Με διακριτικό τρόπο προσπαθούν να παρακολουθήσουν από την κυβέρνηση τις
εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η μεγάλη συμμετοχή, άλλωστε, των
ψηφοφόρων τόσο στον α’ γύρο όσο και χθες, στον β’ γύρο, αποτελεί ένα
ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μαξίμου ότι… δεν αρέσει πια και πως πρέπει να
προβληματιστεί.

Αντικειμενικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει στις τάξεις του όσο το δυνατόν περισσότερους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που τον ψήφισαν το 2015, ούτως ώστε να μην «επαναπατριστούν» στον νέο φορέα. Με βάση τις αναγνώσεις που κάνουν στο Μαξίμου, θεωρούν ότι η μεγάλη μάζα τους παραμένει στην ομάδα των αναποφάσιστων, καθώς μέχρι σήμερα δεν εντοπίζονται στις δημοσκοπήσεις διαρροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και άρα το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η νίκη της Φώφης Γεννηματά δεν αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στη στρατηγική τους, καθώς πρόκειται για μια γνώριμη αντίπαλο με σταθερές θέσεις – έστω και αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα θετικές απέναντι στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά θα ήταν π.χ. τα πράγματα εάν εκλεγόταν κάποιος των εκ των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν «περάσματα» σε διαφορετικό κοινό, ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι κινείται στη γραμμή Γεννηματά, ως εκπρόσωπος του «γνήσιου» ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ μοιάζει πιο διαλλακτική σε σύγκριση με αυτή του Ανδρουλάκη. Αυτό εκτιμούν, τουλάχιστον, τα λεγόμενα «πασοκογενή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.