Είναι γνωστό ότι τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας στις μετακινήσεις του είναι αυστηρότατα. Είναι επίσης γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου φρουρούν δεκάδες αστυνομικοί (άλλοι ένστολοι, άλλοι με πολιτικά διασκορπισμένοι στον Εθνικό Κήπο), ενώ τρεις κλούβες ΜΑΤ βρίσκονται συνεχώς στην οδό Ηρώδου Αττικού και μόλις αντιληφθούν διαδήλωση ή πορεία κλείνουν τον δρόμο.

Τα ίδια (αυστηρά) μέτρα ασφαλείας υπάρχουν και στην οικία του κ. Τσίπρα στην Κυψέλη, καθώς και στις οικείς πολλών μελών της κυβέρνησης. Αλλά αυτό που είδε στην Κύπρο με τα υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας ο Πρωθυπουργός προφανώς δεν υπολόγισε πως θα συναντήσει. Ακόμα και… drones σήκωσαν οι Κύπριοι για τη φρουρά, τόσο του Προέδρου της Αιγύπτου, όσο και των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη,.

Ετσι η κυπριακή αστυνομία, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου επιστράτευσαν την προηγμένη τεχνολογία για την ασφάλεια κυρίως του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι -ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από το πρωϊ της Δευτέρας και σήμερα μετέχει στην τριμερή συνάντηση Λευκωσίας- Αθήνας- Καϊρου.. Τα μέτρα ασφαλείας ειδικά για τον Αιγύπριο Πρόεδρο, τα οποία είδε και ο κ. Τσίπρας είναι του μεγέθους επίσκεψης… πανητάρχη.

Η Αστυνομία σήκωσε τα μη επανδρωμένα σκάφη της, δηλαδή τα γνωστά drones, ενώ από πλευράς τους οι Αιγύπτιοι έφεραν στην Κύπρο ειδικό όχημα το οποίο έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων από απόσταση.

Τα drones ανήκουν στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης της κυπριακής αστυνομίας και πετούσαν τόσο πάνω από την αυτοκινητοπομπή του Αιγύπτιου προέδρου κατά τη μεταφορά του από το αεροδρόμιο Λάρνακας στη Λευκωσία, όσο και πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ελληνας πρωθυπουργό.

Τα drones είχαν τη δυνατότητα να στέλλουν εικόνα στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ώστε να είναι ενήμεροι οι επιτελείς ανά πάσα στιγμή για τις κινήσεις του Αιγύπτιου προσκεκλημένου.

Παράλληλα, η Αστυνομία είχε σηκώσει και το ελικόπτερό της που συνόδευε την αυτοκινητοπομπή του κ. Σίσι τόσο στη Λευκωσία όσο και από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό, ωστόσο, που κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν το ειδικό όχημα που έφεραν οι Αιγύπτιοι στην Κύπρο το οποίο είναι ειδικά εξοπλισμένο με μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από τις περιοχές που περνούσε.

Το όχημα αυτό, ένα μαύρο SUV, είχε αναμειχθεί στην αυτοκινητοπομπή που συνοδεύει τον κ. Σίσι και έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες σε συγκεκριμένη απόσταση. Αυτό έγινε ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση εκρηκτικών από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακή αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, η Αστυνομία επιστράτευσε πέραν των 200 μελών της για την ασφάλεια του Αιγύπτιου προέδρου από διάφορες υπηρεσίες, όπως η Τροχαία, η ΜΜΑΔ, η Λιμενική, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η Μονάδα Αεροσκαφών.
Αυξημένα ήταν τα μέτρα και στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, όπου Κύπριοι και Αιγύπτιοι αστυνομικοί έλεγχαν εντός και εκτός τους χώρους χωρίς να περνά κανένας απαρατήρητος.