«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος είπε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της»

Ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα»

Σχολίασε ακόμη πως η χώρα του είναι μια χώρα δημοκρατική και «κοσμική»

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο μειονοτικού λυκείου της Κομοτηνής.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη λέγοντας ότι «δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω γι΄ αυτό».

Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ για την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα φωνάζοντας κατά διαστήματα «ηγέτη μας».

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα. Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές ενώ στην αυλή είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας.

Crash test στη Θράκη

Στη Θράκη βρίσκεται από το μεσημέρι τη Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ
Ερντογάν
στον απόηχο των συναντήσεων του της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της
Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
και της έντονης αντιπαράθεσης που υπήρξε σχετικά με τη Συνθήκη της
Λωζάννης.

Ο Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης έφτασε μετά τις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

O πρόεδρος της Τουρκίας στις 12:27 έφτασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας περίπου 1000 έχουν συγκεντρωθεί έξω από το τζαμί.

Στις 4 το απόγευμα, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ακολούθησε καταλλαγή και το κλίμα ήταν καλύτερο στη συνάντηση που είχε αργότερα με τον κ. Τσίπρα αλλά και στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του κ. Ερντογάν ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Παυλόπουλου – Ερντογάν

Η Συνθήκη της Λωζάννης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν στην επίσημη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι τοποθετήσεις τους, σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση, δημιούργησαν αίσθηση, καθώς το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η βάση της φιλίας των δύο χωρών και ως εκ τούτου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», ενώ κατέληξε, λέγοντας: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοιχτά και ξεκάθαρα και θα κάνω και εγώ το ίδιο. Υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Υπήρξαν και άλλες χώρες στη Συνθήκη της Λωζάννης πριν 94 χρόνια, η Αγγλίας, η Πορτογαλία ακόμα και η Ιαπωνία. Μέσα στο διάστημα αυτών των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Άλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα για την Τουρκία και την Ελλάδα» ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνάντηση με Τσίπρα

Λίγο αργότερα, και μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο όπου κυριάρχησαν θέματα όπως, η ένταση στο Αιγαίο, Κυπριακό, προσφυγικό, θρησκευτικές ελευθερίες και αντιμετώπιση των μειονοτήτων, η Συνθήκη της Λωζάννης και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί .
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το 2018 είναι έτος ορόσημο για την Ελλάδα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, «να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς».


Στις αρχικές τοποθετήσεις τους (οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια) και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη συνθήκη της Λωζάννης, με τον κ. τσίπρα να την χαρακτήριζει θεμέλιο λίθο των σχέσεων των δύο χωρών και αδιαπραγμάτευτη. Επανάλαβε δε ότι η όποια βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών πρέπει να οικοδομηθεί στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της, που έθεσε από την προηγούμενη κιόλας ημέρα της επίσκεψής του ο Τούρκος πρόεδρος και επέμεινε σε αυτή τη θέση του και κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, φέρνοντας μάλιστα σε αμηχανία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Στις κοινές όμως δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Ερντογάν από τη μία ανέφερε ότι η Συνθήκη αυτή δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια και υπάρχουν κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτή, από την άλλη, ωστόσο, εστίασε στη μη σωστή εφαρμογή της σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Στο γεγονός αυτό στάθηκε ο κ. Τσίπρας, αξιοποιώντας χρόνο από την πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε μετά τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε πως μιλάει ανοιχτά γιατί το ίδιο κάνει και ο «φίλος» Τ.Ερντογάν που «άνοιξε με ειλικρίνεια όλη την ατζέντα της συζήτησης και νομίζω είναι θετικό και θεμιτό αυτό. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δύο φίλες χώρες, δύο γειτονικές χώρες, είμαστε γείτονες, οι γείτονες πρέπει να συζητούν και όπου συμφωνούν και όπου διαφωνούν».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο κ. Τσίπρας συνέχισε «σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι ακριβώς εννοεί σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Διότι αυτό που κατάλαβα από όσα είπε, δεν είναι ότι ζητάει την αναθεώρηση. Άλλωστε και να τη ζήταγε την αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία και τις άλλες εννιά χώρες για να κάτσουμε να συζητήσουμε. Και βεβαίως κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό που έχει σημασία να το τονίσω, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορά μας δηλαδή, που ορίζονται από αυτή τη Συνθήκη. Εγώ, τουλάχιστον, αυτό κατάλαβα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το επισημάνουμε.»

Καλύτερο το κλίμα το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο

«Είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική επίσκεψη ως αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή Συνθήκη της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι Ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και ταυτοχρόνως τη βούληση, να προχωρήσουν και να κτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και, κυρίως, εμπιστοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσφωνώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά το επίσημο δείπνο.

«Αυτή την εποχή, κύριε Πρόεδρε, μπορούμε και πρέπει να εγκαινιάσουμε από σήμερα, πάνω στις δυσκολίες και αυτά που φαινομενικά μας διχάζουν, μια νέα εποχή. Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, εκείνες που ταιριάζουν στους Λαούς μας. Γιατί οι Λαοί μας, και ιδίως σ’αυτή την δύσκολη εποχή, έχουν περάσει πολλά, κυρίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά» σημείωσε.

«Μέσα σ’αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε κι εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Στη χώρα μου υπήρχαν Ρωμιοί πολίτες που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι’ αυτή τη στήριξη.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την ανάγκη επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης και των δύο λαών επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές κατά του Τούρκου Προέδρου για εθνικισμό και λαϊκισμό, αναφορικά με τις δηλώσεις του για την Συνθήκης της Λωζάννης.

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο.