Η Φώφη Γεννηματά είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Με ενσωματωμένο το 96% όσων ψήφισαν η κυρία Γεννηματά λαμβάνει το 56,66% (83.266 ψήφοι) έναντι 43,34% (63.690 ψήφοι) του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνολικά ψήφισαν 155.500 σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικά το πρωί της Δευτέρας την Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ελπίδα του, η εκλογή της κ. Γεννηματά να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στο διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, ενώ χαιρετίζει εξάλλου τη συμμετοχή των πολιτών σε πολιτικές διεργασίες. Αναλυτικά, γνωστοποιώντας το τηλεφώνημά του στην Φώφη Γεννηματά προκειμένου να την συγχαρεί για τη χθεσινή της εκλογή και να της ευχηθεί επιτυχία στα καθήκοντά της, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Η σημαντική συμμετοχή πολιτών σε πολιτικές διεργασίες είναι ένα θετικό μήνυμα για το πολιτικό μας σύστημα».«Ελπίζω», καταλήγει ο κ. Τσίπρας, «η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στο διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά είχε το βράδυ της Κυριακής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για να την συγχαρεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κ. Παυλόπουλος εξέφρασε στην κα Γεννηματά τις ευχές του για καλή δύναμη και τις έδωσε τα συγχαρητήρια του για την επιτυχία της στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο καιρός, χθες σε όλη τη χώρα ήταν άστατος αλλά η κεντροαριστερά φαίνεται να ζει τη δική της άνοιξη. Οι φόβοι για προσέλευση στην κάλπη σημαντικά λιγότερων ψηφοφόρων δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η συμμετοχή ήταν τέτοια που έδειξε ότι η κοσμοσυρροή της προηγούμενης Κυριακής δεν ήταν τυχαία. Οι πολίτες με τη μαζική τους παρουσία και στο δεύτερο γύρο των εκλογών έστειλαν το μήνυμα ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς ανακάμπτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος ξεκίνησαν τις δηλώσεις τους με αναφορές στο ηχηρό παρών των πολιτών.

Το αποτέλεσμα είχε ξεκαθαρίσει από την καταμέτρηση του 20% των τμημάτων. Η κυρία Γεννηματά προηγούνταν σε όλες τις περιφέρειες, πλην Κρήτης, το μόνο που έμενε να ξεκαθαριστεί ήταν το τελικό ποσοστό των μονομάχων. Η ροή των αποτελεσμάτων έδειξε και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Σε σχέση με τον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά έλαβε περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 12000 ψήφους περισσότερους.

Στις 11 το βράδυ έφτασε στο κέντρο Τύπου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ακολούθησε, εμφανώς ικανοποιημένη Φώφη Γενημματά. Χαιρετήθηκαν με τρόπο θερμό και αντάλλαξαν συγχαρητήρια. «Για μένα αυτή είναι η κρισιμότερη στιγμή. Να προχωρήσουμε όλοιμαζί» τόνισε περιχαρής ο Νίκος Αλιβιζάτος που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν είχε άδικο. Οι εκτιμήσεις ότι μια μάχη Γεννηματά-Ανδρουλάκη θα πόλωνε το κλίμα και θα οδηγούσε πολύ λιγότερο κόσμο στην κάλπη του δεύτερου γύρου, δεν επιβεβαιώθηκαν. Σημαντικές αναταράξεις δεν υπήρξαν. Η ενότητα, έχει διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα που διεκδικεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου στο οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι αλλά και οι βασικοί παίχτες του χώρου της κεντροαριστεράς. Τις επόμενες μέρες, η επικεφαλής της Κεντροαριστεράς θα έχει σειρά συναντήσεων με τους συνυποψηφίους της αλλά και τους επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την κυρία Γεννηματά, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συνεχάρησαν οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας. Όλοι τους επεσήμαναν τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που έδωσε δυναμική στο εγχείρημα αλλά και στην ανάγκη μιας συντεταγμένης και ενωτικής πορείας προς το συνέδριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κώστα Σημίτη. «Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν» δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας : Όλοι μαζί», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τη Φώφη Γεννηματά έσπευσε να συγχαρεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Θέλω να συγχαρώ την κυρία Γεννηματά, για την εκλογή της. Και προσβλέπω πάντα σε αληθινή συνεννόηση για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο αρχηγός της ΝΔ.

Φώφη Γεννηματά: Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι εδώ

Στη νικητήρια δήλωση της, η Φώφη Γεννηματά ευχαρίστησε «τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες» δίνοντας «τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη ΝΙΚΗΣ τώρα». Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες» και επεσήμανε ότι από τη Δευτέρα «όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους».

«Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ» τόνισε και ευχαρίστησε τον Νίκο Αλιβιζάτο και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.»

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεσμεύομαι για την ενότητα, υπόσχομαι το μέλλον

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους πολίτες που έδωσαν το παρών στη κάλπη, συνεχάρη τη Φώφη, τόνισε ότι «η παράταξή μας είναι εδώ, ισχυρή, απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Θέλω να δεσμευτώ για την ενότητα, για τη νέα προοπτική. Υπόσχομαι το μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

Φώφη: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία, ούτε με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης» τόνισε σήμερα η Φώφη Γεννηματά. Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Θέμα FM) αναφερόμενη στις σχέσεις του πρωθυπουργού με του ευρωπαίους σοσιαλιστές επεσήμανε ότι «τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης δεν στηρίζουν τον κ. Τσίπρα αλλά την Ελλάδα. Και το κάνουν μετά από δική μας πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2015, όταν με τις τυχοδιωκτικές πολιτικές και το δημοψήφισμα φτάσαμε με την πλάτη στον τοίχο, λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε.

Τόνισε επίσης αναφερόμενη στην εσωτερική πολιτική σκηνή ότι «είναι επιλογή του να συγκυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση και να υλοποιεί τις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που του επέβαλαν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι των εταίρων, ακριβώς γιατί είχε πλήρη αδυναμία να διαπραγματευτεί σωστά με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο»

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συγχαίρει την Φ. Γεννηματά

Ο Πρόεδρος του PES Sergei Stanishev δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της στις εκλογές της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν μία γενναία και αναγκαία κίνηση που ενεργοποίησε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καθαρή και σαφής νίκη, αλλά και μία πραγματική επιτυχία για όλους τους προοδευτικούς πολίτες χάρη στη σημαντική κινητοποίηση και συμμετοχή που προκάλεσε. Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στις εκλογές αυτές».

«Πάντοτε υποστηρίζαμε την ενότητα της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από αυτές τις εξελίξεις. Καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν ισχυρό, προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό πυρήνα, αυτή η διαδικασία της ανασυγκρότησης μπορεί να αποδειχθεί ένα πραγματικό σημείο καμπής για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και για ολόκληρη τη χώρα. Μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή υποστήριξη του PES».