Στα χαρακώματα για την πιθανότητα να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο βρίσκεται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση με τους τόνους να ανεβαίνουν υπέρμετρα, στη σκιά της έγκρισης από το Eurogroup της συμφωνίας μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα λόγω των πλειστηριασμών ακινήτων, επιμένει ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς κανέναν επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο και παράλληλα κυβερνητικά στελέχη «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» πως δεν υπάρχει περίπτωση τέταρτου μνημονίου.

«Ο ισχυρισμός ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια είναι το νέο μεγάλο ψέμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» είναι το μήνυμα όμως του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που μεταδόθηκε πρώτα μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή». Και χθες βράδυ από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακριβείς, τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο μνημόνιο και αρχίζει το τέταρτο» και τόνισε πως «μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια», κάτι που σήμερα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί.

Έναντι της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν, πως το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία.

«Το μοναδικό 4ο μνημόνιο που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες μέσω του Ρ/Σ του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει προβολές όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, «αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί απόψε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και θα απαντήσει επί της ουσίας στον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη λένε πως ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο την πρώτη αξιολόγηση, χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο τη δεύτερη αξιολόγηση, τώρα χαρακτηρίζει τέταρτο μνημόνιο την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν, ότι η κυβέρνηση ευαγγελίζεται με περισσή ελαφρότητα μια δήθεν «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Και σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «δυστυχώς δεν υπάρχει ‘‘καθαρή έξοδος’’ το 2018, αλλά αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού», αφού κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνουν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το εφαλτήριο για την επόμενη, μεταμνημονιακή ημέρα και τονίζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων. Ήδη, σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μια συμβολική ρύθμιση που είναι προαπαιτούμενη, με αμιγώς ιδεολογικό πρόσημο, αυτή για την αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου που θα καθιστά δυσχερέστερη την κήρυξη απεργίας. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στα θετικά λόγια των πιστωτών για την συμφωνία και στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ που αναφέρονται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.