Ολόκληρη τη βεντάλια της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ανοίγει η ΝΔ λίγες ημέρες πριν από το 11συνέδριο της, καθώς στο επιτελείο της Πειραιώς επικρατεί η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τα θέματα της καθημερινότητας και μεγαλύτερα ζητήματα όπως η επίσκεψη Ερντογάν.

Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε σε προσυνεδριακή διαδικασία στο Περιστέρι και επεσήμαινε ότι το δυνέδριο που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, «θα σηματοδοτήσει την αφετηρία της μεγάλης μας διαδρομής για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο. Και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση που έχουμε δει από την μεταπολίτευση και μετά».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ξεσπούσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, σχετικά με το πόθεν έσχες των δικαστών. Ο πρόεδρος του ΣτΕ, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης » και τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό θέλει το Σύνταγμα. Ο κ. Κοντονής απάντησε με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ότι
«οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Η αντιπαράθεση αυτή προκάλεσε σάλο και η ΝΔ αντέδρασε αμέσως ζητώντας την αποπομπή του κ. Κοντονή. «Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του. Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΝΔ ασκεί έντονη κριτική για την Παιδεία, την υγεία, τη φορολογία, την επιδοματική πολιτική, την ανάσχεση των επενδύσεων.

Η υπόθεση Καμμένου, η οποία τροφοδοτεί συνεχώς την επικαιρότητα με νέες αποκαλύψεις, δεν καταλαγιάζει και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα διερευνηθεί σε βάθος. «Για μας το θέμα παραμένει ανοιχτό. Υπάρχουν στοιχεία που στην πορεία θα δουν το φως της δημοσιότητας. Έχουμε καινούργια στοιχεία στα χέρια μας για το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας. Και ρωτάμε ευθέως γιατί δεν ήρθαν στα ταμεία τα 66 εκατ. ευρώ;», έθεσε το ερώτημα η Μαρία Σπυράκη.

Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην προσυνεδριακή ημερίδα για το περιβάλλον την Κυριακή, τόνισε ότι ευθύνες υπάρχουν και για την τραγωδία στην Μάνδρα. «Οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. Η δική μας δουλειά είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα», είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρας θα ολοκληρωθούν αν όχι από τη σημερινή κυβέρνηση, από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα παραλλήλισε τα θέματα Εθνικής Αμυνας με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «καμία οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να παραγνωρίζει τους μεγάλους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί στην ουσία αμυντική πολιτική για τη χώρα διότι συνιστά – η κλιματική αλλαγή- τον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τον τόπο μας». «Είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας για τις φωτιές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, τα τρία φαινόμενα που απειλούν την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Επίσης, επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας. « Για να το πω πολύ απλά, δεν έχουμε Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε απλά έναν Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι καλό, μπορεί να μην είναι καλό, που προσπαθεί, συντονίζει. Αλλά μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά δεν έχουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν παρών και μίλησε σε όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η νίκη της ΝΔ θα πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να της λύνει τα χέρια την επόμενη ημέρα. Γι΄ αυτό, σημείωσε, «θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό ακριβώς κάναμε στη διάρκεια όλων των προσυνεδριακών εκδηλώσεών μας. Καταθέσαμε προτάσεις, αναπτύξαμε ιδέες, καλέσαμε ομιλητές οι οποίοι δεν ανήκουν, κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία, επιστήμονες, ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακριβώς για να εμπλουτίσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για το πώς επιτέλους θα βγούμε από την κρίση. Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Είναι τότε που έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ακριβώς αυτήν την ποιοτική δουλειά προετοιμασίας και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έρθουμε, να πιάσουμε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα», είπε.

Το συνέδριο όμως δεν θα ασχοληθεί μόνο με τα θέματα του τόπου αλλά και με το εσωτερικό τοπίο της ΝΔ. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην έχει πολιτικό ή πολιτειακό αξίωμα κανένα μέλος της οικογένειας του έχει αναστατώσει το κόμμα. «Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Ντόρα Μπακογιάννη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η πρώην υπουργός είναι ένα πρόσωπο με «ξεχωριστή προσφορά και πολιτικό εκτόπισμα » αλλά «η διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι οικογενειακή υπόθεση». «Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο τον εαυτό του», τόνισε η κυρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ανταγωνισμός για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ακόμα και από ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την πολιτική ή με τη ΝΔ.