ΑΠΕΒΙΩΣΕ χθες βράδυ, σε ηλικία 76 ετών, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Αθανάσιος Τσαλδάρης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Η απώλεια για τον πολιτικό κόσμο της χώρας είναι μεγάλη, όπως υπογράμμισαν με νυκτερινές δηλώσεις τους στελέχη όλων των κομμάτων.


Γιος του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, ο εκλιπών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1963 με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ και από το 1985 έως το 1989 διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρεις φορές εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής και τον Αύγουστο του 1994 ορίστηκε μέλος του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Τον Μάρτιο του 1995 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόταση της ΝΔ, η οποία τον υποστήριξε με τους 109 βουλευτές της και στις τρεις ψηφοφορίες.


Ο Αθ. Τσαλδάρης γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα, ήταν νυμφευμένος με την κυρία Πανδώρα Παπαδάτου και είχε μία κόρη. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Στενός συνεργάτης και φίλος του ιδρυτή της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλή, διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, υφυπουργός Συγκοινωνιών, υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ήταν ένα από τα σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ και οι κρίσεις του, οι προβλέψεις του και οι πολιτικές του εκτιμήσεις ήταν πάντα πολύτιμες για όλους ανεξαιρέτως τους διατελέσαντες αρχηγούς της ΝΔ. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνει η κυρία Μερόπη Σπυροπούλου.


* Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ευπατρίδη της πολιτικής η προσωπικότητα και το έργο του οποίου προσδίδουν στην απώλειά του εθνική διάσταση»