Υπέρ της ανάκλησης των αποφάσεων που έλαβε τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2017 για τις συμφωνίες πώλησης βλημάτων και βομβών αντιστοίχως, τάχθηκε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ακυρώνοντας πολιτικά τις επίμαχες συμφωνίες, οι οποίες, βεβαίως, για να ανακληθούν πρέπει να λάβει σχετική απόφαση το ΚΥΣΕΑ.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πολιτική ήττα» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάκληση των προηγούμενων αποφάσεων της Επιτροπής, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία «έχει καταρρεύσει» και ως εκ τούτου, όπως έλεγαν πηγές του κόμματος, «δεν μπορούμε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κων. Τασούλας, φέρεται να παρουσίασε στην Επιτροπή απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου του 2016, η οποία αναφερόταν από τότε στην ανάγκη να δρομολογηθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι η επίκληση εκ μέρους του Π. Καμμένου και της κυβέρνησης των πιο πρόσφατων ανάλογων αποφάσεων του ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες ελήφθησαν μετά την συμφωνία με τους σαουδάραβες, «είναι καθαρά προσχηματική και ως εκ τούτου δεν συμμετέχουμε για να διευκολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναδίπλωση

Σε κάθε περίπτωση αυτό που παραδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή ήταν ότι έτσι κι αλλιώς συμφωνία για την πώληση βλημάτων δεν υπάρχει, καθώς έχουν παρέλθει οι προθεσμίες που προβλέπονταν. Χωρίς ανέγκλητη πίστωση (δηλαδή κατάθεση χρημάτων) δεν υπάρχει συμφωνία, φέρεται να είπε στους βουλευτές, υποστηρίζοντας πως όταν αποφασίστηκαν οι συμφωνίες πώλησης στρατιωτικού υλικού στους σαουδάραβες δεν υπήρχαν οι αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Όσον αφορά την συμφωνία για τις βόμβες, ο κ. Καμμένος φέρεται να διευκρίνισε στους βουλευτές ότι δεν τίθεται καν θέμα προώθησής της μετά τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου.
Αν και οι αποφάσεις της Επιτροπής Εξοπλιστικών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά συνιστούν μόνον διατύπωση γνώμης χωρίς να παράγουν έννομο αποτέλεσμα, κάτι που εναπόκειται πλέον στο ΚΥΣΕΑ, η απόφαση ανάκλησης των προηγούμενων αποφάσεων έγκρισης των συμφωνιών με την Σαουδική Αραβία, συνιστά αμφισβήτηση των χειρισμών που έγιναν. Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος πρωτοστάτησε για την ανάκληση των αποφάσεων της Επιτροπής, είπε σε δηλώσεις του ότι «διορθώσαμε ένα λάθος». Ερωτηθείς δε αν άσκησε κριτική στον κ. Καμμένο, είπε με νόημα: «Έκανα αυτοκριτική για την στάση του κόμματος και της κυβέρνησης».

Ο ίδιος πάντως εστίασε στην στάση της ΝΔ να μην συμμετέχει στην ψηφοφορία, λέγοντας ότι συνιστά ένα μεγάλο ερωτηματικό η απόφασή της αυτή όπως και η στάση της στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίοεξέδωσε ψήφισμα τον περασμένο μήνα για την απαγόρευση πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σ.Α. που κατηγορείται για ανθρωπιστική κρίση στον πόλεμο της Υεμένης, υπαινισσόμενος ότι η ΝΔ δεν θέλει να ακυρώσει την επίμαχη απόφαση. «Δεν υπάρχει απόφαση», αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «δεν συζητάμε για μια συμφωνία που δεν υπάρχει». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ έθεσαν σειρά ερωτημάτων στην συνεδρίαση, ενώ επανέλαβαν το αίτημα του κόμματος να κληθούν στην Επιτροπή οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Παπαδάκη, ο «μεσάζων» Β. Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτης, ο επιχειρηματίας Τζων Σφακιανάκης. Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σχετικά με την πραγματική ιδιότητα του κ. Παπαδόπουλου, τον πραγματικό αριθμό των προς πώληση βλημάτων, αλλά και για τις σχέσεις με το ΥΠΕΘΑ ενός νέου προσώπου, για το οποίο ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν έχει εμπλοκή και σε ποιο βαθμό με την υπόθεση. Πληροφορίες μόνο έλεγαν ότι πρόκειται για τον σύζυγο συνεργάτιδας του κ. Καμμένου, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Πηγές της ΝΔ σημείωναν εξάλλου ότι ο κ. Καμμένος στις 20.9.17 είχε δηλώσει ότι μέχρι 1.10.17 αν δεν είχαν κατατεθεί τα 66 εκ. ευρώ θα στρέφονταν κατά της Σαουδικής Αραβίας, διερωτώμενοι τι έγινε τελικά. Κατά τις πληροφορίες υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Καμμένου και του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα εκνευρισμένος.

«Η σύμφωνα γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών πλέον δεν υπάρχει. Άρα πρόκειται για πολιτική ήττα: όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί αφήνουν πολιτικά έκθετο τον κ. Καμμένο και την κυβέρνηση», ήταν η θέση του κ. Θεοχαρόπουλου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης.