20:00 Ερντογάν:
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας [στην Ελλάδα.Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες μου που κάνουν επενδύσεις στη Ελλάδα. Τους συναντώ τακτικά και συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον. Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα οικοδομήσουμε ένα σωστό μέλλον. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας για την είσοδό μας στην ΕΕ και σας ευχαριστούμε πολύ.Μας ενδιαφέρει πολύ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει συνεργασία

19:50 Παυλόπουλος: Είναι στο χέρι μας αυτή η επίσκεψη να μείνει ιστορική. Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος.Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ταιριάζει.Είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.Αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διχάζουνύχομαι υγεία, καλή δύναμη και αντοχή στην άσκηση των καθηκόντων σας. Ευχόμαστε, ο ελληνικός λαός στον φίλο τουρκικό λαό, να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει

19:30
Επίσημο δείπνο

19:25 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

17:38 Γεννηματά: Η επίσκεψη Ερντογάν καταλήγει σε ναυάγιο

17:23 ΚΚΕ: Η επίσκεψη Ερντογάν αναβάθμισε τις τουρκικές διεκδικήσεις

17:00 Αρνητικά μηνύματα προς Ερντογάν από ΗΠΑ και Γερμανία

Αρνητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο όσον αφορά την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν έλληνες ανταποκριτές στις δύο πρωτεύουσες.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97.8 ο ανταποκριτής του σταθμού στη Γερμανία, Παντελής Βαλασόπουλος, γερμανική διπλωματική πηγή φέρεται να τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει εδώ και 100 χρόνια, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της. Οι ίδιοι κύκλοι είπαν πως δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία αλλά ούτε και τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε μέσω της ιστοσελίδας που διευθύνει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ερώτηση για τη συνεργασία στο προσφυγικό. Θέση για την Ιερουσαλήμ. Για τη θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τσίπρας: Δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Ο Πρόεδρος δεν ζητάει αναθεώρηση της Λωζάνης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη.

Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία.

Στο μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθούντες. Εχει πέσει επάνω μας όλο το βάρος. Η συνεργασία μας είναι κρίσιμη για όλη την Ευρώπη.

Για την Ιερουσαλήμ είμαστε ξεκάθαροι. Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή.

16:15 Δηλώσεις Ερντογάν στη Συνέντευξη Τύπου

Είμαι ευτυχέστατος γι’ αυτή την επίσκεψη, μετά από 65 χρόνια. Ο χώρος δεν μου είναι ξένος, τον έχω επισκεφθεί με τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Μιλήσαμε για τις εμπορικές συναλλαγές: Στα 2,6 δισ. δολάρια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών. Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους.

Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού.

Συζητήσαμε για την συνεργασία στον τουρισμό. Υπάρχουν περίπου 800.000 τούρκοι επισκέπτες στην Ελλάδα ενώ την Τουρκία επισκέπτονται 600.000 Ελληνες

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, η Τουρκία κάνει μεγάλο αγώνα. Γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα.

Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση.

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλη συζήτηση για την αναδιαμόρφωση. Υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του Έπαρχου, το καταργήσαμε αυτό.

Κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας.

Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια. Δεν έχουμε κανένα θέμα με την ελευθερία της πίστης και νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη. Δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτά τα θέματα να υπάρχουν.

Ως προς το Κυπριακό είχαμε ενεργό ρόλο. Στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με ρώτησε τις σκέψεις μου. Να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε δύο χώρες μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες στην Κύπρο και να το έχουμε υπ’ όψιν μας. Αναθέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά κάναμε συνάντηση στο Νταβός. Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει.

Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τίθενται θέματα την τελευταία στιγμή που είναι υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου

Τα θέματα του αιγαίου είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν. Δεν πρέπει να μιλάμε συνέχεια για τα λάθη. Πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο όχι μισοάδειο.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό μας. Μας δίνει 850 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. που δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο. Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Είναι το κέντρο των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Δεν υπάρχει άλλος που να επικρατεί αυτή την απόφαση.

Είμαι πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής των Ισλαμιστικών Χωρών και θα πραγματοποιήσουμε Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2018. Υπάρχει και η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών που θα αποφασίσει επί των ανακοίνώσεων Τραμπ.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία και να ευχηθώ να συνεχιστεί η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

16:00: Δηλώσεις Τσίπρα στη Συνέντευξη Τύπου

Ιστορική σημαντική στιγμή για τις σχέσεις μας. Ιστορική και η πρωτοβουλία του ΠτΔ. Οχι ότι δεν γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν, κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

Περίοδος έντασης στην περιοχή μας. Εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις.

Σε αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό γίνεται μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού στις συνθήκες όπως τη Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνές δικαίου και στη συνθήκη της Λωζάνης. Όχι στην αναθεώρησή της.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίες. και αυτό μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του αλληλοσεβασμού ώστε να μιλάμε χωρίς προκλήσεις και εξάρσεις, χτίζοντας ταυτόχρονα μια σχέση εμπιστοσύνης. Μπορούν οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην σταθερότητα.

Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάννης.Μιλήσαμε ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα.

Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή, κίνδυνο για τους πιλότους μας, κίνδυνος για τις σχέσεις μας οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Εν έτει 2017 επικρεμάται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΔ και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα.


Τονίσαμε την σημασία για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Από πλευράς μου υπογράμμισα ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ.

Δύσκολη και σημαντική η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας. Χαιρέτισα την προσπάθεια της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

Μιλήσαμε για τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική της Τουρκίας. Με αμοιβαίες υποχρεώσεις και οφέλη. Η Ελλάδα θα στηρίζει σταθερά μία δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά στην Ευρώπη σταθερά. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος δικαίου. Η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

Μιλήσαμε για τις διασυνδέσεις. Για επανεργοποίηση μικτής επιτροπής και ένα κοινό συμβούλιο άμεσα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για τις ουσιαστικές συνομιλίες μας και να πω ότι για την Ελλάδα το 2018 είναι χρονιά ορόσημο. Μετά από μια πολυετή οικονομική περιπέτεια βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης.

Το 2018 έφτασε η στιγμή να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το θετικότερο κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία

Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν όχι θα αποδειχτεί εις βάρος της περιοχής μας, των σχέσεών μας. Διατηρώ την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

15:51 Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

15:00 Κυβερνητικός αξιωματούχος: Ο ΠτΔ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις
Αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο.

Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για το τάιμινγκ της επίσκεψης τόνισε πως «οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων.

14:37 Ποτάμι: Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη;
«Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν, πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης», μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο»» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Θεοδωράκης, στη χθεσινή δήλωσή του, επισήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

«Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτήν τη συγκυρία. Μία επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» τονίζει το Ποτάμι.

14:35 Η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων
Την εκτίμηση ότι «η συνάντηση Ερντογάν-Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας» εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».

14:25 Το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ
«Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από τη σχέση Ευρώπης-Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ΝΕWS. Όπως πρόσθεσε, η ισχύς όλης της ΕΕ και των παγκόσμιων οργανισμών εξασφαλίζει τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει να περάσει η τουρκική πλευρά σε αυτήν τη συζήτηση δεν συμφέρει τη χώρα μας. «Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα. Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η δεύτερη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο Πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μία εθιμοτυπική επίσκεψη Προέδρου άλλης χώρας» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, θεωρούσε πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση αυτήν την πρόσκληση, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα θέματα που τέθηκαν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
«Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο». «Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά με την Τουρκία, είναι διεθνή, του ΟΗΕ και της ΕΕ με την Τουρκία. Εκεί θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα τη συζήτηση, αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας» επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

13:45 Πηγές της ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφέρουν: «Η ΝΔ θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».

13:34 Δηλώσεις Ερντογάν

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι με εσάς και που βρίσκομαι σε αυτό το κτίριο που μου είναι οικείο.

Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είχα συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Σήμερα συναντιέμαι μαζί σας.

Μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιήσε … εγώ έχω την τιμή να πραγματοποιώ την δεύτερη επίσημη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

Όπως είπα κατά την διάρκεια των συνομιλιών μου με το ΠτΔ πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουμε σε κάτι. Να εστιάσουμε στο γεμάτο ποτήρι και να παραμερίσουμε το κενό ποτήρι. Να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές.

Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που έζησαν πολύ κοντά ο ένας κοντά στον άλλο. Εχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς ομογενείς που ζουν στα τουρκικά.

Ευχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν στις προηγούμενες πολιτικές και που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην είχαμε φτάσει στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι μέρος της ιστορίας.

Πρέπει να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε γερά θεμέλια. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να διαμορφώσουμε μια κοινή θεωρία θα επιλύσουμε πολλά προβλήματα.

Σε αυτή μας την συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά είμαι εκπρόσωπος του λαού μου και μεταφέρω την ευγνωμοσύνη του τουρκικού λαού στην Ελλάδα.

13:27 Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα

Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα, είναι σημαντικό για πρώτη φορά έρχεστε ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Γνωρίζεται ότι επιθυμία μου είναι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας.

Πιστεύω βαθιά στη φιλία των λαών μας και άλλωστε ως Πρωθυπουργός το έχω αποδείξει.

Στις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας με εντάσεις και κρίσεις προσφυγική, Συρία και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας να οικοδομήσουμε το διάλογο για να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σύνθετες προκλήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι μόνο η επίσκεψη σας ιστορική αλλά και η πρόσκληση. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και οδικός σας σκοπός.

Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα. Οι θέσεις σας είναι γνωστές και οι δικές μας είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία, πέρα από τις διαφορές είναι να ψάχνουμε να βρίσκουμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη απόψη.

Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό η επίσκεψη σας θα μπορούσε να ανοίξει ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα.

13:26 ‘Άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας τουρκικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου – Υποδοχή από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

13:20 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

12:45 Μόλις «έκλεισαν» οι κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο, οι κ. Παυλόπουλος και Ερντογάν είχαν μια ολιγόλεπτη, κατ’ ιδίαν, συνάντηση στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι άγνωστο τι ακριβώς συζητήθηκε εκεί. Ο μόνος που τους διέκοψε ήταν ένας σερβιτόρος του Μεγάρου, που σέρβιρε στον κ. Ερντογάν το τσάι που ζήτησε.

Ανταπάντηση Ερντογάν: Ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου.

Δεν είμαι καθηγητής νομικής αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δικαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό.

Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα αυτά τα ζητήματα με τον κ. Τσίπρα.

Απάντηση Παυλόπουλου:
Δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, αλλά η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος.

Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα.

Μια μόνο παρατήρηση. Επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης.

Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε.

12:15 Ερντογάν προς Παυλόπουλο:
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και για τις δύο χώρες.

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια – Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά.

Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν υπογράφτηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπογράφτηκε ανάμεσα σε 11 χώρες. Και συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες.

Στο διάστημα των 94 χρόνων ανοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης;

Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος Εκλέγεται από την Αγια Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών και πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια.

Στη Δ. Θράκη εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης.

Όταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη Δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση

Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον κόσμο από τότε που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας.

Θα πραγματοποιήσω επίσκεψη και στη Δ. Θράκη. Όμως κάποιοι ενοχλούνται με αυτό.

Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά.

Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις σε όλους τους τομείς

Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά.


12:00 Προκόπης Παυλόπουλος
προς Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που εμείς οι Ελληνες ευνοούμε που είναι προς όφελος του τουρκικού λαού.

Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους λόγω της ιστορίας της Ελλάδας που είναι μέλος της ΕΕ προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας τη Συνθήκη της Λωζάνης. Για μας τους Ελληνες αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και θέματα που αφορούν τις μειονότητες.

Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύει και για τις άλλες χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της πΓΔΜ όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτές οι χώρες πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Να βρεθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε όλοι για να φτάσουμε σε μια λύση που αρμόζει σε χώρα-κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και τον πολιτισμό μας αλλά και τις κοινές αρχές που έχουμε να υπάρξουν λύσεις για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη θα αποδείξουμε ότι και τα δύο κράτη μας μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη που τα διαπνέουν. Γιατί κάθε λαός δείχνει ότι βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός.

Σας διαβεβαιώ ότι θέλω αυτή η επίσκεψη να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας θα λυθεί με το διεθνές δίκαιο και ειρηνικά.

Δείχνουν πόσο ειλικρινείς είμαστε εμείς οι Ελληνες. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια. Κοινό ρητό ανάμεσα στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

11:53 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων

11:45 ‘Αφιξη Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο – Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

11:39 Επίσημη τελετή υποδοχής, ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών

11:33 Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

11:05 Κλείνουν διαδοχικά οι κεντρικές αρτηρίες στην Αττική καθώς φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας

10:59 Αναχώρηση Ερντογάν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Αθήνα

10:45
Κλειστοί οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής. Ειδικά ο σταθμός του Συντάγματος θα παραμείνει κλειστός ολόκληρη την Πέμπτη

10:41 Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» μαζί με τη συζύγου του όπου τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Ερντογάν και τα μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ βρίσκονται από τα ξημερώματα της Πέμπτης δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει
της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με τουλάχιστον 3.000
αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο,
κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείνουν σταδιακά λίγη ώρα πριν περάσει η
αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις για τη
λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει μαζί με τη σύζυγό του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Από εκείνη τη στιγμή, θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν τα θωρακισμένα οχήματα του Ερντογάν. Αττική οδός, περιφερειακός Υμηττού, Κατέχακη, λεωφόρος Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας και Σύνταγμα.

Όπως είναι φυσικό, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με την τροχαία, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής θα κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνα για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και την 12:00 ώρα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017, σε όλο το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν.

Yπενθυμίζεται πως για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 18.00 της Πέμπτης στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν»

Τροποποιήσεις στη λειτουργία των ΜΜΜ

Κλειστός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό στο «Σύνταγμα» ενώ λόγω της επίσκεψης Ερντογάν ύστερα από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από τις 06:00 την Πέμπτη έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

19:25
‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15
‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.