«Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η κυβερνητική συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου;» είναι ένα ερώτημα που τίθεται με ένταση τις τελευταίες ώρες στο πολιτικό σκηνικό. Μπορεί να κυριαρχεί το κλασσικό δόγμα, ότι η εξουσία ενώνει και είναι συγκολλητική ουσία, όμως στην περίπτωση του Π. Καμμένου αυτό πλέον δέχεται ισχυρό κτύπημα.

Με αφορμή τις συνεχείς αποκαλύψεις για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πώληση πολεμικού υλικού (εξαγωγή βομβών χωρίς σύμβαση) στη Σαουδική Αραβία και τον μεσάζοντα, επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν, όπως είναι αυτονόητο, ότι «αντέχει η συμμαχία», πολλά κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί και κακή εικόνα συνολικά για την κυβέρνηση.

Βέβαια, έχει ενδιαφέρον η στάση κεντρικά της κυβέρνησης, η οποία έχει επιλέξει τη σιωπή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφήνοντας τον Π. Καμμένο εντελώς μόνο του να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αυτό αναμένεται να πράξει και αύριο Πέμπτη, κατά την διάρκεια της συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για το θέμα, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται θυελλώδης. Εξάλλου, ήδη η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και μένει να φανεί μέχρι που θα φθάσει η υπόθεση και τι άλλο έχει να αποκαλυφθεί.

Κεντρικά στελέχη της ΝΔ μεταδίδουν ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις, ενώ τα πυρά θα είναι συνεχή για τον Π. Καμμένο, καθώς τον θεωρούν πλέον «αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης» και γι’ αυτό ήδη μιλάνε για μελλοντικό πρόβλημα στην συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει αύριο, δόθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, προχώρησε σε νέες καταγγελίες. Μιλώντας κατά τη συζήτηση του απολογισμού του κράτους το 2015 κατέθεσε έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής και σημείωσε ότι δεν υπεγράφη τίποτα ούτε υπήρξε συμφωνία.

Τα πυρά είναι συνεχή για τον Π. Καμμένο και από τη ΝΔ και από την Δημοκρατική Συμμαχία και κεντρικά στελέχη των δυο κομμάτων λένε ότι «υπάρχει πολύ υλικό ακόμα» που φθάνει να δημιουργήσει μείζον θέμα, όχι απλά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως αναφέρουν τον στηρίζει απόλυτα. Η ΝΔ επιμένει ότι όσο ο Αλ. Τσίπρας τον στηρίζει και τον ανέχεται, απλά επιβεβαιώνει την συνενοχή.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης Π. Καμμένου θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού, αν και όπως είναι η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή στην παρούσα φάση και με δεδομένη τη στάση των δυνητικά εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προκύψει νέα κυβερνητική και κοινοβουλευτική συμμαχία. Και αυτό διότι όπως προκύπτει, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εναλλακτικοί εταίροι και άρα μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο, ειδικά εάν υπάρξει και εξέλιξη στο πεδίο της Δικαιοσύνης.