από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Τι σημαίνει η κίνηση Τσίπρα να σηκώσει το γάντι της ΝΔ στην υπόθεση Καμμένου

Συνεχίζεται η σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τι σημαίνει η κίνηση Τσίπρα να σηκώσει το γάντι της ΝΔ στην υπόθεση Καμμένου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

H φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης, ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) ο κ. Τσίπρας ανέλαβε αλληλέγγυα και εις ολόκληρον την ευθύνη» αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στη σκιά των ερωτημάτων για το κατά πόσο μπορεί να κρατήσει η συγκεκριμένη κυβερνητική συμμαχία και εάν θα αντέξει η συμπόρευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, η απάντηση δόθηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Εν μέσω της θυελλώδους σύγκρουσης Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ για την υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία χωρίς διακρατική συμφωνία, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει σαφή θέση.

Η κίνησή του να…σηκώσει το γάντι που του έριξε η αξιωματική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι «απέδρασε στο Παρίσι» για να μην παραστεί στη Βουλή και υπερασπιστεί τον Π. Καμμένο, είναι ενδεικτική της γραμμής «πάμε μαζί έως το τέλος» που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και να ζητήσει –λόγω του ταξιδιού του στο Παρίσι για δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International και από το Δικηγορικό Σύλλογο- αναβολή λίγων ημερών στη συζήτηση της σχετικής επερώτησης της ΝΔ που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να συζητηθεί σήμερα, αποτυπώνει πλήρως τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Βέβαια, εάν υπάρξουν νέα στοιχεία και άλλες αποκαλύψεις και βρεθεί ο Π. Καμμένος σε πιο δυσχερή θέση, είναι αυτονόητο ότι θα συμπαρασύρει συνολικά και την κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με προσωπική του απόφαση πλέον βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την υπεράσπιση του κυβερνητικού εταίρου.

Αν και μέχρι και το βράδυ της Τρίτης σε μεγάλο τμήμα της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και ως ένα βαθμό στο ευρύτερο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν υπήρχε διάθεση πλήρους στήριξης του Π. Καμμένου, όλα άλλαξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά και τις επικριτικές αναφορές ΜΜΕ ότι ο Πρωθυπουργός αφήνει μόνο και έκθετο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, ότι υπήρξε συνομιλία των δυο πολιτικών, σύμφωνα με κεντρικούς παράγοντες. Και γι’ αυτό και στη συνέχεια με την επιστολή του ο Πρωθυπουργός μόνος και ξεκάθαρα σημείωσε ότι θέλει να παραστεί στη Βουλή και επί της ουσίας να υπερασπιστεί τον υπουργό και κυβερνητικό εταίρο του.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού ικανοποίησε πλήρως την ΝΔ, αν και διαφώνησε κάθετα με την αναβολή της συζήτησης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και ζήτησε να συζητηθεί η επερώτηση και να υπάρξει νέα συνεδρίαση για το θέμα, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Η σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης μεταφέρθηκε στο εάν θα παραστεί ή όχι ο Αλ. Τσίπρας, μια κίνηση που δεν έχει γίνει από Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, όπως ενθυμούνται έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Και όμως η ουσία είναι, και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και από την αντιπολίτευση, στην κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση, απαγορεύοντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση να παρουσιάσει έγγραφα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή συνεχώς αποκαλύπτονται έγγραφα από άλλες πηγές, όπως π.χ. τα Paradise Papers, κ.α. και μάλιστα γίνεται και πολιτική αξιοποίησή τους.

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών» σημειώνεται στην ανακοίνωση που χαρακτηρίζεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως πρωτόγνωρη. Παράλληλα, γίνεται επίκληση του άρθρου 26 του Εθνικού Κανονισμού Ασφάλειας που προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Και αυτή η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την αναβολή της σημερινής συζήτησης στη Βουλή και λίγες ώρες μετά την ενέργεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει σχετικά έγγραφα που δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος διαπραγματευόταν και με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων, αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμπε η πλευρά της ΝΔ ότι υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που θα εμφανιστούν.

Επίσης, μεγάλος θόρυβος ξέσπασε και με την απόφαση της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής να παραμείνουν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια ο Ανδρ. Λοβέρδος. «Υπήρχε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και αυριανή μέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα», είπε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τον αντιπρόεδρο Ν. Κακλαμάνη και μπήκαν αμέσως σε φάκελο που σφραγίστηκε. Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούγονται, ο Ν. Βούτσης, σημείωσε ότι τα έγγραφα έφεραν την ένδειξη ότι είναι απόρρητα και με την σύμφωνη γνώμη των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής παραπέμφθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη και την προσεχή Δευτέρα αναμένεται στη Βουλή σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του Π. Καμμένου με τον πρόεδρο της ΝΔ, σε μια συζήτηση επερώτησης διαφορετική από τις άλλες. Και αυτό διότι ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία 25 έτη, δεν είχαν τοποθετηθεί οι πρόεδροι της Κ.Ο., αν και αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας που είπε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις…«προσκάλεσε» στην μονομαχία της Δευτέρας και τον Κυρ. Μητσοτάκη ως ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας για να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε με ικανοποίηση την…πρόσκληση, και χθες το βράδυ μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ, αρκετά ικανοποιημένος, είπε ότι ο Πρωθυπουργός επιτέλους μετά από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την παρουσία του Αλ. Τσίπρα καλοδεχούμενη την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή και είπε με έμφαση: «Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση στην οποία εγείρονται μία σειρά από ερωτήματα».

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, μετά και την φράση «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» που χρησιμοποίησε δυο φορές η κυβερνητική πλευρά, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ για προσβολή της πολιτικής αισθητικής.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  αντίθετα με τα όσα πιστεύουν οι δεξιοί φίλοι μας... | 24/11/2017 01:24
  ο Τσίμπλας νοιώθει ισχυρός και δεν φοβάται τον ταλαίπωρο τον Κούλη. Κάτι θα ξέρει...
  ο τεφλόν Τσίπρας
  απάντηση724
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Στην χλεύη της ιστορίας | 23/11/2017 15:59
  Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να δίχασε τον Ελληνικό λαό περισσότερο από αυτήν. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έδειξε μεγαλύτερη αλαζονεία και αμοραλισμό από αυτήν. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να προξένησε μεγαλύτερο κακό στον τόπο αναλογικά με τον χρόνο παραμονής της στην εξουσία από αυτήν. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να επέδειξε τέτοια περιφρόνηση στους θεσμούς και στην δημοκρατία από αυτήν. Δεν κατάφερε να μας κάνει Βενεζουέλα όπως ήταν ο σχεδιασμός τους. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που η ιστορία θα την αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη χλεύη και απαξίωση
  ΧΒ
  απάντηση298
   
   
  Πνέουν τα λοίσθια | 23/11/2017 11:05
  Πνέουν τα λοίσθια.
  Σας Σιχάθηκα
  απάντηση5519
   
   
   
  κακόμοιρα μωρά δεξιούλια... | 23/11/2017 10:57
  φαντάζονται οι χαζούληδες πως ο Τσίμπλας θα τα σπάσει με τον Καμμένο και πως η κυβέρνηση θα πέσει απ' αυτό. Δείτα τα πως τους τρέχουν τα σάλια μπροστά στην εξουσία τα λιγούρια μας...
  ζούνε στην καρακοσμάρα τους οι ανόητοι...
  απάντηση4135
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα ρέστα tou απατεώνα | 23/11/2017 10:28
  Η κίνηση του τσίπρα σημαίνει ότι μπλοφάρει τα ρέστα του με χαρτιά για πέταμα και το ξέρει!
  Zaglos
  απάντηση6021
   
   
  Εδώ γελάνε. | 23/11/2017 10:16
  Σημαίνει ότι... με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, νομίζει η κυβέρνηση ότι τους έδεσε... όλους χειρο-πόδαρα.
  giannis
  απάντηση4316
   
   
   
  Φως φανάρι... | 23/11/2017 10:12
  Είναι ξεκάθαρο, για όποιον έχει μάτια και βλέπει, μυαλό και κρίνει, ότι η ΝουΔου και τα λαμόγια που την περιτριγυρίζουν (όπως π.χ. διάφορα ΜΜΕ), ρίχνουν καπνογόνα και "βόμβες" κρότου-λάμψης, για να σκεπάσουν "τα λερωμένα κ'άπλυτα" του Κούλη και όλων των "λουλουδιών" της Δεξιάς (του κερατά)..., που όποια πέτρα (σκανδάλου) να σηκώσεις, τους βρίσκεις απο κάτω... Αλλά τα "ανεξάρτητα" κατά τ'άλλα, ΜΜΕ μας, φροντίζουν να τα σκεπάζουν γρήγορα, σαν η γάτα τη μαγαρισιά της...!
  Άδωνι, βάλε "τάξη"...!
  απάντηση2478
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάτι τι γύρω από το άρθρο 146 απλώς δεν χωρά στο φτωχό μου μυαλό. | 23/11/2017 10:06
  …«παράνομα παραδίδει» (σ.σ. σε κάποιον) … (σ.σ. βλάπτει) «τα συμφέροντα της πολιτείας». Το κοινοβούλιο (ανώτατο νομοθετικό όργανο) είναι «κάποιος»? Και εάν τα ζητούσε η εισαγγελία του Άριου Πάγου (ανώτατο δικαστικό όργανο) θα ήταν και αυτή «κάποιος»? Και σε τι θα πλήγατε την σχέση μας με την Σαουδική Αραβία, η οποία προφανώς η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει (σ.σ. και δεν αναγνωρίζει) κάποιον μεσάζοντα ονόματι Β.Π.? Η τελικά, μήπως η σκοτείνια γύρω από αυτήν την υπόθεση θα ήταν «προς όφελος της πατρίδας μας»?
  Michail Leon
  απάντηση616
   
   
   
  Ούτε είκοσι, (20), ευρώ δεν αξίζει το δήθεν "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς"... | 23/11/2017 09:57
  Γνωρίζαμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγούρια της εξουσίας. Αλλά ότι θα έφταναν στο πλέον εξευτελιστικό σημείο να χρεώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 20 ευρώ για την αγορά της Ελληνικής Σημαίας που χάρισε ο Τσίπρας στον μικρό αφγανό Αμίρ, αυτό ομολογουμένως δεν το περιμέναμε. Να τι γράφει επί του θέματος ο καλά ενημερωμένος σε τέτοια θέματα απόλυτα συστημικός δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου: Η τρίτη απόφαση με ενέβαλε σε μεγάλες σκέψεις. Αφορά τη δαπάνη 20 ευρώ (δηλαδή χρέωσαν τον κρατικό προϋπολογισμό με 20 ευρώ!!!), έχει ημερομηνία 8 Νοεμβρίου και αιτιολογία δώρα για επίσημους προσκεκλημένους. Ειλικρινά δεν θα μου πήγαινε πουθενά ο νους τι μπορεί να αφορά αυτό το ποσό, ειδικότερα, τι δώρα μπορεί να είναι αυτά για επίσημους προσκεκλημένους, αν δεν πρόσεχα, στο τέλος της, κάτω κάτω σημειωμένο το όνομα Αμίρ;. Με ερωτηματικό και αυτό. Ποιος είναι ο Αμίρ; Ο μικρός Αφγανός από τη Δάφνη τον οποίο η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε να κάνει σημαιοφόρο και μετά τον κάλεσε (και έπραξε άριστα) ο πρόεδρος Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Έβγαλε φωτογραφίες μαζί του και του χάρισε μια ελληνική σημαία! Έχει άραγε σχέση η δαπάνη των 20 ευρώ με το πρωθυπουργικό δώρο στον μικρό Αμίρ; Μακάρι να μην έχει, θα πω. Γιατί θα χάσω πάσα ιδέα και για τον Πρωθυπουργό και για τους συνεργάτες του. Και σταματώ σε αυτό το σημείο, να μην πω τίποτε βαρύτερο. Με απλά λόγια, ο κουβαρντάς και μπρούκλης Τσίπρας έκανε δήθεν δώρο την Σημαία στο αφγανάκι, αλλά τσιγκουνεύτηκε να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 20 ευρώ, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό! Περισσότερο τιποτένιος και ξευτίλας δεν γίνεται! Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ακόρεστοι πεινάλες που τρώνε συνέχεια με τα λεφτά των άλλων
  Αλιεύς άρθρων και σχολίων
  απάντηση5519
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων