Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη συνεδρίαση τουEurogroup και την επίτευξητεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε εισαγωγικά, «έτσι παιρνάμε στην τελική φάση για την ολοκλήρωση της 3ηςαξιολόγησης εντός Ιανουαρίου».

Έτσι και αλλιώς, «η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση», συμπέρανε και πρόσθεσε: «Το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά μετά από μια επταετία δεν χρειάζεται η νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 έχει ολοκληρωθεί, και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Στο σημείο αυτό της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα, ευρωπαίων αξιωματούχων, για να συμπληρώσει: «Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017 κάτι που είχε να συμβεί από το 2006 ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές, από τον Ιούλιο του 2017.

Ολά αυτά λοιπόν σηματοδοτούν ότι έχουμε πλέον γυρίσει οριστικά σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τη φάση της ύφεσης», σημείωσε εμφατικά διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επισημαίνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου που αναγνωρίζει πλέον ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία βγαίνοντας από το πλαίσιο της μνημονιακής επιτροπείας το ερχόμενο καλοκαίρι».

«Η ελληνική οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή 3μηνα κάτι που έχει να συμβεί από το 2006. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 2 επιτυχείς έξοδοι στις αγορές» υπογράμμισε.

Για πλειστηριασμούς

«Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η α’ κατοικία των υπερχρεωμένων λαικών νοικοκυριών, δηλαδή για οφειλές μέχρι 200.000 και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000, προστατεύεται πλήρως» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και πρόσθεσε

«- Kαλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων α’ κατοικίας.
– Δίνεται δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.
– Για τους εμπόρους έχει νομοθετηθεί & υλοποιείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ»

«Καμία λαική κατοικία δεν πρόκειται να εκπληστειριαστεί.

 Κάνενα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια που δεν αποπληρώνουν αλλά φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να τους προστατεύσει αλλά θα επισπεύσει και τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των χρεών τους» υπογράμμισε.

Για τη συμφωνία με τους Θεσμούς

Παράλληλα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, και τούτο γιατί, όπως είπε, «και σε αυτά τα ζητήματα έχει υπάρξει ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και προπαγάνδας». Η παρουσίαση της συμφωνίας ήταν αναλυτική, ανά τομέα και Υπουργείο.

Με το Υπουργείο Εργασίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

– Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας
– Προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων κατά προτεραιότητα
– Αύξηση 40% προϋπολογισμού για οικογενειακά επιδόματα
– 40 εκατομ. για σχολικά γευμάτα + 15 εκατομ για επέκταση βρεφονηπιακών σταθμών

….το Υπουργείο Παιδείας

– Καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών
– Δεν θα υπάρξει αύξηση του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών


Με το Υπουργείο Υγείας

– Ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα.
– Επαναρύθμιση ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων.

– Υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου.
– Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις & διανυκτερεύσεις

Με το υπουργείο Διοίκητικής Μεταρρύθμισης

Ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων για τους:

– Συμβασιούχους στην καθαριότητα
– Πυροσβέστες 5ετούς Θητείας

Με το Υπουργείο Ενέργειας

– Διατηρεί τον δημόσιο & κοινωνικό χαρακτήρα της και παραμένει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας.
– Το νέο θεσμικό περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο & τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης
– Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων
– Η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευθεί επενδύοντας παράλληλα σε ΑΠΕ