Φώφη Γεννηματά ή Νίκος Ανδρουλάκης; Ολα θα κριθούν από τη συμμετοχή και τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα κινητοποιήσει ο κάθε υποψήφιος. Η προεκλογική εβδομάδα ανάμεσα στην πρώτη και τον δεύτερο ήταν βουβή λόγω της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς έδωσαν σκληρή μάχη, με πεδία αντιπαράθεσης την πρόταση να αναβληθούν οι εκλογές αλλά και τη ματαίωση του debate. Η ένταση μπορεί να καλύφθηκε από την κοινή περιοδεία των δύο υποψηφίων στις πληγείσες περιοχές, όμως υποβόσκει στα δύο στρατόπεδα.
Το κρίσιμο στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή ψηφοφορία, σε όσους ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του χώρου, είναι το ύψος της συμμετοχής. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποδυναμωθεί το εγχείρημα αν στις κάλπες προσέλθουν λιγότεροι από 100 χιλιάδες πολίτες.
Στο μέτωπο των συμμαχιών Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης τήρησαν ουδέτερη στάση. Οι αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου στον «θετικό ρόλο» της κυρίας Γεννηματά και η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλο για «καθαρή νίκη» ερμηνεύθηκαν ως στήριξη της υποψηφιότητάς της. Τη Φώφη Γεννηματά στήριξαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Τούντας και Απόστολος Πόντας.
Από τους υπόλοιπους υποψηφίους ο Γιάννης Μανιάτης πρόσφερε έμμεση στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι η νέα γενιά πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της παράταξης. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη συντάχθηκαν σημαντικά στελέχη του Ποταμιού. Ανάμεσά τους, οι δύο ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Η ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φέρνει την παράταξη σε νέα αφετηρία. Το εγχείρημα ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Μένει να ολοκληρώσει, επιτυχώς, την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Για τον νέο αρχηγό τα δύσκολα αρχίζουν από τη Δευτέρα.

Φώφη Γεννηματά: Τόλμησε να υπογράψει μια νέα σελίδα

Οταν η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε, το 2015, την ηγεσία του ΠαΣοΚ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι πολύ σύντομα θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Το κόμμα, διασπασμένο πολιτικά και καταβαραθρωμένο εκλογικά, έμοιαζε έτοιμο να γράψει τον επίλογο της πολυτάραχης παρουσίας του που άλλαξε την Ελλάδα. Η κυρία Γεννηματά, αντί για τον επίλογο, προτίμησε να υπογράψει μια νέα σελίδα για την παράταξη.

Οπως αναφέρουν στενοί της συνεργάτες, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η επιμονή και η συνέπεια που ακολουθεί τον πολιτικό της προγραμματισμό. Η προσήλωσή της στο τρίπτυχο «ενότητα – διεύρυνση – ανανέωση», με βάση το οποίο εξελέγη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, ήταν αυτό που οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ωστόσο, το πολυκομματικό σχήμα παρέμενε στάσιμο στις δημοσκοπήσεις. Ηταν φανερό ότι είχε έρθει η ώρα για πιο τολμηρές αποφάσεις.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στις επικρίσεις που δεχόταν εκείνη την περίοδο για «φοβική πολιτική που οδηγεί σε ένα μικρό κόμμα» με μια γενναία κίνηση που εμπεριείχε το στοιχείο του προσωπικού πολιτικού ρίσκου. «Μας αιφνιδίασες» της είπε ο Δ. Ρέππας μετά την ανακοίνωση της απόφασης να ανοίξει διάπλατα το παιχνίδι της εκλογής ηγεσίας, την οποία θα εγγυόταν με το κύρος του ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, «ήταν μια νίκη προσωπική». Το τονίζουν με έναν τρόπο που δείχνει την ενόχλησή τους για τον τρόπο που η κυρία Γεννηματά αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους της. «Στις πόσες νίκες θα γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι δεν επιβραβεύεται το οικογενειακό της όνομα, αλλά η πολιτική της πορεία;» αναφέρουν.

Το νέο τρίπτυχο της κυρίας Γεννηματά είναι «Μαζί τολμήσαμε – Μαζί πετύχαμε – Μαζί νικάμε». Το «Μαζί νικάμε» εμπεριέχει την πολιτική τής επόμενης μέρας. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν τρέφουν αυταπάτες. Εχουν επίγνωση ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν από τη Δευτέρα. Η κυρία Γεννηματά έχει ήδη σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της.

Πρώτος στόχος, η ενωτική πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Από τη Δευτέρα κιόλας, εφόσον οι κάλπες την αναδείξουν νικήτρια, θα αρχίσει κύκλο επαφών ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και άλλους «βασικούς παίκτες» του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ολοι θα συμπεριληφθούν στο ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δημιουργηθεί και θα έχει την ευθύνη της πορείας προς το συνέδριο. Πρόθεση της κυρίας Γεννηματά είναι στο όργανο αυτό να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θα δοθεί ρόλος σε εκπροσώπους της νέας γενιάς τής παράταξης. Διακριτός αναμένεται να είναι ο ρόλος των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη, οι υποψηφιότητες των οποίων συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Στόχος της κυρίας Γεννηματά είναι από το συνέδριο να ξεπηδήσει μια νέα παράταξη με τα δικά της όργανα, από τα οποία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πορεία και την πολιτική της στρατηγική. Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός, όπως όμως αναφέρει η κυρία Γεννηματά στους συνομιλητές της, «τα κόμματα θα πρέπει να αρχίζουν να κάνουν σταδιακά βήματα προς τα πίσω».

Το δεύτερο βήμα αφορά τη «νικηφόρα πορεία» του νέου φορέα. Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018 και ενδεχομένως να μην απέχει πολύ από τις εθνικές εκλογές. Οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά εκτιμούν ότι οι κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή από τον Ιούνιο του 2018 και μετά. Εχουν επίγνωση ότι θα πρέπει την άνοιξη να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι, έχοντας προχωρήσει και στο θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, που θα αποτελέσουν τον καθρέφτη της νέας παράταξης.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιπολιτευτική τακτική, που δεν θα αλλάξει στον πυρήνα της. Ο νέος φορέας θα διεκδικήσει έναν αυτόνομο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, κρατώντας διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός». Στη Βουλή η ενότητα του χώρου θα εκφραστεί με κοινές συνεδριάσεις, επερωτήσεις και δράσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού.

Το ύψος της συμμετοχής στον πρώτο γύρο παραπέμπει, όπως λέγεται, σε μια παράταξη με διψήφιο εκλογικό ποσοστό. Αν το πετύχει στις εθνικές εκλογές, η κυρία Γεννηματά θα έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.

«Μεγάλη παράταξη, νικηφόρα πορεία»

«Οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους την προηγούμενη Κυριακή μίλησαν. Εκαναν δική τους υπόθεση την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, 212.000 Ελληνίδες και Ελληνες έγιναν συνιδρυτές στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Εδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Εστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην εμμονή σε πολιτικές συντήρησης και λιτότητας.

Η πρωτοβουλία που πήρα για την ενότητα του χώρου παίρνει τώρα σάρκα και οστά. Εγγυώμαι την ολοκλήρωση αυτής της πορείας με ενότητα, χωρίς κλυδωνισμούς.

Δημιουργούμε μαζί τον μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς, ένα νέο κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς κλειστές δομές, στεγανά και μηχανισμούς.

Ηρθε η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη Αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα.

Δεσμεύομαι ότι ο νέος φορέας θα χτιστεί στη βάση της ειλικρίνειας και της ηθικής. Με πραγματική ανανέωση, ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων και ενεργό ρόλο στους νέους.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπό μου είναι για μένα ισχυρό κίνητρο αλλά και συμβόλαιο τιμής για την αναγέννηση της παράταξης, δέσμευση απέναντί τους για επιστροφή της χαμένης ελπίδας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Προχωρούμε. Με πίστη στο νέο που δημιουργούμε. Και αυτή την Κυριακή είναι κρίσιμη η συμμετοχή. Προσκαλώ τους πολίτες σε νέο ξέσπασμα.
Ζητώ καθαρή εντολή, ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ζητώ να γίνουν μπροστάρηδες στη νέα Αλλαγή. Για να φέρουμε στον τόπο μια προοδευτική διακυβέρνηση με κέντρο τον άνθρωπο
Μαζί τολμήσαμε – Μαζί πετύχαμε – Μαζί νικάμε».

Νίκος Ανδρουλάκης: Το Ευρωκοινοβούλιο τον ωρίμασε πολιτικά

Μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης της ηγεσίας μία ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν τέταρτο, αλλά η μαζικότητα των συγκεντρώσεών του, με έντονη την παρουσία της νέας γενιάς, έδειχναν ότι στην πραγματικότητα η υποψηφιότητά του αποκτούσε αυξανόμενη δυναμική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του εκλογική μάχη σε ηγετικό επίπεδο, κατάφερε να προσπεράσει τον δημοφιλή αρχηγό του Ποταμιού και τον δύο φορές εκλεγμένο δήμαρχο της Αθήνας κερδίζοντας τη μάχη της εισόδου στον δεύτερο γύρο.
Ποιος όμως είναι ο νεαρός ευρωβουλευτής που διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς; Τι κομίζει στην πολιτική ζωή του τόπου; Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα του;
Ο κ. Ανδρουλάκης συστήνεται ως σοσιαλδημοκράτης. Το πολιτικό στίγμα του καθορίζεται από το τρίπτυχο «σεβασμός στους θεσμούς και τη δημοκρατία, προσπάθεια για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και κυρίως καθημερινός αγώνας για τη μείωση των ανισοτήτων». Για αυτό θέλει το νέο κόμμα όχι μόνο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα αλλά και «προνομιακό συνομιλητή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας με ισχυρούς δεσμούς μαζί της».
Η παρουσία του, από το 2014, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, τον ωρίμασε πολιτικά. Εκείνος, από τις Βρυξέλλες ερχόμενος σε πιο στενή επαφή με τις διεργασίες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, απέκτησε μια εικόνα για τη χώρα, στην οποία οικοδόμησε τη βασική πολιτική ατζέντα του. «Η Ελλάδα είναι μια έρημος χαμένων ευκαιριών. Πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνία των ευκαιριών» είναι η ιδέα που τον καθοδηγεί.
Ποιες όμως θα είναι οι κινήσεις του στην περίπτωση που εκλεγεί; Πόσο θα επηρεάσουν την προσπάθειά του οι θέσεις του για ενιαίο πολυτασικό κόμμα αλλά και το ότι δεν είναι βουλευτής;
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι ο νέος φορέας αρχικά θα είναι πολυκομματικός, κατά τα πρότυπα της ιταλικής Ελιάς. Εκτιμά όμως ότι τελικά θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, όπως έγινε και με το δημοκρατικό κόμμα της Ιταλίας.
Οπως και η κυρία Γεννηματά, θα επιχειρήσει μια ενωτική και συνθετική πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, το οποίο τοποθετεί τον Μάρτιο του 2018. Βάζει όμως και έναν ενδιάμεσο σταθμό. Την πραγματοποίηση μιας συνδιάσκεψης στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλες κινήσεις του προοδευτικού χώρου που δεν θέλησαν αρχικά να συμμετάσχουν στο εγχείρημα όπως η «Ωρα Αποφάσεων» της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη αλλά και η «Σοσιαλιστική Τάση» του Κώστα Χρυσόγονου. Από τη συνδιάσκεψη αυτή θα προκύψει ένα ενιαίο όργανο που θα επεξεργαστεί τις θέσεις του συνεδρίου. Στο όργανο αυτό θα μετέχουν όλες οι τάσεις που υπάρχουν στον νέο φορέα.
Ο νέος φορέας, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Ανδρουλάκης, «θα έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Θα δείχνει την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Και δεν θα έχει στρογγυλεμένο αλλά ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο. Οι θέσεις του θα έχουν γωνίες». Ο ίδιος κατά την προεκλογική περίοδο επιχείρησε να δώσει ένα τέτοιο δείγμα γραφής με τις τοποθετήσεις του για τα «κόκκινα» δάνεια, τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, την αντιμετώπιση του Προσφυγικού αλλά και με την κριτική που άσκησε για τη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ και τη συμφωνία για το μοίρασμα των κρατικών θέσεων στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, δεν τις αποκλείει με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλά στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών συμφωνιών. Διαφορετικά, ο δρόμος είναι η «λογική αντιπολίτευση».
Ο Νίκος Αλιβιζάτος τον χαρακτήρισε αντι-Τσίπρα. «Οχι, δεν είμαι» απαντά και αμέσως προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας πήρε το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο, εγώ παλεύω για να εκλεγώ μέσω μιας διαδικασίας στην οποία μετέχουν χιλιάδες πολίτες». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ μπορεί να αναμετρηθεί επιτυχώς με τον Αλ. Τσίπρα. Αλλά για να έχει αυτή την ευκαιρία, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τη Φώφη Γεννηματά.

«Αντίπαλός μου η αναξιοκρατία και οι ανισότητες»

«Πριν από μία εβδομάδα κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στον πρώτο γύρο των εκλογών. Σήμερα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε την πολιτική ανανέωση. Η εντολή των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρη: μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη, πλουραλιστική και ισχυρή παράταξη που θα πρωταγωνιστεί.

Το νέο δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι προϊόν τολμηρών συγκρούσεων με τα κατεστημένα και ριζοσπαστικών προτάσεων. Στην κοινωνία κυριαρχούν η αναξιοκρατία, η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και η ανισότητα. Οι ισχυροί έχουν πολλαπλές ευκαιρίες επιτυχίας, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν. Στρατηγικός μου αντίπαλος είναι ακριβώς αυτή η κοινωνία των ανισοτήτων. Το ζητούμενο σήμερα είναι να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση και ένα κοινωνικό κράτος για τους πολλούς και όχι για τα προνόμια των λίγων.

Στη χώρα επικρατεί μια έρημος χαμένων ευκαιριών. Πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνία των ευκαιριών. Μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση υιοθετώντας έναν ορθολογικό πολιτικό λόγο, στενά συνδεδεμένο με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα αισθάνομαι διπλή ευθύνη: προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και θεσμικά προς αυτούς που επιθυμούν την αλλαγή. Απευθύνομαι σε όλους όσοι συνυπέγραψαν με την ψήφο τους την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης για να ολοκληρώσουμε μαζί αυτή την προσπάθεια. Σας καλώ να δώσουμε μαζί τη μάχη για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ