Ελάχιστα από τα υπάρχοντα ερωτήματα απαντήθηκαν στις ομιλίες του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Αυτό που σίγουρα απαντήθηκε είναι πόσο μακριά θα φτάσει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Μέχρι τέλους. Ο Πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός του εταίρος, ενώ ήταν γεμάτα τα υπουργικά έδρανα και οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν κάθε κορώνα του.

Οι υπόλοιποι άκουγαν παγωμένοι. Και πριν από την ομιλία του κ. Τσίπρα, όση ώρα μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός κι ο υπουργός του μιλούσαν μεταξύ τους, σκουντούσαν ο ένας τον άλλον, χλεύαζαν. Δύο σιαμαίοι πολιτικοί, οι οποίοι είχαν συντονιστεί στα πάντα, ακόμα και στον εκνευρισμό τους όταν ανέβηκαν στο βήμα, στην αγανάκτησή τους από τις άδικες κατηγορίες, την αντίστασή τους στις «συμμορίες» και στη διαπλοκή που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως δεν φώτισαν καμία πτυχή της σκοτεινής υπόθεσης που ταράζει την κυβέρνηση.

Και οι δύο έδωσαν τα ίδια χαρτιά. Το πρώτο πιστοποιητικό τελικού χρήστη το οποίο είχε δώσει στη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου 2017 ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, για το οποίο είχαν εγερθεί αμφιβολίες για τη γνησιότητα του από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε επικύρωση του από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ελλάδας ο οποίος εδρεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι ίδιο με το πρώτο, με τα ίδια ελαττώματα, τα ίδια κακά αγγλικά και λάθος λέξεις (Ministry of Defense αντί του σωστού Defence), έχει άλλη γραμματοσειρά, στο στοιχείο «Αξία» (Value) γράφει Ν/Α Non Available ενώ έπρεπε να αναγράφεται η τιμή των προς πώληση πυρομαχικών και ο αριθμός της σύμβασης. Το πρώτο πιστοποιητικό αφορά 4.000 βόμβες ΜΚ 82, το δεύτερο πιστοποιητικό αφορά 3.000 βόμβες ΜΚ 83 και 300.000 πυρομαχικά 105 mm.

Το δεύτερο έχει όμως αραβικές σφραγίδες και σφραγίδα από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ. Μόνο που στη σφραγίδα αυτή βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του Αμπντουλάχ Αλ Αλιασίνι και όχι αυτού που υπογράφει το πιστοποιητικό, Αμπντουλάχ Αλ Ασεέρι, όπως επισήμαναν και βουλευτές της ΝΔ. Γιατί ο κ. Καμμένος δεν έδωσε από την αρχή το επικυρωμένο πιστοποιητικό;

Το τρίτο χαρτί που έδωσε ο κ. Καμμένος ήταν αυτό που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος και είχε σφραγιστεί ως απόρρητο! Και ήταν το τηλεγράφημα του πρόξενου Ηλία Ανδρέα Κλουβάτου, στις 12 Ιουνίου 2017 το οποίο έγραφε ότι «σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου» και ότι εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government. Ακόμα και αν ο πρεσβευτής στο Ριάντ προωθούσε άλλον μεσάζοντα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο πρόξενος που επανέλαβε τις ίδιες ενστάσεις ανώτατων αξιωματικών του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, τι κίνητρο είχε;

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πηγή του Έλληνα πρεσβευτή στο Ριάντ δεν ήταν σαουδάραβες αξιωματικοί αλλά ένας έλληνας ο Τζον Σφακιανάκης, συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίου –ο οποίος το διέψευσε μιλώντας για λάσπη στον ανεμιστήρα. Στην δευτερολογία του κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τορπίλισε τη συμφωνία επειδή προτιμούσε τον άλλο μεσάζοντα που πρόσφερε μικρότερη τιμή για τα ίδια πυρομαχικά! Ωστόσο, δεν εμφάνισε κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το συγκεκριμένο ενδιαφέρον του κ. Σφακιανάκη προς την ελληνική πλευρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε ότι γνωρίζει τον Σφακιανάκη, αλλά το θέμα για τον Πρωθυπουργό είναι ποιος είναι καλύτερος μεσάζοντας; Και τι λέει για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ξέφρενο χειροκρότημά τους συνοδευμένο από ιαχές στην συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα;

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του κατέθεσε την επιστολή Παπαδόπουλου στις 27 Ιουλίου 2017 προς τα ΕΑΣ, στην οποία γράφει ότι «σε συνέχεια της σημερινής μας συνάντησης στο γραφείο του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και παρουσία του επιβεβαιώνεται με την παρούσα επιστολή το ενδιαφέρον μας για…», κάτι που αποδεικνύει ότι ο κ. Καμμένος σε αντίθεση προς τα λεγόμενά του, γνώριζε τον Παπαδόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε σειρά ερωτημάτων: Γιατί ενώ η Βουλή είχε εγκρίνει μια διακρατική συμφωνία εμπλέξατε έναν μεσάζοντα, όταν έχει απαγορευθεί η εμπλοκή μεσαζόντων από το 2011. Γιατί υπεγράφη με τον συγκεκριμένο ενώ είχε ενημερωθεί το ΥΠΕΞ ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία. Αν υπάρχει τελικά ή όχι συμφωνία. Αν δεν υπάρχει ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν 66 εκ. ευρώ. Γιατί εκ των υστέρων δεν ενημερώθηκε η Βουλή για την ύπαρξη του μεσάζοντα. Γιατί ενώ η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300. 000 βλήματα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πρεσβείας, οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν για 100.000 και πού θα πήγαιναν και σε ποιες τσέπες τα χρήματα που προκύπτουν από την διαφορά αυτή. Αν έχει επιχειρήσει να κάνει και άλλες δουλειές με το ελληνικό δημόσιο ο Β. Παπαδόπουλος. Γιατί δεν συμμετείχε ο τελευταίος στην επίσημη αντιπροσωπεία των Σαουδαράβων με Ελληνες αξιωματικούς στο Πεντάγωνο στις 29 Αυγούστου; Ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων οι αξιωματικοί Κ. Κυριακίδης, Μ. Παπαδάκης, καθώς και ο Διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για το θέμα από την επόμενη Βουλή. Όπως είπε, «αργά η γρήγορα εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι ισορροπίες και η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί όπως και άλλες και θα αναζητηθούν ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους και δεν θα υπάρχει θέμα παραγραφής».

Ο κ. Μητσοτάκης «στόχευσε» ευθέως τον πρωθυπουργό ρωτώντας τον αν τα γνωρίζατε όλα αυτά και αν είχαν την έγκρισή του, αν συνεχίζει να στηρίζει τον κ. Καμμένο και αν έγιναν όλα καλώς. Ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες. Μην μας πείτε πάλι για τα συμφέροντα που σας πολεμούν. Μια χαρά τα έχετε βρει με τα συμφέροντα», του είπε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντάς του δυσκολία να δώσει εξηγήσει για κάτι «που φαίνεται να είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους». «Έχετε βουτήξει στα θολά νερά των σκανδάλων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που δεν ειπώθηκαν στη Βουλή. Ποιος έδωσε άδεια στον Παπαδόπουλο να μπαινοβγαίνει στα στρατόπεδα και να επιθεωρεί πυρομαχικά; Να κυκλοφορεί με άνεση στο Πεντάγωνο και να απευθύνεται με ιταμό ύφος σε αξιωματικούς; Να παραγγέλνει βόμβες στα ΕΑΣ; Αν έγιναν όλα νόμιμα γιατί ο κ. Καμμμένος έστειλε τον Κυριακίδη να υπογράψει άρον άρον τη συμφωνία με τον Παπαδόπουλο και δεν περίμενε την επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας; Η Σαουδική Αραβία γιατί δεν αναγνώρισε ποτέ τη συμφωνία αν την είχε υπογράψει νόμιμος εκπρόσωπός της; Και γιατί δεν έλεγξε κανένας αν ο Παπαδόπουλος την ώρα υπογραφής της συμφωνίας εκπροσωπούσε νόμιμα την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ ή αν είχε αποχωρήσει από το ΔΣ της από την 30η Νοεμβρίου 2016;

Βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι υπήρξε εμπαιγμός της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη χώρα γιατί πλέον κανένας δεν θα εγκρίνει τίποτα από όσα φέρνει ο κ. Καμμένος.
Επιπλέον, έπειτα από συνεννόηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα που είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος με το σκεπτικό ότι απόρρητα έγγραφα έδωσαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και υπουργός Άμυνας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και ένταση με τον κ. Λοβέρδο.