Την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία του αποδίδεται «πρωτοφανής άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου». Με δηλώσεις τους στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «ακατανόητη και προκλητική» την ανακοίνωση της Πειραιώς, η οποία, όπως σημείωσε, ήρθε με καθυστέρηση 24 ωρών και μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στην οποία «με τεράστια ομοφωνία επ’ αυτού υπήρχε ευρύτατη συνεννόηση».

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ την επίθεση και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω και αυτό το τελευταίο σημειώστε το», είπε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ούτε λίστες φορολογικές κλπ. που είναι ένα είδος απορρήτων, αλλά «πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο του 2005 και την σαφέστατη εφαρμογή του επί κρατικών και κυβερνητικών εγγράφων». «Αυτό ήταν σαφέστατο και σε όλους τους παροικούντες την Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, «κάτι που ήταν απολύτως σαφές για όλους μας στο πλαίσιο της Διάσκεψης».

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο ευθέως για «μεθόδευση» που είχε ως στόχο να χρησιμοποιηθεί η Βουλή για την διακίνηση των συγκεκριμένων απόρρητων εγγράφων, τα οποία, υπενθυμίζεται, κατατέθηκαν στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδο, παραλήφθηκαν από τον προεδρεύοντα Ν. Κακλαμάνη και τοποθετήθηκαν σε κλειστό φάκελο, ο οποίος κρατήθηκε σε ειδικό χώρο στην Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου της Βουλής και ακολούθως με την συναίνεση της Διάσκεψης των Προέδρων και μετά από σχετική πρόταση του κ. Βούτση στάλθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

«Η διάθεση που είχα -και αυτό χάλασε την μεθόδευση-ήταν να μην εμπλακεί η Βουλή για να σας δώσουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό αποτρέψαμε», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «όποιος θέλει να τα δημοσιοποιήσει ας πάρει την ευθύνη». «Η Βουλή έμεινε έξω από αυτό. Και δεν το περίμεναν αυτό», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας σχετικά με την μη δυνατότητα ενημέρωσης των βουλευτών επί του περιεχομένου των εγγράφων, ότι «δεν ήταν κοινοβουλευτική η διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής», (όπως κοινοβουλευτικός έλεγχος ή εξεταστική επιτροπή κλπ.).

Προέτρεψε δε την ΝΔ και προσωπικά τον αρχηγός της Κυρ. Μητσοτάκη, «αν θέλει να αναλάβει το θάρρος να μιλήσει για μένα προσωπικά, υπάρχουν διαδικασίες», υπονοώντας προφανώς την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής που προβλέπει ο Κανονισμός. Όπως είπε άλλωστε «δεν βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα δια του Τύπου για τους πολιτειακούς παράγοντες» και χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά». «Θεωρούσα ότι είναι ένα σοβαρά δημοκρατικό κόμμα και το θεωρώ ακόμα. Αν θέλουν ας συνεχίσουν με ακατάληπτες προσωπικές ανακοινώσεις. Αλλά η ευθύνη είναι δική τους», κατέληξε αναφερθείς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.