από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Ερντογάν: Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω, δήλωσε
Ερντογάν: Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Η επικαιροποίηση όμως αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη μία ημέρα πριν ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψή του στη Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις».

Αναφερόμενος στα προβλήματα στο Αιγαίο είπε πως «η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές». Συνέδεσε δε το θέμα αυτό με την πρότασή του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης λέγοντας: «Για αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, την έκδοση των οποίων ζητά η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε ότι θα τους εκδώσει και πως το θέμα θα έπρεπε να τακτοποιηθεί σε επίπεδο εκτελεστικών εξουσιών, δηλαδή κυβερνήσεων, επειδή όπως είπε οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης είναι χρονοβόρες και θα έπρεπε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

«Και μου είπε (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν (σ.σ. οι αξιωματικοί) στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.
Αναλυτικά σημεία από τη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

-Έχετε μιλήσει πολλές φορές κ. πρόεδρε για την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης , Η Λωζάννη είναι όμως η συνθήκη στην οποία έχει βασιστεί η ελληνοτουρκική φιλία και η ειρήνη όλα αυτά τα χρόνια. Τι έχετε στο μυαλό σας; Αλλαγή συνόρων; Τι σημαίνει για εσάς η αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης και έχει να κάνει με την Ελλάδα ή με τις άλλες περιοχές που εμπλέκονται σε αυτή την συνθήκη;

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Για αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα.»

-Θέλω να καταλάβω κάτι κ. Πρόεδρε γιατί ή Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, Η Τουρκία έχει σε σχέση με τα νησιά. Είπατε μάλιστα τον Σεπτέμβρη του 2016 σε μια ομιλία ότι ήταν ατυχές ότι η τότε τουρκική κυβέρνηση έδωσε κάποια νησιά μέσα στην συνθήκη της Λωζάνης στην Ελλάδα. Οπότε αυτή η διαπραγμάτευση προφανώς δεν είναι ισορροπημένη γιατί εσείς ζητάτε κάτι ενώ η Ελλάδα δεν ζητάει.

«Δεν θυμάμαι επακριβώς αυτή την ομιλία. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας Υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν. Οπότε, πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός τουριστών ταξιδεύουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστοιχα, εμείς υποδεχόμαστε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών, παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται κατά καιρούς, διότι υπάρχει διάλογος μεταξύ των κρατών μας κι έχουμε χτίσει σημαντικές «γέφυρες» συνομιλίας. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό μέσα στο χρόνο. Τα νησιά είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους τουρίστες και για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας θα πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά. Είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε με τον εκλεκτό Πρωθυπουργό, συζητάμε για αυτά τα προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν.»

- [Για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών]

«Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον ρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, «Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία». Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτές τις εξελίξεις αρκετά διεξοδικά. Αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί, την στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Θα είχαμε αμέσως θέσει υπό κράτηση αυτά τα άτομα και θα τα εκδίδαμε στην Ελλάδα. Απόπειρα πραξικοπήματος. Τι είναι η απόπειρα πραξικοπήματος; Πώς το τόλμησαν; Η λέξη πόλεμος δε θα έπρεπε ποτέ να ακουστεί, δε θα έπρεπε ποτέ να ειπωθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, γιατί όταν μιλάμε για πόλεμο, ποιος θα είναι ο πρώτος που θα επηρεαστεί; Ο λαός. Ο τουρκικός λαός, ο ελληνικός λαός. Θα θορυβηθούν και θα αρχίσουν να ρωτάνε, αν υπάρχει ακόμη αυτός ο κίνδυνος. Όχι, ποτέ. Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας πάνω στην ειρήνη, και ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στην ειρήνη. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε. Δε νομίζετε;»


-Αυτή την στιγμή όπως είναι τα πράγματα η έκδοση τους μοιάζει μάλλον απίθανη. Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση;

«Αυτή τη στιγμή προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι και την ίδια στιγμή διαταράσσεται ο σεβασμός μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Άρα συμπεραίνω πως μέχρι εκεί λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο.»Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τελευταία ευκαιρία | 07/12/2017 07:19
  Τι πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους στα βόρεια σύνορα μας; Ο χρόνος να βάλουμε μυαλό είναι ελάχιστος. Πρέπει να θωρακίσουμε την άμυνα μας και να ανεβάσουμε την Ελλάδα στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πέσει χρήμα και να κοπούν οι λεονταρισμοί και οι μπαρουφακολογίες. Πρέπει οι πολίτες να ξεχάσουμε τη λούφα και το βύσμα, να ανασκουμπωθούμε όλοι, να μηδενιστεί η ανεργία, να σταματήσει η διασπάθηση του δημοσίου χρήματος και αυτό να κατευθυνθεί στην άμυνα και την ανάπτυξη. Για να γίνουν αυτά ,η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσει σαφείς κατευθύνσεις. Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Κούλης δεν έχουν τέτοιο σχεδιασμό. Ωιμέ!
  Παναγιώτης - Γλυφάδα
  απάντηση90
   
   
  Εμείς θέλουμε την πόλη | 07/12/2017 07:07
  που είναι Ελληνική αποικία για πάνω από 3000 χρόνια με ιδρυτή από τα Μέγαρα Αττικής (Βύζας) και Έλληνες που ακόμα ζούν εκεί στην Πόλη. Τους μετατρέψατε σε φαντάσματα. Εμείς εδώ τους μουσουλμάνους τους σεβόμαστε εσείς τους χριστιανούς τους σφάζετε.. Η επτάλοφος κατά το πρότυπο της αρχαίας Ρώμης Κωνσταντινούπολη (Ινσταμπούλ) σήμερα. Επίσης θέλουμε όλο τον τον Πόντο Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Μαριούπολη (Ουκρανία πλέον). Έχουμε ιστορικά δικαιώματα. Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Όπου και να σκάψετε σκοντάφτετε σε Ελληνικά μνημεία. Στην σκάλα του σπιτιού μας είναι θαμμένοι τενεκέδες με λίρες, τα θέλω πίσω.. Τα πήρες με το σπαθί, τώρα θα στα πάρουμε εμείς με το σπαθί μας. Δίκαια πράγματα.
  A.Symeonidis
  απάντηση82
   
   
  Προεόρτια | 07/12/2017 03:56
  Γιατί, ναι γιατί τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι δεν απομονώνουν πολιτικά πρόσωπα τύπου Ερντογάν; Ποιος τον κάλεσε; Οι λόγοι και η χρονική στιγμή (!) αυτής της παράδοξης επίσκεψης; Ήθελα να φτιάξω ξεροτήγανα κλπ και η ανόητη ασχολούμαι με δαύτους .
  Κούλα απο το Κυριακή.
  απάντηση60
   
   
  Ο Ερντογάν είναι ο πιο πετυχημένος ηγέτης της Τουρκιάς αλλά δεν γίνεται όποτε νιώθει ότι πλησιάζει η ώρα του παραδείσου να έχουμε από εδώ red alert. | 06/12/2017 22:59
  Οι αγαπητοί γείτονες μας είναι ισλαμιστές. Το βιβλίο του ισλάμ δίνει direct orders “διαδώστε το ισλάμ και καταλάβατε νέα γη” αυτές είναι και οι top priorities της εξωτερικής πολιτικής τους. Πχ προσδιορίζουν τους μουσουλμάνους της θράκης εθνοτικά όχι επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά επειδή τους θέλουν ως όχημα για την διεκδίκηση γης. Με το τέμενος το ίδια, θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας ισλαμιστών αθόρυβα, μόλις νιώσει αυτοπεποίθηση θα εκραγεί, θα κατασταλεί και η καταστολή θα αξιοποιηθεί ως αφορμή για επέμβαση. Πέρα από το συλλογικό υποσυνείδητο οι γείτονες μας είναι σύγχρονοι άνθρωποι και έχουμε κοινά (φυλετικά και πολιτιστικά) και κατά βάθος οι δυο λαοί αγαπίουντε.
  Ο παράδεισος τους περνάει πάνω από το πτώμα μας...
  απάντηση100
   
   
  Φέρτον στη κηδεία σου να σου πει και του χρόνου | 06/12/2017 22:25
  Η παρηκμασμένη Ελλάδα, πλήρως απαξιωμένη και παρά τους ελάχιστους σκεπτόμενους πολιτικούς της κυβέρνησης (Κοτζιάς) καλεί το νεκροθάφτη της Μέσης Ανατολής για να συζητήσει τί ακριβώς; Ποιά είναι τα θέματα από πλευράς μας; Ο Ερντογάν τα δικά του τα έθεσε.
  Πόλεμος; Αμαχητί θα πάμε
  απάντηση140
   
-