Μπορεί οι Ευρωπαίοι να δίνουν πολιτικό χρόνο και χώρο, ακόμα και σήμερα, στον Αλέξη Τσίπρα, οι πιέσεις όμως που ασκούνται να ολοκληρώσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι έντονες.
Και αυτό γιατί ύστερα από τρία χρόνια «συγκατοίκησης» οι θεσμοί γνωρίζουν ότι πάντοτε υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος αθέτησης των υπεσχημένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρ’ ότι σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό.
Αυτό που συμφωνήθηκε μετά το «ναι σε όλα» στην τρίτη αξιολόγηση είναι να έρθουν στη Βουλή δύο νομοσχέδια (ένα πριν από τις γιορτές και ένα στις αρχές Ιανουαρίου) με όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Η ψήφιση του συνόλου των προαπαιτουμένων είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και το καθεστώς εποπτείας που θα ισχύσει μετά το τέλος του Μνημονίου.

Νομοθέτηση

Οι υποχρεώσεις είναι δεδομένες. Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δόθηκε το σήμα να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν. Τα μέτρα αυτά είναι:
l Συντάξεις: Ολοκλήρωση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατάργηση αντικρουόμενων διατάξεων και λειτουργία ενιαίου λογαριασμού για τη διαχείριση των υφιστάμενων κεφαλαίων στο νέο ενιαίο ταμείο συντάξεων.
Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων και ενημέρωση των ηλεκτρονικών αρχείων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Η διαδικασία βρίσκεται στη μέση.
l Εργασία: Θέσπιση νομοθεσίας με πρόβλεψη ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ ως το τέλος του προγράμματος. Θέσπιση νομοθεσίας για να αυξηθεί το ελάχιστο μερίδιο απαρτίας για την ψήφιση μιας απεργίας στο 50%.
l Τράπεζες – «Κόκκινα» δάνεια: Η Τράπεζα της Ελλάδος να συντάξει οδικό χάρτη για την έξοδο από τα capital controls (απελευθέρωση των ελέγχων κεφαλαίου). Να ελέγξει αν οι συνεταιριστικές τράπεζες χρειάζεται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
Θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των πιστωτών από αστική και ποινική ευθύνη για ενέργειες αναδιάρθρωσης του χρέους (π.χ., «κούρεμα», κατάργηση προσαυξήσεων κ.λπ.).
Να εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τα υποθηκευμένα ακίνητα.
l Φόροι: Θέσπιση νομοθεσίας για να δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις ελέγχου με συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζουν την ικανότητα των φορολογουμένων να πληρώσουν.
Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να προβλέπει την πρόσβαση της Εφορίας στο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
Κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας ΦΠΑ.
l Προσλήψεις: Θέσπιση νομοθεσίας για τον καθορισμό ανώτατων ορίων (προσλήψεων και μισθοδοσίας) για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο για το 2018.
l Χρέη Δημοσίου: Ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων λογαριασμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στον ενιαίο λογαριασμό του θησαυροφυλακίου.
Εφαρμογή διαφανούς συστήματος παρακολούθησης της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
l Ανταγωνιστικότητα: Υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις.
Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των εναπομεινάντων περιορισμών (π.χ., γεωγραφικός προσδιορισμός, τιμολόγηση, εγκατάσταση) για βασικά επαγγέλματα (παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δικηγόρους, συμβολαιογράφους).
Πλήρης απελευθέρωση χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης για τρόφιμα και ποτά.
Απελευθέρωση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.
Εκδοση προεδρικών διαταγμάτων για απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών των δημοσίων έργων.

Επίλογος τον Μάιο

Μετά την υιοθέτηση αυτού του δύσκολου πακέτου δράσεων, ο επίλογος του τρίτου μνημονίου αναμένεται να γραφτεί στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ως τότε η Ελλάδα θα επιχειρήσει δύο ακόμα εξόδους στις αγορές. Η πρώτη θα γίνει μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου με την έκδοση επταετών ομολόγων και η δεύτερη την άνοιξη με την έκδοση τριετών ομολόγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ