Στο υψηλότερο επίπεδο στον αμυντικό τομέα βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, και υπογράμμισε την σημασία της υπογραφής του κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων, που υπογράφηκε το 2014.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κύπριος υπουργός, ο οποίος παρέστη στον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο, Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριάνακου, της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, δήλωσε ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας θα συνέλθει σε λίγες μέρες για 2η φορά στην Αθήνα με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Κύπρου και Ελλάδας, «έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος και πλήρης συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε και στην υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης. Μέσα από μια δυναμική πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ στη κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, που ξεκινά με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, PESCO, στην οποία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδρυτικά μέλη».

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, ο κύπριος υπουργός είπε πως «τιμούμε τους ήρωες και εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όλο το προσωπικό, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες».

Σημείωσε, τέλος, ότι μέσω αυτών, τιμούμε και ευγνωμονούμε «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη, ανιδιοτελή, διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας».