Με νωπή ακόμα την τραγωδία στην Μάνδρα, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οι δυο βασικοί πολιτικοί παίκτες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξαν ότι η σύγκρουσή τους θα είναι σκληρή από εδώ και πέρα.

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις τους στη Βουλή, αν και με διαφορά δυο ωρών και χωρίς να υπάρχει απευθείας αντιπαράθεσή τους, φάνηκε ξεκάθαρα, ότι η ένταση αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και όλα τα όπλα θα είναι στο τραπέζι.

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, κατά την συζήτηση επί του κοινωνικού μερίσματος, αναδείχθηκε ή στρατηγική του, η οποία βασίζεται στο δόγμα, «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Και αυτό φάνηκε προς το τέλος της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όταν δεν αναγνώρισε ευθύνες στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια Αττικής για την τραγωδία στη Μάνδρα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΝΔ και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη, μιλώντας ακόμα και για «πορφυρογέννητους», ενώ έκανε και λόγο για τα Paradise Papers και τις off shore.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε και αυτός με τη σειρά του, ότι δεν πρόκειται να μείνει με…«σταυρωμένα χέρια» και η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που πρέπει, όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, μιλώντας για ακυβερνησία.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική για πολλούς λόγους, ενώ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα, από το κλείσιμο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ότι επανέρχεται με ένταση το παλαιότερο δόγμα που είχε κυριαρχήσει «ή εμείς ή αυτοί».

Η επιχείρηση χάραξης διαχωριστικών γραμμών είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν υπέρμετρα το επόμενο διάστημα και ειδικά την προσεχή Πέμπτη, όταν θα συζητηθεί στην Βουλή η επερώτηση της ΝΔ για την υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και την πώληση του πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

«Θα τα πούμε την Πέμπτη τα υπόλοιπα και η συζήτηση αυτή δεν θα είναι εύκολη. Εξακολουθείτε να καλύπτετε τον Πάνο Καμμένο σιωπώντας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εμφανιστεί ο ίδιος την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή και να ρωτήσει ότι θέλει, ενώ και αυτός, όπως ο Αλ. Τσίπρας, έθεσε το θέμα των Paradise Papers, αν και αυτός μίλησε για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, την σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κλίμα είναι άκρως ζοφερό, ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται και πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τμήματος της δικαιοσύνης, ενώ η Δικαιοσύνη λαμβάνει αποφάσεις που προκαλούν ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν τυχαία η προ ημερών κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να θέσει το θέμα της μη υποβολής πόθεν έσχες από μεγάλο αριθμό δικαστών.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε στοχοποίηση από την πλευρά των δικαστών που είχαν απαντήσει πριν ένα περίπου μήνα στον υπουργό, στηριζόμενοι στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με τον υπουργό να προτάσσει τη φράση «κάποιοι θέλουν κάτι να κρύψουν».

Την ίδια στιγμή αξιοποιούνται πολλές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη για να δημιουργηθεί κλίμα, αν και στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν προ ημερών με την απόφαση – βόμβα του ΣτΕ που θέτει επί της ουσίας στο αρχείο CD και λίστες μεγαλοκαταθετών. Και αυτό διότι παραγράφονται χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010.

Σε αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, καθώς αφορά τον κατάλογο με τα στοιχεία 1.364.069 ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών, μεγάλο τμήμα της λίστας με τους περίπου 25.000 περιπτώσεις ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό, άνω των 10.000 ευρώ τα έτη 2009-2011.

Εάν αποκωδικοποιήσει κανείς προσεκτικά τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά σε ορισμένες υποθέσεις και ειδικά σε αυτή των Paradise Papers, για την οποία διέταξε έρευνα (και κατά μόνας και συνδυαστικά με άλλες λίστες, όπως της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Μπόργιανς, Λιχτενστάιν, κ.α.), η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Εξάλλου, η κυβέρνηση εξ αρχής αξιοποίησε -και θα συνεχίσει να το κάνει- τα Paradise Papers (με ρητορική κατά των off shore), στα οποία υπάρχει μεταξύ και άλλων πολλών Ελλήνων και το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Εξάλλου, γι’ αυτό και έγινε αναφορά από τον Π. Καμμένο, ενώ ο Πρωθυπουργός στην παρούσα φάση μίλησε αόριστα για τα Paradise Papers.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία για την υπόθεση Π. Καμμένου και προαναγγέλλουν εκπλήξεις για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.