Ένας «προσωπικός στρατός» περίπου 150 σωματοφυλάκων θα συνοδεύει τον τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη έλθει για να προετοιμάσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Στην Αθήνα τους αποκαλούν περιπαιχτικά «μουστακαλήδες», επειδή οι περισσότεροι φέρουν μουστάκι, σήμα κατατεθέν της εποχής Ερντογάν, κάτι σαν ιδεολογική ταυτότητα. Τα διεθνή μέσα αναφέρονται σε αυτούς ως οι «άνδρες με τα σκούρα κοστούμια».

Ο μεγάλος αριθμός των ανδρών της προσωπικής φρουράς προκαλεί (τουλάχιστον) αμηχανία στις τοπικές αρχές των χώρων όπου πηγαίνει προσκεκλημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συμπεριφορά τους, ενίοτε επιθετική και προσβλητική για τα διπλωματικά ειωθότα, ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιο μίας συνήθους επίσκεψης αρχηγού κράτους σε μία φιλική χώρα.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν εις βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών, εκτός από τον τραυματισμό εννέα διαδηλωτών, ήταν να ασκήσουν οι αμερικανικές Αρχές ποινικές διώξεις εις βάρος 15 από τους άνδρες ασφαλείας του τούρκου προέδρου. Η διπλωματική κρίση που συνόδευσε το όλο επεισόδιο ήλθε να επισκιάσει την Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ σε μία ούτως ή άλλως ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απαγόρευση από τη Γερμανία

Φοβούμενη επανάληψη του ίδιου σκηνικού, η Γερμανία έσπευσε να δράσει προληπτικά, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα 12 ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του κ. Ερντογάν που συμμετείχαν στα επεισόδια της Ουάσινγκτον.

«Έχω λόγους να περιμένω ότι αυτοί οι άνθρωποι, κατηγορούμενοι από την αμερικανική Δικαιοσύνη, δεν θα εισέλθουν σε γερμανικό έδαφος στο ορατό μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της G20» δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ εκείνων των ημερών ανέφεραν ότι στον κατάλογο των 50 ατόμων που θα συνόδευαν τον κ. Ερντογάν υπήρχαν και άτομα που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στην Ουάσινγκτον. Η εφημερίδα Die Welt έγραψε μάλιστα ότι οι γερμανικές αρχές ζήτησαν να μην έλθουν στη Γερμανία οι εν λόγω τούρκοι.

Επίθεση κατά διαδηλωτών σε αμερικανικό έδαφος

Οι συγκρούσεις στην κατοικία του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον ξέσπασαν στις 16 Μαΐου, όταν οι τούρκοι αστυνομικοί της προεδρική συνοδείας επιτέθηκαν σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων. Για εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο μετά την άφιξή του στην κατοικία του πρεσβευτή, ο κ. Ερνογάν έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους διαδηλωτές και δεν έκρυψε της δυσαρέσκειά του.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον ζήτησε από την πλευρά του κ. Ερντογάν και των υποστηρικτών του να απομακρυνθεί. Ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα έδειξε, έναν αξιωματούχο που συνόδευε τον τούρκο πρόεδρο να μεταφέρει εντολή επίθεσης και αμέσως άντρες με σκούρα κοστούμια να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να επιτίθενται στους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές και διέταξαν τους άνδρες με τα κοστούμια να υποχωρήσουν. Αντ’ αυτού οι τούρκοι σωματοφύλακες πήραν στο κατόπι του διαδηλωτές και ο ξυλοδαρμός τους συνεχίστηκε σε παρακείμενο πάρκο. Συνολικά, εννέα άτομα τραυματίστηκαν.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει τον Ερντογάν να παρακολουθεί τις συγκρούσεις από απόσταση, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα ήταν εις γνώση του τούρκου προέδρου και μάλιστα υπήρξαν εικασίες ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για επίθεση στους διαδηλωτές.,
Οι συγκρούσεις πέραν της προσβολής για τη φιλοξενούσα χώρα, θεωρήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ποινικό αδίκημα και παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος εναντίον Αμερικανών πολιτών να εκφράζονται ειρηνικά σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Η Τουρκία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το συμβάν, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για την προκλητική συμπεριφορά.

Ποινική δίωξη από τις ΗΠΑ

Στις 14 Ιουνίου, δύο τουρκικής καταγωγής άνδρες, ένας από τη Βιρτζίνια και ένας άλλος από τη Νιου Τζέρσεϊ, συνελήφθησαν σε σχέση με τα επεισόδια. Την επομένη οι αμερικανικές διωκτικές αρχές εξέδωσαν 16 εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων 12 ήταν για του σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Τον Αύγουστο του ίδιου καλοκαιριού οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 19, συμπεριλαμβανομένων και των 16 ατόμων εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις τον Ιούνιο. Όλες οι κατηγορίες αφορούσαν συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων βίας. Επίσης αρκετοί κατηγορούνται για οπλοχρησία και απρόκλητη επίθεση.

«Πυρ και μανία» ο Ερντογάν για τις διώξεις

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έκδοση των ενταλμάτων και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία της Ουάσινγκτον απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Στις 22 Μαΐου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζον Μπας και του επέδωσε διαμαρτυρία για «επιθετικές και αντιεπαγγελματικές ενέργειες» από τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ που, όπως αναφέρθηκε, δεν κατάφεραν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου. Κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξαγάγουν «πλήρη έρευνα για αυτό το διπλωματικό περιστατικό και να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέρριψε στους διαδηλωτές την ευθύνη ότι ξεκίνησαν τις συγκρούσεις με «επιθετική πρόκληση» κατά τουρκικής καταγωγής αμερικανών πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να χαιρετήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν, υποχρεώνοντάς τους σε «αυτοάμυνα».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ Μπρέτ Μακ Γκάρκ ότι υποστηρίζει το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Γιάννης Μανδαλίδης