Για την άμεση αντιμετώπιση της τραγωδία στη Δυτική Αττική δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε «όπως είπαν οι επιστήμονες από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, η συχνότητα του οποίου υπερβαίνει τα εκατό χρόνια». Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν, κάτι που αποτελεί και χρέος και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακόμα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό των απαραίτητων έργων για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές που βίωσαν την καταστροφή αλλά στο σύνολο σχεδόν της Αττικής και σε πολλές περιοχές εκτός λεκανοπεδίου.

Μέτρα ανακούφισης

«Σήμερα το πρωί ανακοινώσαμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες πέραν της διά του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης για κατοικίες και επιχειρήσεις. Προχωρήσαμε και στη διανομή μιας έκτακτής ενίσχυσης που αφορά σε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση. Η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει τις επόμενες μέρες, μπορεί και μέσα σε αυτή την εβδομάδα και φυσικά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες.

«Την ίδια στιγμή από το υπουργείο Προστασίας έχουν γίνει ενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή αλλά και για τη διευκόλυνση των πολιτών που έχασαν τα έγγραφά τους στις πλημμύρες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας με τα μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών «Η αστυνομική παρουσία έχει αυξηθεί με πάνω από 1.200 αστυνομικούς και από σήμερα το πρωί ξεκίνησε να λειτουργεί το αρμόδιο γραφείο για την έκδοση ταυτοτήτων και σχετικών εγγράφων ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται οι πολίτες για να πάρουν τις νόμιμες αποζημιώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις επιχειρήσεις απαλλάσσοντας τες από την εξάμηνη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών και τελών. Το υπουργείο Υγείας τέλος ανακοίνωσε χθες ότι θα λειτουργεί ειδικό ιατρεία στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Η χώρα, αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει, οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

«Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Άθλιο πάνω στον πόνο να επιδιώκεις πολιτικά οφέλη

«Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Και το λέω αυτό γιατί ακόμα μια φορά όσοι πήραν το λόγο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξαν καμία φειδώ» ήταν το λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να επιτεθεί στον αξιωματική αντιπολίτευση.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα στη Δυτική Αττική και να μην περνάνε 24 ώρες και ο ίδιος σε μια εκδήλωση στη Λάρισα να ξεχνάει τη λέξη που δήλωσε την προηγούμενη μέρα και να βρίσκει αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Και άκουσα αρκετούς από τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης από το 1974 και μετά να παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτιέμαι. Που ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια; Που μπαζώνονταν τα ρέματα, που έκανα ρουσφέτια οι κυβερνήσεις στους δικούς σας δημάρχους; Που ακόμα και εγκαταστάσεις δημοτικές φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έννοια για τους πολίτες και το περιβάλλον».

«Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά τα κακώς κείμενα συνέβησαν τα 2,5 τελευταία χρόνια που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν και δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν και πλήρωσαν τα σπασμένα για παθογένειες δεκαετιών» κατέληξε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι επιδιώκει πολιτικά οφέλη από την καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, απορώντας τι θα μπορούσε να προσφέρει ο κ. Βέμπερ στη χώρα όταν ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της καταστροφής της χώρας τις πιο κρίσιμες στιγμές των τελευταίων χρόνων και ειδικά αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει με τον κ. Γιούνκερ και τους ευρωπαίους επιτρόπους για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα βοηθούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χώρα μας.

Στήριξη στη Ρένα Δούρου

Ο πρωθυπουργός στήριξε ανοιχτά την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία όπως είπε είχε την ατυχία να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι εδώ για να την υπερασπιστώ, μπορεί να το κάνει και από μόνη της» ανέφερε αλλά τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα 152 έργα 485 εκατ. ευρώ.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε φυσική καταστροφή, σε κάθε ατύχημα, σε κάθε ευκαιρία, να κάνει ένα πράγμα, να ζητάει την παραίτηση κάποιου υπουργού. Δεν έχει αφήσει κανένα υπουργού. Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η καταστροφή, και μετά την έκπληξη γιατί δεν ζητάει καμία παραίτηση. Ήρθε σήμερα να ζητήσει παραίτηση της περιφερειάρχη. Αυτή η τακτική να καταπιάνεστε διαρκώς από φυσικές καταστροφές, από θεομηνίες, από ατυχήματα και να επενδύετε σε πάνω στην καταστροφή νομίζω ότι τελικά η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα το εκτιμήσει θετικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα αλλά το πρόβλημα που αφορά την πολιτική ζωή είναι ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που μέχρι χθες έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς και σήμερα κάνει της πλημμύρας και της καταστροφής»

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αψηφήσουμε το γεγονός αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφορούν τόσο την ανάγκη η χώρα να φύγει από αυτή τη πολύχρονη κρίση, όσο και την ανάγκη να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.