«Άλλο ένα άθλιο fake news», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ήταν μόνος και απομονωμένος στην ψηφοφορία για την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ σε άλλες υποψηφιότητες και όχι στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

«Σοσιαλιστές-Πράσινοι-Αριστερά στήριξαν άλλες υποψηφιότητες κ όχι την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ήταν απόφαση με οριακή πλειοψηφία, με σύμπραξη Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Κάποια ΜΜΕ, με εμφάνισαν ως δήθεν μόνο και απομονωμένο. ‘Αλλο ένα άθλιο fake news!», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σε ανάρτηση του στο twitter.

Στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και στους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας απένειμε η Ευρωβουλή το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017, με στόχο να καταδείξει την δραματική κατάρρευση των θεσμών δημοκρατίας στο λατινοαμερικάνικο κράτος. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η στάση των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου.