Το πρόγευμα του έλληνα πρωθυπουργού με τα μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale σε κεντρικό παρισινό ξενοδοχείο, ήταν επί της ουσίας, πρόγευμα εργασίας. Ο ίδιος χρειάσθηκε να παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και να απαντήσει στη συνέχεια στις πολλαπλές ερωτήσεις των προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παρέθεσε καταρχάς τα στοιχεία που δικαιολογούν «το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας»: Μίλησε για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%.

«Μειώθηκε σημαντικά η ανεργία»

Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια. Υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά στις απόψεις του για την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές» τόνισε.

«Η Ευρώπη αντιμετώπισε τρεις παράλληλες κρίσεις»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις. Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο Έλληνας pρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της. Παράλληλα βέβαια, «θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων», τόνισε.

Επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Oικονομικών της Eυρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός Kοινοβουλίου της Eυρωζώνης.

Σε άλλο ερώτημα για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε την αναγκαιότητα για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.