Σε φάση κόκκινου συναγερμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται η κυβέρνηση που διαπιστώνει ότι το πρόβλημα μεγαλώνει, ενώ οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί μεγάλο τμήμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που αφορά τις επιστροφές μεταναστών και προσφύγων στη γειτονική χώρα.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες καταλογίζονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις, είναι κοινώς αποδεκτό ότι ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο. Μόνο η Διεθνής Αμνηστία έχει σημειώσει ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εκπληρώσει μόλις το 28,7% του στόχου μετεγκατάστασης με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση των ελληνικών νησιών.

Η κρισιμότητα της κατάστασης και η αύξηση των ροών προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου βρέθηκαν, εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, ο ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Εκεί εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα επικριτικά δημοσιεύματα και οι αρνητικές αναφορές ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό.

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου φαίνεται ότι θα υπάρξει «νέα νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά από κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Από την κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζουν, όπως είναι αυτονόητο για πολλούς και προφανείς λόγους, εάν υπήρξε ή όχι συμφωνία μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, πριν από τη διαδικασία της κρίσης για το εάν δικαιούνται ή όχι άσυλο και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πάντως εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα γίνονται κινήσεις αποσυμφόρησης και η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και τις άμυνές της στο ενδεχόμενο αντιδράσεων από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης ή της “ομάδας Βίζενγκραντ”. Συγκεκριμένα, όσοι αποχωρήσουν από τα νησιά θα εγκατασταθούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι τη στιγμή της εξέτασης των αιτήσεών τους.

Πάντως, ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ανέφερε ότι η κριτική που δέχεται η χώρα του είναι τελείως αβάσιμη και κακόβουλη, αφού κατά τον ίδιο, «οι δυνάμεις ασφαλείας μας, κινητοποιώντας όλες τις δυνατότητές τους, αποτρέπουν τις άτυπες διελεύσεις στη στεριά και στη θάλασσα». Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, μετά τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου, ο μέσος όρος της ημερήσιας διέλευσης στο Αιγαίο τους 20 τελευταίους μήνες είναι περίπου 70-80 άτομα. «Η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από την ΕΕ» ανέφερε.

Σε αυτό το κλίμα της καχυποψίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, διεθνή ΜΜΕ, όπως π.χ. η βρετανική Telegraph περιγράφει τον καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο, ως το βρώμικο μικρό μυστικό της Ευρώπης και σημειώνει ότι ο επικείμενος χειμώνας εγκυμονεί τον κίνδυνο να τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, εκτίμηση που είχε κάνει και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, πριν από λίγες ημέρες. Το άλλο κτύπημα ήρθε από την ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα» που αναφέρει ότι η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρκετά συγκεχυμένη.

Επί της ουσίας το φάντασμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και το πρόβλημα δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση που επιχειρεί πλέον να αλλάξει το κλίμα, αν και υπάρχουν δυσκολίες. Πριν από περίπου δυο μήνες, ο Γ. Μουζάλας μιλούσε για «παρατηρήσιμη αύξηση» των ροών προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στη Μυτιλήνη και πλέον οι ροές είναι αυξημένες.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι αυτοδιοικητικές αρχές αντιδρούν έντονα, όπως π.χ. έγινε χθες στη Λέσβο, όπου καθώς διαπιστώνουν ότι η κατάσταση αρχίζει πάλι και ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ο Γ. Μουζάλας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον κατηγόρησε ότι παρεμπόδισε την τοποθέτηση οικίσκων στη Μόρια και κάλεσε «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Χρειάστηκε να παρέμβει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σπ. Γαληνό για να καμφθούν οι αντιδράσεις και τον ενημέρωσε ότι οι οικίσκοι είναι για την αντικατάσταση των σκηνών και όχι για νέα δομή. Ο δήμαρχος ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία και απεστάλη και εκεί έπεσαν οι τόνοι.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου που σημειώνει την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης και θέτει και τη διάσταση της καλύτερης συνεννόησης στο εσωτερικό της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα των Αρχών.

Στη σκιά των διαπιστώσεων ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν η κυβέρνηση συνεργαζόταν αποτελεσματικότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θέμα απασχολεί και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την ομάδα των «53» που ασκεί κριτική στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ενώ δίνει έμφαση στην άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ευπαθών ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων.