Με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κατά την άφιξη, περίμενε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου των Ηλυσίων και κατέβηκε να τον υποδεχθεί κατά την έξοδο του από το αυτοκίνητο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, συζητήθηκαν κατά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν επίσης να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018.

Κατά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να συζητούν στο κεφαλόσκαλο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο κ.Τσίπρας, στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην οποία θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ και έξι ανατολικών χωρών εταίρων, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι με αφορμή τη βράβευση του από τον εκεί δικηγορικό σύλλογο, ενώ προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί η ατζέντα της συνάντησης.

Σήμερα δημοσιεύεται και συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό, την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι συνθήκες για τους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι καλές, αν και η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, υποστηρίζει:

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 είχα την καθαρή λαϊκή εντολή να δώσω μια άλλη κατεύθυνση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο μισό του 2015. Ορισμένοι πίστευαν ότι οι Έλληνες θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Αλλά καταφέραμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποδείξαμε ότι είχαν λάθος όσοι ετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια αργότερα η ανάπτυξη επιστρέφει στο 2% το 2017 ενώ οι προβλέψεις για το 2018 μιλούν για 2,5% Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τις δικές μας δυνάμεις για να μπει ένα τέλος σε αυτή την «περιπέτεια» τον Αύγουστου του 2018. Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν είναι απλά ένα όνειρο».