Βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας, η πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, αλλά τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ετοιμάζονται για μετωπική αντιπαράθεση τις προσεχείς ημέρες.

Αν και υπάρχει η γενική αρχή από όλες τις πλευρές να μην γίνει πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων τραγικών περιστατικών, κάτι που συνέβη σε πολύ μεγάλο βαθμό, εντούτοις η πολιτική ατζέντα είναι «βαριά» και τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται θυελλώδης σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα την προσεχή Δευτέρα, αλλά και η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο και την πώληση του στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία που θα ακολουθήσει στα τέλης της εβδομάδας, θα αποτελέσουν το πεδίο της σύγκρουσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί μια πολύ αρνητική κατάσταση και ήδη έχει αποφασισθεί πέρα από όσα μέτρα προβλέπονται για ζημιές από φυσικές καταστροφής (π.χ. για οικοσυσκευή, κ.α.) να δοθεί ανά οικογένεια από 5.000 ευρώ άμεσα, ενώ το κρίσιμο είναι, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, να ξεπεραστούν οι σκόπελοι της γραφειοκρατίας, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανέλθει η κανονικότητα, ενώ να γίνουν όσα πρέπει για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα τραγικά περιστατικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωτοβουλίες _συνομίλησε με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και του ζήτησε να παρέμβει για την ενεργοποίηση απευθείας πόρων προς τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, έθεσε ένα πλαίσιο μέτρων που πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση (π.χ. πλήρης απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ) και αποφάσισε να συγκροτηθεί μια ειδική επιστημονική Επιτροπή, ώστε να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής.

Ήδη, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ενημέρωσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ζήτησαν την έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως επίσης και έκτακτη συζήτηση για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πέρα όμως από την τραγωδία στη Δυτ. Αττική, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα και ετοιμάζονται για τις επόμενες πολιτικές μάχες. Και αυτό, διότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υπάρξει και μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα εφ΄ όλης της ύλης με αφορμή τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Τα θέματα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σύγκρουσης είναι πολλά, από την υπόθεση του Π. Καμμένου _η ΝΔ διαμηνύει ότι θα φθάσει έως το τέλος, ενώ ο αντιπρόεδρός της μιλά για Ειδικό Δικαστήριο_ έως τα Paradise Papers με αιχμή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του προέδρου της ΝΔ και την Novartis, για την οποία λέγεται ότι είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της Siemens.