H προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα της Εσθονίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Μάτι Μάσικας, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα Άμυνας και ειδικότερα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO) και να εγκρίνουν συμπεράσματα για κοινωνικά θέματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Σύμφωνα με την ατζέντα των ηγετών, οι αρχηγοί θα διεξάγουν επίσης θεματικό διάλογο σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, χωρίς όμως να υιοθετηθούν συμπεράσματα.

Κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι ξεπεράσθηκε πλήρως η κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι έγιναν αρκετά βήματα από την κορύφωση της κρίσης το 2016, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τα δομικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή, όπως η ανισορροπία κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ολοκλήρωσης και η έλλειψη δημοκρατίας στην οικονομική διακυβέρνηση παραμένουν άλυτα. Για το λόγο αυτό, καλωσόρισε την καθιέρωση στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ του νέου Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με την παρατήρηση όμως ότι είναι αναγκαία η πραγματική εφαρμογή του και η θέσπιση δεσμευτικών κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θεώρησε επίσης σημαντικό βήμα την έναρξη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας (PESCO) ως βήμα ενίσχυσης της αυτονομίας της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας, για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από τις εξωτερικές απειλές και το φόβο, αλλά και για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της Ένωσης.

Τέλος ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση των κονδυλίων για το πρόγραμμα Erasmus+, η προώθηση νέων δράσεων προώθησης της πρόσβασης στον πολιτισμό ευάλωτων ομάδων και των νέων.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για το BREXIT και, κατά την διάρκεια του γεύματος, ο μελλοντικός πολυετής προϋπολογισμός της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του ίδιου Συμβουλίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία σχετικά με την μετεγκατάσταση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών που είχαν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την Αθήνα να είναι υποψήφια πόλη για την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου.