής γλώσσας και λογικών επιχειρημάτων για αυτή τη συζήτηση» – μία παραδοχή που πάντως δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, οι μόνες χώρες που υποστήριξαν τον κ. Τουσκ ήταν οι «4» του Βίζεγκραντ, με τον νέο Πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις να λέει ότι η επιβολή ποσοστώσεων με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «ανόητη. Δεν θα γίνει» σημείωσε. Από την πλευρά του, ο νέος Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι δήλωσε ικανοποιημένος επειδή η αντίθεση της χώρας του στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία υποσχέθηκαν να δώσουν βοήθεια 35 εκατομμυρίων ευρώ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ, με ηγέτιδα την Ιταλία, ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Λιβύης με σκοπό να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική. Ωστόσο, ο ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, κινήθηκε επίσης στη γραμμή ότι αυτές οι τέσσερις χώρες πρέπει να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση.