Ως προανάκρουσμα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά το διάστημα έως τις εκλογές, ερμηνεύτηκε η πολιτική παρέμβαση του Ν. Βούτση – με την βουλευτική του ιδιότητα- κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, το απόγευμα της Τετάρτης στην Βουλή.

Ο κ. Βούτσης, εκ των ηγετικών στελεχών και με λόγο στις στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας παραδέχθηκε την πολιτική μοναξιά του κόμματος, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει υποταγεί στις απαιτήσεις των δανειστών και επιχείρησε να αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο απεγκλωβισμού από το «στίγμα» της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «κυοφορία αντιΣΥΡΙΖΑϊκου μετώπου», το οποίο όπως είπε συγκροτείται «με την συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων».

Την ίδια στιγμή όμως προχώρησε σε μία κυνική παραδοχή μίας άλλης «ανίερης συμμαχίας», μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους. Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Οι θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας»…

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Βούτσης άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών του υπουργού ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, σχετικά με την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου: Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα γίνει εναντίον όσων βάζουν τρικλοποδιές» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Θα μου πείτε: «και τι έγινε; Θα αλλάξει το τοπίο και θα φύγουν τα συμφέροντα;». Καλύτερα να μη μιλήσω. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε και μία επιχείρηση… προοδευτικής στροφής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. «Πιστεύω ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μπαίνουμε σε μια φάση προοδευτικής διεξόδου», είπε.