Με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά να χαιρετίζει το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κατανόησαν τη σημαντικότητα της παρουσίας της χώρας στο διάστημα, έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που φέρει την επωνυμία «ΕΛΛΑΣ SAT (HELLAS SAT)».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αφορά την «Ανανέωση-τροποποίηση-κωδικοποίηση της σύμβασης περί παροχής ειδικής άδειας εκμετάλλευσης του αποκλειστικού δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της ονομαστικής θέσης των 39ο ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων της Γης και των συσχετισμένων αυτής ραδιοσυχνοτήτων τηλεπικοινωνίας δια της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας υπό την επωνυμία: ΕΛΛΑΣ SAT (HELLAS SAT)».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων και καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, χαιρέτισε το γεγονός, ότι δεν διακωμωδήθηκε η διαδικασία, προσθέτοντας ότι έχουν αντιληφθεί όλα τα κόμματα το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα, να διευρύνει τα δικαιώματά της στο διάστημα.

Η ΝΔ σε κάθε ευκαιρία θα επισημαίνει την προηγούμενη επιτυχημένη της διακυβέρνηση, αλλά στις επόμενες κάλπες θα έχουμε την πλήρη ανάγνωση των συνθηκών, είπε απευθυνόμενος στην εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα είχαν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Χαρακτήρισε κακό το γεγονός πώλησης του δορυφόρου μαζί με τον ΟΤΕ, με αρνητικές συνέπειες για τον Οργανισμό. Απευθυνόμενος στον αγορητή του ΚΚΕ, Μάνο Συντυχάκη, ο Ν. Παππάς είπε, ότι το κονσόρσιουμ των εταιρειών είναι διακρατικό και όχι ιδιωτικό και τόνισε τα οφέλη της σύμβασης από τους έξι δορυφόρους, καθώς και τον έλεγχο και την έδρα στην ελληνική επικράτεια.

Κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ για να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές της σύμβασης, καθώς τα έγγραφα αυτής δεν προσφέρονται προς δημοσιοποίηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος, τονίζοντας ότι και ολόκληρη η αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε τη σύμβαση, είναι στη διάθεσή τους για να τους ενημερώσει.

Τέλος, σημείωσε ότι το κλειδί είναι η διάχυση της γνώσης της τεχνολογίας στον κόσμο και το πώς αυτή, μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών, θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή του, χαρακτηρίζοντας το θέμα ζήτημα δημοκρατίας.

Ομιλίες αγορητών των κομμάτων
Για τα θετικά σημεία της σύμβασης μίλησε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κάνοντας λόγο για επιστροφή του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα, για να σταματήσει το φαινόμενο του brain drain, για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο.

Ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σύμβασης ζήτησε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις. Η χώρα πρέπει να επενδύσει στο επιστημονικό της προσωπικό και μέσω της δορυφορικής τεχνολογίας, ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο τώρα, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προετοιμάσει το πολιτικό και θεσμικό επίπεδο για αυτή τη συμφωνία.

«Δεν βλέπω καμία αναγνώριση της προετοιμασίας που είχε γίνει, για να φθάσουμε εδώ σήμερα» είπε, απευθυνόμενη στον υπουργό ΨΗΠΤΕ, Ν. Παππά, σημειώνοντας ότι έρχονται κατ΄ αρχήν με θετική διάθεση.

Για μια κατάσταση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια, έκανε λόγο ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι δεν χωρούν διθυραμβικοί τίτλοι για την ανανέωση της σύμβασης. Ζήτησε και αυτός διευκρινίσεις για όλες τις πτυχές της σύμβασης, ζητώντας δημοσιοποίηση των εγγράφων για λόγους ενημέρωσης των πολιτών, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

«Είμαστε θετικοί, πάντα όμως με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» σημείωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ν. Γερμενής, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει οι τεχνολογίες στις επικοινωνίες να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του έθνους.

Η κυβέρνηση, με την παρούσα σύμβαση και την τροχιακή θέση στο διάστημα, με δήθεν υψηλά ανταλλάγματα, επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και τους αληθινούς όρους της σύμβασης, ανέφερε ο αγορητής του ΚΚΕ, Μάνος Συντυχάκης, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού πόρου της χώρας.

Η συμφωνία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και για αυτό συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα, τόνισε, εξηγώντας γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Για πεδίο δόξης λαμπρό έκανε λόγο ο αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. Ζήτησε διευκρινίσεις για τα κριτήρια ανανέωσης της σύμβασης και ρώτησε ειδικότερα και για το πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό.