Ο ασπασμός της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια συμβολική εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», λουσμένος στα φλας των φωτογραφικών φακών και της δημοσιότητας που προκάλεσε η κυριακάτικη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, έβαλε φρένο στην γκρίνια που ενδημεί στο κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι δεν θα τοποθετήσει κανένα μέλος της οικογένειάς του σε Υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ ή σε άλλο πολιτειακό αξίωμα, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της». Πρόσθεσε όμως ότι είναι επιβεβλημένο στο πλαίσιο της αποστολής που έχει αναλάβει. Το μήνυμα ελήφθη χωρίς παρερμηνείες, κυρίως από τους πιο έμπειρους βουλευτές του κόμματος. «Ο Κυριάκος θα φτιάξει τα ψηφοδέλτια που θέλει. Δεν προειδοποιεί και δεν διαπραγματεύεται» σχολίαζαν στα πολλά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι είχε πει η Ντόρα στο «Βήμα»

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη αιφνιδίασε πολλούς, ιδίως την κομματική βάση, όχι όμως την Ντόρα Μπακογιάννη. Το τελευταίο διάστημα οι δυο τους είχαν κάνει πολλές συζητήσεις, και η κυρία Μπακογιάννη είχε ξεκαθαρίσει από τις αρχές Νοεμβρίου τις προθέσεις της με τη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής». «Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία, ούτε προσωπική ατζέντα. Για μένα είναι σημαντικό να κερδίσει η ΝΔ και να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός σήμερα που μπορεί να αναλάβει το βάρος της εξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό δεν επιδιώκω καμία καρέκλα, πλην της άκρως τιμητικής αιρετής βουλευτικής ιδιότητας» είχε δηλώσει.
Την Τετάρτη η κυρία Μπακογιάννη κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ –παρότι ο τομέας αρμοδιότητάς της είναι η ανάπτυξη –με την ιδιότητα και την εμπειρία της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Οι παριστάμενοι ερμήνευσαν την παρουσία της στη συγκεκριμένη Επιτροπή ως συμβολική κίνηση εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, άλλωστε, όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών, «το πολιτικό κεφάλαιο της Ντόρας είναι τέτοιο που δεν μπορεί πλέον να συνδέεται με «καρέκλες»».
Παρ’ όλα αυτά διατυπώθηκαν διάφορες ενστάσεις: για τον χρόνο που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να δημοσιοποιήσει αυτή την απόφασή του και για τον τρόπο που χειρίστηκε «το θέμα της Ντόρας»· για το τι θα κάνει με τον Κώστα Μπακογιάννη αν θελήσει να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, μολονότι εκείνος διευκρινίζει ότι δεν αδιαφορεί για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας· και για το πώς διαμορφώνεται η σχέση του με τους πρώην προέδρους της ΝΔ στην περίπτωση που επιλέξει τακτική ρήξεων με το κομματικό κατεστημένο.
Τα πνεύματα σύντομα ηρέμησαν. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και θεωρείται βέβαιο ότι συνομίλησε και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι του στην Αμερική προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν είναι απλώς τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη αλλά, όπως μεταδίδουν από την Πειραιώς, συμβάλλουν με τον τρόπο του ο καθένας στη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών του κόμματος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επίσης θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο, αν και όπως λένε συνομιλητές του δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει ή όχι. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε σαφή ανοίγματα προς το καραμανλικό στρατόπεδο. Στη δεύτερη επίσκεψή του στη Μάντρα, στις 29 Νοεμβρίου, στη σύσκεψη με τους φορείς έδωσε τον λόγο μόνο στον Κώστα Αχ. Καραμανλή από τα μέλη του κλιμακίου που τον συνόδευε. Και στο τελευταίο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη έκανε ειδική αναφορά στην Ολγα Κεφαλογιάννη και στη συμβολή της στα θέματα Πολιτισμού.
Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ανανεώσει τη ΝΔ και τα ψηφοδέλτιά της με τη στήριξη του κόμματος αλλά παράλληλα χωρίς υποχωρήσεις στις προσωπικές επιδιώξεις του κάθε στελέχους. Το κεντρικό μήνυμα του 11ου Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, είναι ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Και για αυτό θα παρουσιαστούν με περισσότερες λεπτομέρειες κομβικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ, με πυλώνες τις προτάσεις για την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση και την απασχόληση.

«Τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο»

Οι θέσεις του κόμματος διαμορφώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών από 35 ομάδες εργασίας υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη και του γραμματέα Προγράμματος Γιώργου Στεργίου, στις οποίες δεν συμμετείχαν μόνο κομματικά στελέχη αλλά εθελοντές και καταξιωμένοι επιστήμονες, που επεξεργάστηκαν μεταξύ άλλων και τις 88.000 απαντήσεις των πολιτών στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια πριν από τα προσυνέδρια. «Η ΝΔ θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες, και στα λαϊκά στρώματα, χωρίς λαϊκισμό, γιατί η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα εμπνεύσει πάλι την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στις δυνάμεις του πολιτικού συστήματος» επισημαίνουν στελέχη του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ