Στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη θα καταθέσει ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα. Δεν ήταν μια απλή διαδικασία για το τουρκικό πρωτόκολλο η κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη, αφού σ΄αυτόν υπάρχουν επιγραφές από τις μάχες του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία, μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στην Κορέα.

Οι επιγραφές για την Μικρασιατική Εκστρατεία ενοχλούσαν για ευνόητους λόγους την Αγκυρα, μα πιο πολύ την ενοχλεί η τελευταία επιγραφή που τοποθετήθηκε στο Μνημείο, αυτή της Κύπρου. Ηταν απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, μετά από πρόταση που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.

Αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει το πρωτόκολλο ο Τούρκος Πρόεδρος. Η πρόσκληση για να επισκεφθεί την χώρα μας ήταν επίσημη, διά χειρός Προέδρου της Δημοκρατίας και προβλέπεται, μετά την επίσημη υποδοχή (ανάκρουση των δύο ύμνων, εύζωνες, αγήματα κτλ) στο Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι έκαναν προσπάθεια να παρακάμψουν τον Αγνωστο Στρατιώτη και να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά το πρωτόκολλο δεν τους άφηνε περιθώρια ελιγμών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα για ένα διήμερο και τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν είναι τα ίδια μ΄αυτά που έχουν ληφθεί για τον Μπαράκ Ομπάμα. Αλλωστε τα ίδια μέτρα θέλησε μ΄αυτά ενός πλανητάρχη, δηλαδή θωρακισμένα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις του, συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, ελικόπτερα να υπερίπτανται και ένας στρατός από μυστικούς πράκτορες («φουσκωτούς» τους λένε οι Ελληνες συνάδελφοί τους) που θα τον φρουρούν. Σ΄αυτά προσθέστε και περίπου 3.000 Ελληνες αστυνομικούς. Με δυο λόγια το κέντρο εκείνη την ημέρα θα είναι απροσπέλαστο.

Μόνον για την Πέμπτη, γιατί την Παρασκευή θα χαλαρώσουν κάπως αφού ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει από την Αθήνα (ίσως για ένα περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα και εν συνεχεία Βελιγράδι). Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη Ερντογάν, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη αρχηγού του τουρκικού κράτους από το μακρινό 1952, κι ως εκ τούτου «ιστορική». Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν θεωρεί ως «πολύ σημαντική» την επίσκεψή του, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής» στις διμερείς σχέσεις.

Μαζί με τον Ερντογάν έρχεται και η σύζυγός του Εμινέ Γκιουλμπαράν Ερντογάν, 61 ετών, αραβικής καταγωγής. θεωρείται ότι είναι μια ορκισμένα υποταγμένη σύζυγος, μια απροκάλυπτη νοσταλγός της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των παραδόσεων της, η γυναίκα που γνωρίζει καλά τη θέση της, αρκετά βήματα πίσω από τον πανίσχυρο ηγέτη μιας χώρας που γεννά σπανίως φωτισμένους, κυρίως παράφρονες πολιτικούς. Για την Εμινέ, ετοιμάζεται ήδη παράλληλο πρόγραμμα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τόσο από την πρώτη κυρία της Ελλάδας Σίσσυ Παυλοπούλου όσο και από τη σύντροφο του Πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα. Μάλλον θα επισκεφθεί το Μουσείο Ακρόπολης και το Ιδρυμα Νιάρχος.

Το θέμα είναι να μπορέσει η Εμινέ να κινηθεί στην Αθήνα (όπως έκανε και η Μπριζίτ Μπακρόν), γιατί πολύ θα χαρούν οι καταστηματάρχες. Οι πάντες στο Βέλγιο θυμούνται ότι τον γύρο των Βελγικών εφημερίδων έκαναν οι περιπέτειες της στην πρωτεύουσα της χώρας τον Οκτώβριο του 2015 όταν η σύζυγος του Εμινέ Ερντογάν, έκανε shopping στην πολυσύχναστη και κεντρικότατη Louise Avenue, φροντίζοντας να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών καθώς αποκλείστηκε όλη η συνοικία και έγινε πριβέ για να ψωνίσει η κυρία Ερντογάν με την ησυχία της. Σε ένα άλλο παράδειγμα της αγάπης της προς το shopping, η Εμινέ Ερντογάν είχε βρεθεί στη Βαρσοβία όπου συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο σε επαγγελματικό ταξίδι και ξόδεψε 44.000 ευρώ σε παζάρι αντικών..

Είναι βεβαίως και το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, στο οποίο θα αποδοθούν τιμές τύπου Ομπάμα και Μακρόν. Δηλαδή περί τους 120 καλεσμένους, το Λύκειο Ελληνίδων και βεβαίως ο Πρωθυπουργός μετά συζύγου, Πρόεδρος της Βουλής μετά συζύγου και Πρόεδρος της ΝΔ μετά συζύγου (εάν βεβαίως θέλουν να παραστούν). Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει πως δεν μπορεί τότε θα στείλει τον Γ. Κουμουτσάκο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου θα είναι οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα ασφάλειας που εγείρονται. Και επειδή έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν δόθηκε κάτι επίσημο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν (η οποία, να σημειώσω, θεωρείται χρήσιμη από πολλές πλευρές), μαθαίνουμε από τουρκικές εφημερίδες ότι ο τούρκος πρόεδρος έρχεται εδώ για να εισπράξει αλλά και να δώσει δώρα.

Για παράδειγμα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ακσαμ» αναφέρει (επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές) ότι η Αθήνα προτίθεται να εκδώσει τους έξι από τους οκτώ στρατιωτικούς που απέδρασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είδηση, βεβαίως, που δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς. Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης πως ο Ερντογάν θα προτείνει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, που εδώ και επτά χρόνια αναβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης (όπως νομίζουν οι Τούρκοι).